Zupa

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru

Szablon:Tbliżej nieokreślona ciecz (w skrajnych przypadkach ciało stałe) podawana jako danie głównie na stołach Polski jako środek zapobiegawczy w chorobach: popromiennej oraz poalkoholowej.

Charakterystyka zupy

Środowiskiem naturalnym zupy są garnki, kuchnia, podłoga, (co się często zdarza) i sobotnie obiadki u babci. Prócz różnobarwnych cieczy w zupie można znaleźć makaron, ryż, mięso i wygrzebywane na bok warzywa. Zupę najczęściej spożywa się łyżką, bo widelec przecieka.

Rodzaje zupy

A może chodziło im o krem ściągający pory?
  • Zupa nic
  • Zupa dziada
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa z Kaczki (aka rosół)
  • Zupa bieda
  • Zupka chińska
  • Wodzionka
  • Zupa „przegląd tygodnia” – wrzucamy do gara to, co jest niepotrzebne w lodówce. Znana też jako zupa wojskowa.
  • Czarna polewka
  • Mleczna
  • Żurek
  • Barszcz
  • Czekoladowa z cukrem pudrem i makaronem
  • Aż-mi-się-chce-wymiotować – wrzucamy do garnka wszystko co mamy w zasięgu ognia, wybucha bomba biologiczna i po zjedzeniu zupy toniemy w wymiocinach.
  • Grzybowa
  • Ogórkowa
  • Rosioł – rosół, z tym że zamiast kuraka dajemy osła.
  • Zupa(z)Romana – Zupa z 0% zawartością zupy, 1% gówna (tajny składnik) i z 99% z Romana.


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.