Sos czosnkowy

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 16:15, 16 gru 2020 autorstwa 5.173.9.14 (dyskusja) (nowa strona)
(różn.) ← przejdź do poprzedniej wersji • przejdź do aktualnej wersji (różn.) • przejdź do następnej wersji → (różn.)
Ach, nic nie jest lepszego niż łycha sosu czosnkowego o poranku!

Sos czosnkowy (pol. Sosik czósnykofy) – mieszanina sporządzona z tytułowego czosnku, oraz jakiejś dziwnej substancji, zwaną też jako śmietana. Wieczny rezydent wszystkich tanich pizzerii, oraz uwielbienie wszystkich osób na świecie, poza oczywiście wampirami.

Geneza

Afrodyzjak ten powstawał wśród grona Włochów, którym znudziło się ciągłego nakładania sosu pomidorowego na swoją pizzę. Postanowili więc wziąć jakiekolwiek warzywa, jakie mogli znaleźć i wymieszać to ze śmietaną, która z jakiegoś powodu wylewała się z kranu. Niestety, jedynym warzywem, który mogli znaleźć, był czosnek, więc jako że wiedzieli, że nic w przyrodzie nie może się marnować, postanowili zmielić jego ząbki, i dodać to do śmietany, tworząc ten majestatyczny twór. Polacy, zauważając co włoskie umysły wyczarowały, postanowiły skopiować przepis, w raz ze śmietaną z kranu, i przenieść go na własny rynek, a reszta stała się już historią…

Zobacz też


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.