Chleb ze smalcem: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (commons)
Znacznik: edytor źródłowy
(nie wprowadzajcie czytelnika w błąd, proszę was)
Linia 1: Linia 1:

[[Plik:Chleb ze smalcem.jpg|thumb|200px|Chcesz gryza?]]
[[Plik:Chleb ze smalcem.jpg|thumb|200px|Chcesz gryza?]]

{{cytat|Kolejny dzień przynosi nam '''chleb ze smalcem'''.|[[Grupa Operacyjna]] o ulubionej potrawie}}
{{cytat|Kolejny dzień przynosi nam '''chleb ze smalcem'''.|[[Grupa Operacyjna]] o ulubionej potrawie}}
'''Chleb ze smalcem''' – prawdziwa potrawa narodowa [[Polacy|Polaków]]. Spożywany zwłaszcza przez ludność z [[Wieś|terenów wiejskich]]. Wykonanie tego dania jest bardzo łatwe, a mimo to jest ono pyszne.
'''Chleb ze smalcem''' – prawdziwa potrawa narodowa [[Polacy|Polaków]]. Spożywany zwłaszcza przez ludność z [[Wieś|terenów wiejskich]]. Wykonanie tego dania jest bardzo łatwe, a mimo to jest ono pyszne.
Linia 25: Linia 27:
* '''Chleb ze smalcem i [[Cebula|cebulą]]''' – najbardziej znana odmiana;
* '''Chleb ze smalcem i [[Cebula|cebulą]]''' – najbardziej znana odmiana;
* '''Chleb ze smalcem i ze szczypiorkiem''' – delikatniejsza wersja tej powyżej;
* '''Chleb ze smalcem i ze szczypiorkiem''' – delikatniejsza wersja tej powyżej;
* '''Chleb ze smalcem i z ogórkiem''' – dobre i z kiszonymi, i z tymi świeżymi;
* '''Chleb ze smalcem i z ogórkiem''' – nie dobre i z kiszonymi, i z tymi świeżymi;
* '''Chleb ze smalcem i szynką''' – popularny, gdy skończy się [[masło]];
* '''Chleb ze smalcem i szynką''' – popularny, gdy skończy się [[masło]];
* '''Chleb ze smalcem i skwarkami''' – tylko dla wtajemniczonych;
* '''Chleb ze smalcem i skwarkami''' – tylko dla wtajemniczonych;

Wersja z 21:01, 18 sie 2018

Chcesz gryza?

Kolejny dzień przynosi nam chleb ze smalcem.

Grupa Operacyjna o ulubionej potrawie

Chleb ze smalcem – prawdziwa potrawa narodowa Polaków. Spożywany zwłaszcza przez ludność z terenów wiejskich. Wykonanie tego dania jest bardzo łatwe, a mimo to jest ono pyszne.

Jak to zrobić?

Biedactwo, powiadasz…

Składniki

Aby wykonać tę potrawę potrzebne są następujące składniki:

  • Chleb – najlepiej krojony, wtedy będzie mniejsze prawdopodobieństwo, że utniesz sobie palce;
  • Smalec – jakikolwiek, byleby był w stałym stanie skupienia[1];
  • Nóż;
  • Przyprawy do smaku.

Przygotowanie

  1. Jeśli chleb jest niekrojony, należy podzielić go na kromki. Jeśli jest krojony, przejdź do punktu 4.
  2. Aby pokroić pieczywo, weź nóż do chleba i podziab je na plasterki. Uważaj na palce!
  3. A nie mówiłam?! Leć szybko po wodę utlenioną i plastry.
  4. Otwórz opakowanie, w którym jest smalec i rozsmaruj go po kromkach.
  5. Posyp kanapki solą, pieprzem, szafranem, cynamonem.
  6. Delektuj się smakiem swojego własnego chleba ze smalcem!

Odmiany chleba ze smalcem

Oprócz klasycznego chleba ze smalcem przez lata wykształciły się różne odmiany tego dania np.:

  • Chleb ze smalcem i cebulą – najbardziej znana odmiana;
  • Chleb ze smalcem i ze szczypiorkiem – delikatniejsza wersja tej powyżej;
  • Chleb ze smalcem i z ogórkiem – nie dobre i z kiszonymi, i z tymi świeżymi;
  • Chleb ze smalcem i szynką – popularny, gdy skończy się masło;
  • Chleb ze smalcem i skwarkami – tylko dla wtajemniczonych;
  • Chleb ze smalcem i z miodem – jak kto lubi…

Popularność

Z racji swojej prostoty i niewysokiej ceny, chleb ze smalcem jest bardzo popularną potrawą, nawet w dzisiejszej cywilizacji, gdzie dominują fast foody. Najczęściej jest konsumowany na terenach wiejskich, w melinach i skansenach. Jednak jeszcze 30–40 lat temu chleb ze smalcem[2] był podstawowym drugim śniadaniem w szkołach.

Przypisy

  1. Plazma też może być
  2. Zawinięty w „Trybunę Ludu”