Kartacz: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (lit.)
(dajmy to w galerię bo się strona rozciąga)
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:Domowe kartacze.JPG|thumb|200px|Za dużo wody w skorupie ziemniaczanej]]
[[Plik:Domowe kartacze.JPG|thumb|200px|Za dużo wody w skorupie ziemniaczanej]]
[[Plik:Kartacze_z_okrasą_16.07.2009_p.jpg|thumb|200px|Tak już lepiej]]
[[Plik:Carronade_mg_5103.jpg|thumb|200px|Ładujcie kartacze! Wróg nadchodzi!]]
'''Kartacz''' – potrawa występująca głównie w północno-wschodniej Polsce, duma Podlasiaków. Trochę podobna do pyzy, ale znacznie twardsza. Prawidłowo przygotowany kartacz musi być zjedzony tuż po przyrządzeniu, gdyż po kilku godzinach od ugotowania stanie się niemożliwy do przekrojenia bez użycia noża. Z tego powodu w razie przeterminowania świetnie nadaje się jako amunicja, ze względu na twardość porównywalną do kamieni. Czasami można łatwo je z nimi pomylić, gdyż w przeciwieństwie do pyz, pierogów i innych podobnych dań, tradycyjny kartacz jest szary.
'''Kartacz''' – potrawa występująca głównie w północno-wschodniej Polsce, duma Podlasiaków. Trochę podobna do pyzy, ale znacznie twardsza. Prawidłowo przygotowany kartacz musi być zjedzony tuż po przyrządzeniu, gdyż po kilku godzinach od ugotowania stanie się niemożliwy do przekrojenia bez użycia noża. Z tego powodu w razie przeterminowania świetnie nadaje się jako amunicja, ze względu na twardość porównywalną do kamieni. Czasami można łatwo je z nimi pomylić, gdyż w przeciwieństwie do pyz, pierogów i innych podobnych dań, tradycyjny kartacz jest szary.


Linia 7: Linia 5:


Kartacze najlepiej popijać herbatą lub też tradycyjną [[kawa zbożowa|kawą zbożową]]. Na wierzch można dodać cebulę, skwarki lub inne dodatki.
Kartacze najlepiej popijać herbatą lub też tradycyjną [[kawa zbożowa|kawą zbożową]]. Na wierzch można dodać cebulę, skwarki lub inne dodatki.

<gallery>
Plik:Kartacze_z_okrasą_16.07.2009_p.jpg|Tak już lepiej
Plik:Carronade_mg_5103.jpg|Ładujcie kartacze! Wróg nadchodzi!
</gallery>

{{Jedzenie}}
{{Jedzenie}}
[[Kategoria:Kuchnia regionalna]]
[[Kategoria:Kuchnia regionalna]]

Wersja z 12:22, 17 kwi 2019

Za dużo wody w skorupie ziemniaczanej

Kartacz – potrawa występująca głównie w północno-wschodniej Polsce, duma Podlasiaków. Trochę podobna do pyzy, ale znacznie twardsza. Prawidłowo przygotowany kartacz musi być zjedzony tuż po przyrządzeniu, gdyż po kilku godzinach od ugotowania stanie się niemożliwy do przekrojenia bez użycia noża. Z tego powodu w razie przeterminowania świetnie nadaje się jako amunicja, ze względu na twardość porównywalną do kamieni. Czasami można łatwo je z nimi pomylić, gdyż w przeciwieństwie do pyz, pierogów i innych podobnych dań, tradycyjny kartacz jest szary.

Podczas przyrządzania kartaczy należy wielokrotnie ugniatać utarte ziemniaki tak długo, aż nie będzie w nich ani kropli wody. Jeśli po ugotowaniu skorupa kartacza się rozpadnie, to znaczy, że masa ziemniaczana zawierała za dużo monotlenku diwodoru. Wewnątrz kartacza zwykle umieszcza się mięso, choć można użyć również grzybów, kapusty, twarogu lub czegokolwiek innego. Znane są także przypadki „pustych kartaczy”, które nie zawierają żadnego wypełnienia lub składają się wyłącznie z masy ziemniaczanej.

Kartacze najlepiej popijać herbatą lub też tradycyjną kawą zbożową. Na wierzch można dodać cebulę, skwarki lub inne dodatki.