Kefir: Różnice pomiędzy wersjami
M (podmieniono 1 youtube) |
M (YT bot podmienionych: 1, usuniętych: 0) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Youtube|gPBL7Ut-bkA|width=300|Rosyjskie zastosowanie kefiru}} |
|||
'''Kefir''' – mleczny produkt fermentowany. Jedno z najstarszych znanych ludzkości lekarstw na [[kac]]a. Podobno znajduje zastosowanie w kulinariach, jednak w źródłach znaleźć można o tym jedynie szczątkowe informacje. |
'''Kefir''' – mleczny produkt fermentowany. Jedno z najstarszych znanych ludzkości lekarstw na [[kac]]a. Podobno znajduje zastosowanie w kulinariach, jednak w źródłach znaleźć można o tym jedynie szczątkowe informacje. |
||
Wersja z 15:58, 9 mar 2019
Kefir – mleczny produkt fermentowany. Jedno z najstarszych znanych ludzkości lekarstw na kaca. Podobno znajduje zastosowanie w kulinariach, jednak w źródłach znaleźć można o tym jedynie szczątkowe informacje.
Według niektórych, kefir jest znakomitym lekarstwem na poparzenia słoneczne, jednak naukowcy nie zalecają marnotrawienia w ten sposób tego zacnego trunku. Skuteczność metody zwiększa się dwukrotnie w przypadku chodzenia boso po rosie.
Część osób myli kefir z jogurtem naturalnym. Oczywiście, różnią się między sobą, a pomyłki są zapewne wynikiem tego, że dobrze jest sprzedawać podobne produkty pod innymi nazwami.
Kefir jest też bardzo pożywnym produktem mlecznym zaraz po budyniu. Powinien być spożywany z ziemniaczkami i zasmażką.
Zawiera kultury bakterii, więc jest polecany osobom, które jej nie posiadają.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.