Miód: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(fghjk)
Znacznik: edytor źródłowy
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa 217.99.221.245; przywrócono ostatnią wersję autorstwa ZelDelet.)
Linia 1: Linia 1:
{{cytat|'''Mjut'''|[[Kubuś Puchatek]] i [[Puchałkę]] o '''miodzie'''}}
{{cytat|'''Mjut'''|[[Kubuś Puchatek]] o '''miodzie'''}}
{{cytat|Lodzio '''miodzio'''|Ulubione powiedzonko Pingwina Skippera}}
{{cytat|Lodzio '''miodzio'''|Ulubione powiedzonko Pingwina Skippera}}
{{t|Miód, miodek, miodzio}}żółta, słodka, nieprzyjemnie lepka substancja produkowana przez [[pszczoła|pszczoły]]. Pozyskiwana jest przez mieszanie się pszczelich wydzielin z różnego rodzaju pyłami bądź pyłkami. Wykorzystywany w celach [[kuchnia|kulinarnych]], eksperymentalnych, w budownictwie, drogownictwie, awiacji oraz przy produkcji osłon termicznych w NASA.
{{t|Miód, miodek, miodzio}}żółta, słodka, nieprzyjemnie lepka substancja produkowana przez [[pszczoła|pszczoły]]. Pozyskiwana jest przez mieszanie się pszczelich wydzielin z różnego rodzaju pyłami bądź pyłkami. Wykorzystywany w celach [[kuchnia|kulinarnych]], eksperymentalnych, w budownictwie, drogownictwie, awiacji oraz przy produkcji osłon termicznych w NASA.

Wersja z 20:58, 25 wrz 2016

Mjut

Kubuś Puchatek o miodzie

Lodzio miodzio

Ulubione powiedzonko Pingwina Skippera

Szablon:Tżółta, słodka, nieprzyjemnie lepka substancja produkowana przez pszczoły. Pozyskiwana jest przez mieszanie się pszczelich wydzielin z różnego rodzaju pyłami bądź pyłkami. Wykorzystywany w celach kulinarnych, eksperymentalnych, w budownictwie, drogownictwie, awiacji oraz przy produkcji osłon termicznych w NASA.

Rodzaje smacznego i pożywnego miodu

  • Miód leśny – robiony przez pszczoły, które zapylały po Stumilowym Lesie – dlatego jego smak jest znany tylko i wyłącznie Kubusiowi Puchatkowi.
  • Miód lipowy – przez laików zwany często lipnym, ze względu na walory smakowe i możliwość szybkiego zasłodzenia się nim i wypuszczenie więzionego w sobie pawia na wolność.
  • Miód gryczany – robiony z gryki, gorzko-słodki, mający kolor smażonego bambusa dwukrotnie przetrawionego przez nosorożca.
  • Miód spadziowy – miód wykonany z wydzielin mszyc i innych niewielkich robaczków. Smacznego!
  • Miód uszny – miód często wydobywany za pomocą patyczków, zakończonych watą. Ma gorzkawy smak, szczególnie lubiany jest przez dzieci.
  • Miód spoza UE – wyhodowany sztucznie, prawdopodobnie w ChRL. Niestety, nic nie wiemy o jego składzie, gdyż wszyscy jego testerzy zginęli w strasznych mękach.
  • Miód afrykański – dzikusy zwą go homomiodo, wykorzystują w celach homoseksualnych. Bóg wie co jeszcze wymyślą..


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.