Mortadela: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(drobne redakcyjne)
Znacznik: edytor źródłowy
 
(Nie pokazano 13 wersji utworzonych przez 9 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
{{cytat|Prosto w mortadelę!|[[Król Julian]] o mortadeli}}
{{cytat|Prosto w '''mortadelę'''!|[[Król Julian]] o '''mortadeli'''}}
{{cytat|Mortadela, mortadela - nie nadszarpnie ci portfela|[[Stan Tutaj]] w piosence o mortadeli}}
{{cytat|'''Mortadela''', '''mortadela''' nie nadszarpnie ci portfela.|[[Stan Tutaj]] w piosence o '''mortadeli'''}}
[[Plik:Mortadella tagliata.jpg|300px|thumb|Niechlujna mortadela prosto z Włoch]]
'''Mortadela''' ([[język włoski|wł]]. ''Mortadella'') – rodzaj [[Włochy|włoskiej]] (ale też polskiej) [[kiełbasa|kiełbasy]] z [[Lombardia|Lombardii]], która przybyła tak jak [[Hymn Polski|Mazurek Dąbrowskiego]] do [[Polska|polskiej ziemi]], by podbić polskie stoły, a później jamy gębowe i żołądki, a potem wrócić na stoły w swojej pierwotnej postaci<ref>Właściwość typowa dla polskiej mortadeli</ref>. Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego ''morte'', oznaczającego śmierć i francuskiego ''de la'' oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie ''z''). Jak widać, ze śmiercią mortadeli do twarzy.
'''Mortadela''' ([[język włoski|wł]]. ''Mortadella'') – rodzaj [[Włochy|włoskiej]] (ale też polskiej) [[kiełbasa|kiełbasy]] z [[Lombardia|Lombardii]], która przybyła tak jak [[Hymn Polski|Mazurek Dąbrowskiego]] do [[Polska|polskiej ziemi]], by podbić polskie stoły, później jamy gębowe i żołądki, a na koniec wrócić na stoły w swojej pierwotnej postaci<ref>Właściwość typowa dla polskiej mortadeli</ref>. Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego ''morte'' oznaczającego śmierć, i francuskiego ''de la'' oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie ''z''). Jak widać, ze śmiercią mortadeli do twarzy.


== Skład surowcowy ==
== Zobacz też ==
* [[kiełbasa]]
* Krowie wymiona – 4%;
* [[pizza]]
* Mięso z żuka – 2%;
* [[spaghetti]]
* Mięso z fugu – 1%;
* Popiół z palm wielkanocnych – 5%;
* Kocie pazurki – 2%;
* Arszenik – 6%;
* Ziemia obiecana – 5%;
* Żwirek – 3%;
* Mięso wieprzowe – 0,1%;
* Mięso wołowe – 0,9%;
* Arbuz – 1%;
* Kokaina – 10%;
* Styropian – 20%;
* Margaryna – 20%;
* Czekolada deserowa – 5%;
* Butapren – 3%;
* Kości wiewiórki – 2%;
* Powietrze – 10%.

Wbrew powszechnym przekonaniom, mortadela nie zawiera dodatków „E”, konserwantów i sztucznych barwników. Może skusisz się na plasterek?


{{przypisy}}
{{przypisy}}
{{stub|kuch}}
{{stub|kuch}}
{{Jedzenie}}
{{jedzenie}}
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]]
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]]

Aktualna wersja na dzień 00:11, 29 sie 2021

Prosto w mortadelę!

Król Julian o mortadeli

Mortadela, mortadela – nie nadszarpnie ci portfela.

Stan Tutaj w piosence o mortadeli
Niechlujna mortadela prosto z Włoch

Mortadela (. Mortadella) – rodzaj włoskiej (ale też polskiej) kiełbasy z Lombardii, która przybyła tak jak Mazurek Dąbrowskiego do polskiej ziemi, by podbić polskie stoły, później jamy gębowe i żołądki, a na koniec wrócić na stoły w swojej pierwotnej postaci[1]. Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego morte oznaczającego śmierć, i francuskiego de la oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie z). Jak widać, ze śmiercią mortadeli do twarzy.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]

Przypisy

  1. Właściwość typowa dla polskiej mortadeli


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.