Mortadela: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(drobne redakcyjne) Znacznik: edytor źródłowy |
|||
(Nie pokazano 13 wersji utworzonych przez 9 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{cytat|Prosto w mortadelę!|[[Król Julian]] o mortadeli}} |
{{cytat|Prosto w '''mortadelę'''!|[[Król Julian]] o '''mortadeli'''}} |
||
{{cytat|Mortadela, mortadela |
{{cytat|'''Mortadela''', '''mortadela''' – nie nadszarpnie ci portfela.|[[Stan Tutaj]] w piosence o '''mortadeli'''}} |
||
[[Plik:Mortadella tagliata.jpg|300px|thumb|Niechlujna mortadela prosto z Włoch]] |
|||
'''Mortadela''' ([[język włoski|wł]]. ''Mortadella'') – rodzaj [[Włochy|włoskiej]] (ale też polskiej) [[kiełbasa|kiełbasy]] z [[Lombardia|Lombardii]], która przybyła tak jak [[Hymn Polski|Mazurek Dąbrowskiego]] do [[Polska|polskiej ziemi]], by podbić polskie stoły, |
'''Mortadela''' ([[język włoski|wł]]. ''Mortadella'') – rodzaj [[Włochy|włoskiej]] (ale też polskiej) [[kiełbasa|kiełbasy]] z [[Lombardia|Lombardii]], która przybyła tak jak [[Hymn Polski|Mazurek Dąbrowskiego]] do [[Polska|polskiej ziemi]], by podbić polskie stoły, później jamy gębowe i żołądki, a na koniec wrócić na stoły w swojej pierwotnej postaci<ref>Właściwość typowa dla polskiej mortadeli</ref>. Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego ''morte'' oznaczającego śmierć, i francuskiego ''de la'' oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie ''z''). Jak widać, ze śmiercią mortadeli do twarzy. |
||
== |
== Zobacz też == |
||
* [[kiełbasa]] |
|||
* Krowie wymiona – 4%; |
|||
* [[pizza]] |
|||
* Mięso z żuka – 2%; |
|||
* [[spaghetti]] |
|||
* Mięso z fugu – 1%; |
|||
* Popiół z palm wielkanocnych – 5%; |
|||
* Kocie pazurki – 2%; |
|||
* Arszenik – 6%; |
|||
* Ziemia obiecana – 5%; |
|||
* Żwirek – 3%; |
|||
* Mięso wieprzowe – 0,1%; |
|||
* Mięso wołowe – 0,9%; |
|||
* Arbuz – 1%; |
|||
* Kokaina – 10%; |
|||
* Styropian – 20%; |
|||
* Margaryna – 20%; |
|||
* Czekolada deserowa – 5%; |
|||
* Butapren – 3%; |
|||
* Kości wiewiórki – 2%; |
|||
* Powietrze – 10%. |
|||
Wbrew powszechnym przekonaniom, mortadela nie zawiera dodatków „E”, konserwantów i sztucznych barwników. Może skusisz się na plasterek? |
|||
{{przypisy}} |
{{przypisy}} |
||
{{stub|kuch}} |
{{stub|kuch}} |
||
{{ |
{{jedzenie}} |
||
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]] |
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]] |
Aktualna wersja na dzień 00:11, 29 sie 2021
Prosto w mortadelę!
- Król Julian o mortadeli
Mortadela, mortadela – nie nadszarpnie ci portfela.
- Stan Tutaj w piosence o mortadeli
Mortadela (wł. Mortadella) – rodzaj włoskiej (ale też polskiej) kiełbasy z Lombardii, która przybyła tak jak Mazurek Dąbrowskiego do polskiej ziemi, by podbić polskie stoły, później jamy gębowe i żołądki, a na koniec wrócić na stoły w swojej pierwotnej postaci[1]. Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego morte oznaczającego śmierć, i francuskiego de la oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie z). Jak widać, ze śmiercią mortadeli do twarzy.
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
Przypisy
- ↑ Właściwość typowa dla polskiej mortadeli
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.