Mortadela: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(drobne redakcyjne)
Znacznik: edytor źródłowy
M
Znacznik: edytor źródłowy
Linia 1: Linia 1:
{{cytat|Prosto w mortadelę!|[[Król Julian]] o mortadeli}}
{{cytat|Prosto w '''mortadelę'''!|[[Król Julian]] o '''mortadeli'''}}
{{cytat|Mortadela, mortadela - nie nadszarpnie ci portfela|[[Stan Tutaj]] w piosence o mortadeli}}
{{cytat|'''Mortadela''', '''mortadela''' nie nadszarpnie ci portfela.|[[Stan Tutaj]] w piosence o '''mortadeli'''}}
'''Mortadela''' ([[język włoski|wł]]. ''Mortadella'') – rodzaj [[Włochy|włoskiej]] (ale też polskiej) [[kiełbasa|kiełbasy]] z [[Lombardia|Lombardii]], która przybyła tak jak [[Hymn Polski|Mazurek Dąbrowskiego]] do [[Polska|polskiej ziemi]], by podbić polskie stoły, a później jamy gębowe i żołądki, a potem wrócić na stoły w swojej pierwotnej postaci<ref>Właściwość typowa dla polskiej mortadeli</ref>. Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego ''morte'', oznaczającego śmierć i francuskiego ''de la'' oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie ''z''). Jak widać, ze śmiercią mortadeli do twarzy.
'''Mortadela''' ([[język włoski|wł]]. ''Mortadella'') – rodzaj [[Włochy|włoskiej]] (ale też polskiej) [[kiełbasa|kiełbasy]] z [[Lombardia|Lombardii]], która przybyła tak jak [[Hymn Polski|Mazurek Dąbrowskiego]] do [[Polska|polskiej ziemi]], by podbić polskie stoły, później jamy gębowe i żołądki, a na koniec wrócić na stoły w swojej pierwotnej postaci<ref>Właściwość typowa dla polskiej mortadeli</ref>. Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego ''morte'' oznaczającego śmierć, i francuskiego ''de la'' oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie ''z''). Jak widać, ze śmiercią mortadeli do twarzy.


== Skład surowcowy ==
== Skład surowcowy ==
Linia 27: Linia 27:
{{przypisy}}
{{przypisy}}
{{stub|kuch}}
{{stub|kuch}}
{{Jedzenie}}
{{jedzenie}}
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]]
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]]

Wersja z 15:06, 12 maj 2016

Prosto w mortadelę!

Król Julian o mortadeli

Mortadela, mortadela – nie nadszarpnie ci portfela.

Stan Tutaj w piosence o mortadeli

Mortadela (. Mortadella) – rodzaj włoskiej (ale też polskiej) kiełbasy z Lombardii, która przybyła tak jak Mazurek Dąbrowskiego do polskiej ziemi, by podbić polskie stoły, później jamy gębowe i żołądki, a na koniec wrócić na stoły w swojej pierwotnej postaci[1]. Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego morte oznaczającego śmierć, i francuskiego de la oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie z). Jak widać, ze śmiercią mortadeli do twarzy.

Skład surowcowy

  • Krowie wymiona – 4%;
  • Mięso z żuka – 2%;
  • Mięso z fugu – 1%;
  • Popiół z palm wielkanocnych – 5%;
  • Kocie pazurki – 2%;
  • Arszenik – 6%;
  • Ziemia obiecana – 5%;
  • Żwirek – 3%;
  • Mięso wieprzowe – 0,1%;
  • Mięso wołowe – 0,9%;
  • Arbuz – 1%;
  • Kokaina – 10%;
  • Styropian – 20%;
  • Margaryna – 20%;
  • Czekolada deserowa – 5%;
  • Butapren – 3%;
  • Kości wiewiórki – 2%;
  • Powietrze – 10%.

Wbrew powszechnym przekonaniom, mortadela nie zawiera dodatków „E”, konserwantów i sztucznych barwników. Może skusisz się na plasterek?

Przypisy

  1. Właściwość typowa dla polskiej mortadeli


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.