Mortadela: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(drobne redakcyjne) Znacznik: edytor źródłowy |
M Znacznik: edytor źródłowy |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{cytat|Prosto w mortadelę!|[[Król Julian]] o mortadeli}} |
{{cytat|Prosto w '''mortadelę'''!|[[Król Julian]] o '''mortadeli'''}} |
||
{{cytat|Mortadela, mortadela |
{{cytat|'''Mortadela''', '''mortadela''' – nie nadszarpnie ci portfela.|[[Stan Tutaj]] w piosence o '''mortadeli'''}} |
||
'''Mortadela''' ([[język włoski|wł]]. ''Mortadella'') – rodzaj [[Włochy|włoskiej]] (ale też polskiej) [[kiełbasa|kiełbasy]] z [[Lombardia|Lombardii]], która przybyła tak jak [[Hymn Polski|Mazurek Dąbrowskiego]] do [[Polska|polskiej ziemi]], by podbić polskie stoły, |
'''Mortadela''' ([[język włoski|wł]]. ''Mortadella'') – rodzaj [[Włochy|włoskiej]] (ale też polskiej) [[kiełbasa|kiełbasy]] z [[Lombardia|Lombardii]], która przybyła tak jak [[Hymn Polski|Mazurek Dąbrowskiego]] do [[Polska|polskiej ziemi]], by podbić polskie stoły, później jamy gębowe i żołądki, a na koniec wrócić na stoły w swojej pierwotnej postaci<ref>Właściwość typowa dla polskiej mortadeli</ref>. Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego ''morte'' oznaczającego śmierć, i francuskiego ''de la'' oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie ''z''). Jak widać, ze śmiercią mortadeli do twarzy. |
||
== Skład surowcowy == |
== Skład surowcowy == |
||
Linia 27: | Linia 27: | ||
{{przypisy}} |
{{przypisy}} |
||
{{stub|kuch}} |
{{stub|kuch}} |
||
{{ |
{{jedzenie}} |
||
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]] |
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]] |
Wersja z 15:06, 12 maj 2016
Prosto w mortadelę!
- Król Julian o mortadeli
Mortadela, mortadela – nie nadszarpnie ci portfela.
- Stan Tutaj w piosence o mortadeli
Mortadela (wł. Mortadella) – rodzaj włoskiej (ale też polskiej) kiełbasy z Lombardii, która przybyła tak jak Mazurek Dąbrowskiego do polskiej ziemi, by podbić polskie stoły, później jamy gębowe i żołądki, a na koniec wrócić na stoły w swojej pierwotnej postaci[1]. Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego morte oznaczającego śmierć, i francuskiego de la oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie z). Jak widać, ze śmiercią mortadeli do twarzy.
Skład surowcowy
- Krowie wymiona – 4%;
- Mięso z żuka – 2%;
- Mięso z fugu – 1%;
- Popiół z palm wielkanocnych – 5%;
- Kocie pazurki – 2%;
- Arszenik – 6%;
- Ziemia obiecana – 5%;
- Żwirek – 3%;
- Mięso wieprzowe – 0,1%;
- Mięso wołowe – 0,9%;
- Arbuz – 1%;
- Kokaina – 10%;
- Styropian – 20%;
- Margaryna – 20%;
- Czekolada deserowa – 5%;
- Butapren – 3%;
- Kości wiewiórki – 2%;
- Powietrze – 10%.
Wbrew powszechnym przekonaniom, mortadela nie zawiera dodatków „E”, konserwantów i sztucznych barwników. Może skusisz się na plasterek?
Przypisy
- ↑ Właściwość typowa dla polskiej mortadeli
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.