Mortadela

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru

Prosto w mortadelę!

Król Julian o mortadeli

Mortadela, mortadela - nie nadszarpnie ci portfela

Stan Tutaj w piosence o mortadeli

Mortadela (. Mortadella) – rodzaj włoskiej (ale też polskiej) kiełbasy z Lombardii, która przybyła tak jak Mazurek Dąbrowskiego do polskiej ziemi, by podbić polskie stoły, a później jamy gębowe i żołądki, a potem wrócić na stoły w swojej pierwotnej postaci[1]. Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego morte, oznaczającego śmierć i francuskiego de la oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie z). Jak widać, ze śmiercią mortadeli do twarzy.

Skład surowcowy

  • Krowie wymiona – 4%;
  • Mięso z żuka – 2%;
  • Mięso z fugu – 1%;
  • Popiół z palm wielkanocnych – 5%;
  • Kocie pazurki – 2%;
  • Arszenik – 6%;
  • Ziemia obiecana – 5%;
  • Żwirek – 3%;
  • Mięso wieprzowe – 0,1%;
  • Mięso wołowe – 0,9%;
  • Arbuz – 1%;
  • Kokaina – 10%;
  • Styropian – 20%;
  • Margaryna – 20%;
  • Czekolada deserowa – 5%;
  • Butapren – 3%;
  • Kości wiewiórki – 2%;
  • Powietrze – 10%.

Wbrew powszechnym przekonaniom, mortadela nie zawiera dodatków „E”, konserwantów i sztucznych barwników. Może skusisz się na plasterek?

Przypisy

  1. Właściwość typowa dla polskiej mortadeli


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.