Pierogi: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Znaczniki: przez API skórka mobilna
(opisz swoje zmiany)
Znacznik: edytor wizualny
 
(Nie pokazano 21 wersji utworzonych przez 18 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:Petarda.JPG|thumb|right|200px|Pierogi przed trafieniem na stoły przechodzą rygorystyczne testy wytrzymałościowe]]
[[Plik:Petarda.JPG|thumb|200px|Pierogi przed trafieniem na stoły przechodzą rygorystyczne testy wytrzymałościowe]]
{{cytat|Magda, gotuj '''pierogi''',<br />kiedy nie ma mąki...<br />A Magda do miasta,<br />po mąkę do ciasta,<br />Magda, gotuj '''pierogi'''!|Przyśpiewka ludowa}}
{{cytat|Maryna, gotuj '''pierogi'''<br />O mój Wojtku drogi<br />Kiedy ni mam syra<br />A Wojtek do miasta po syrek do ciasta<br />Maryna, gotuj '''pierogi'''|Zespół Wańka Wstańka & The Ludojades w pieśńi o Marynie co '''pierogów''' gotować nie umiała przez co kijem po plecach postała}}
{{cytat|Jaa Koochaam '''pieeroogii'''|Zespół Tył Ulica Chłopcy o '''pierogach'''}}
{{cytat|Jaa Koochaam '''pierogi'''|Zespół Tył Ulica Chłopcy o '''pierogach'''}}
{{cytat|Ślimak wystaw rogi, dam ci sera na '''pierogi'''|Zespół Abrakadabra o '''pierogach''' i ślimaku}}
{{cytat|Ślimak wystaw rogi, dam ci sera na '''pierogi'''|Zespół Abrakadabra o '''pierogach''' i ślimaku}}
{{t}} stara a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego [[Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich|Związku Radzieckiego]], we Włoszech i w dalekiej [[Azja|Azji]], gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.
'''Pierogi''' – stara a niezwykle dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego [[Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich|Związku Radzieckiego]], we Włoszech i w dalekiej [[Azja|Azji]], gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.


Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią, obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, karpia po żydowsku, ryby po grecku i sznycla wiedeńskiego, trzon [[kuchnia polska|polskiej kuchni]].
Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią, obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, karpia po żydowsku, ryby po grecku i sznycla wiedeńskiego, trzon [[kuchnia polska|polskiej kuchni]].


== Sposób przygotowania ==
Pierogi są zbudowane z 2 charakterystycznych części. Pierwsza to farsz zrobiony z [[ser|sera typu twaróg]](Widziano także modele z [[serek wiejski|serkiem wiejskim]]).Druga część to pokrywa która jest zrobiona z [[mąka|tego fajnego białego]] i innych gówien. Pokrywa ta przybiera kształt półksiężyca. Ma ona symbolizować że zajebistość ich jest wieczna

# Udaj się do [[Biedronka|Stonki]].
# Zakup pierogi mrożone.
# Kup pierogi [[Rosjanie|ruskie]], bo inaczej [[Radziecka inwersja|one kupią Ciebie]].
# Wróć do domu.
# Przeczytaj na opakowaniu sekcję ''Sposób przygotowania''.
# Postępuj według zaleceń na opakowaniu.
# Przełóż pierogi, które się nie rozpadły na talerz.
# Przygotuj się do konsumpcji.
# Zacznij konsumpcję.
# Miłego picia wody, która się z nich wylewa!

== Zobacz też ==
{{nonnews|[[NonNews:Rosja: Policjant skazany za pierupcję|Rosja: Policjant skazany za pierupcję]]}}
* [[pieróg kornwalijski]]


{{stub|kuch}}
{{stub|kuch}}
{{Jedzenie}}
{{Jedzenie}}
[[Kategoria:Kuchnia polska]]

[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]

Aktualna wersja na dzień 10:59, 12 paź 2022

Pierogi przed trafieniem na stoły przechodzą rygorystyczne testy wytrzymałościowe

Maryna, gotuj pierogi
O mój Wojtku drogi
Kiedy ni mam syra
A Wojtek do miasta po syrek do ciasta
Maryna, gotuj pierogi

Zespół Wańka Wstańka & The Ludojades w pieśńi o Marynie co pierogów gotować nie umiała przez co kijem po plecach postała

Jaa Koochaam pierogi

Zespół Tył Ulica Chłopcy o pierogach

Ślimak wystaw rogi, dam ci sera na pierogi

Zespół Abrakadabra o pierogach i ślimaku

Pierogi – stara a niezwykle dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego Związku Radzieckiego, we Włoszech i w dalekiej Azji, gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.

Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią, obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, karpia po żydowsku, ryby po grecku i sznycla wiedeńskiego, trzon polskiej kuchni.

Sposób przygotowania[edytuj • edytuj kod]

  1. Udaj się do Stonki.
  2. Zakup pierogi mrożone.
  3. Kup pierogi ruskie, bo inaczej one kupią Ciebie.
  4. Wróć do domu.
  5. Przeczytaj na opakowaniu sekcję Sposób przygotowania.
  6. Postępuj według zaleceń na opakowaniu.
  7. Przełóż pierogi, które się nie rozpadły na talerz.
  8. Przygotuj się do konsumpcji.
  9. Zacznij konsumpcję.
  10. Miłego picia wody, która się z nich wylewa!

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]

NonNews
Zobacz w NonNews temat:


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.