Wędlina: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(nowa strona)
 
 
(Nie pokazano 30 wersji utworzonych przez 20 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:Szynka.jpg|thumb|250px|right|Typowa wędlina z supermarketu]]
'''Wędlina''' - Zazwyczaj podawana z białym tłuszczem u jej boku. W jej skład wchodzi wszystko łącznie ze starymi zbukami jaj, dlategoż wędlina potrafi zasmorodzić swoim aromatem całą lodówkę, nie dziwmy się jeżeli mleko będzie nam smakować wędliną. Ani też kiedy zapaszek ulotni się na całą chałupę. Wymieniamy cztery rodzaje wędliny:
[[Plik:Polskie wędliny, Poznan 2018.jpg|thumb|250px|A tu już coś bardziej konkretnego]]
'''Wędlina, wędzonka''' – zespół przetworów [[mięso|mięsnych]], mięsopodobnych, mięsopochodnych. Wędliny poprawiać mają walory smakowe [[pieczywo|pieczywa]], ale widok samych wędlin może przyprawiać o odruch wymiotny.


Wędlina sama w sobie wcale mięsem nie jest. Mięso to może jakoś w wędlinie znajdziesz, ale tylko w śladowych ilościach. Wędliny składają się w 60/70% z [[woda|wody]] i [[Sól kuchenna|soli]]<ref>Spotykane są przypadki zawartości wody w 99%</ref>, 10% mięsa, 30-40% konserwantów (benzoesan sodu, glutaminian, sorbinian potasu itp.). [[Człowiek|Ludzie]] i tak się tym nie przejmują, nabywają taką ilość wędlin, że mogliby nakarmić całą [[wojsko|armię]]. Do najpopularniejszych punktów skupu wędlin należą sklepy rzeźnicze.


W [[Biedronka|niektórych porządnych sklepach]] można nabyć wędlinę z rekordowym terminem przydatności do spożycia. W [[Biedronka|innych]] z fantastycznie wysoką zawartością wołowiny (83%), szkoda tylko że w polędwicy sopockiej. Znajdują się również (w [[mleko|mleku]]) śladowe ilości – UWAGA: produktów mlecznych. Ale na takie luksusy stać tylko [[50 Cent|najwspanialszych muzyków XXI wieku]].
- '''wędlina skarpecianka''' - najbardziej śmierdzący rodzaj wędliny, kiedy ją zjemy, beka się nam starymi jajami (prowadzi do nieoczekiwanych wymiotów i napadach sraczki)


Każda masarnia potrafi wyczarować z 1 kilograma mięsa 2–3 kilo, a nawet więcej samej szynki.
- '''wędlina tłusty tłuszcz''' - właściwie cała jest złożona z białego cieknącego tłuszczu, w jednym plastrze na sto plasterków wędliny znajdzie się jakiekikolwiek ochłap mięcha.


Do wędlin mięsopodobnych należą przede wszystkim: szynka, baleron, polędwica, karkówka.
- '''wędlina oko kosmity''' - mięso nadziane (najczęściej po środku), małymi kupkami myszy, które dobrze udają rodzynki. Ich smak w niczym się nie różni od karmy dla kota.


Wędlina może być także wegetariańska z uwagi na coraz częstszą zamianę prawdziwego mięsa w soję.
- '''wędlina nakrapiana''' - wygląda jak biedronka, nadziewana jest mnóstwem małych chrząstek kurczaka i galaretki z krążków międzykręgowych. Mocny i wyarazisty smak.

== Zobacz też ==
* [[kaszanka]]
* [[kiełbasa]]
* [[salceson]]

{{przypisy}}
{{stub|kuch}}
{{Jedzenie}}
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]]

Aktualna wersja na dzień 00:04, 29 sie 2021

Typowa wędlina z supermarketu
A tu już coś bardziej konkretnego

Wędlina, wędzonka – zespół przetworów mięsnych, mięsopodobnych, mięsopochodnych. Wędliny poprawiać mają walory smakowe pieczywa, ale widok samych wędlin może przyprawiać o odruch wymiotny.

Wędlina sama w sobie wcale mięsem nie jest. Mięso to może jakoś w wędlinie znajdziesz, ale tylko w śladowych ilościach. Wędliny składają się w 60/70% z wody i soli[1], 10% mięsa, 30-40% konserwantów (benzoesan sodu, glutaminian, sorbinian potasu itp.). Ludzie i tak się tym nie przejmują, nabywają taką ilość wędlin, że mogliby nakarmić całą armię. Do najpopularniejszych punktów skupu wędlin należą sklepy rzeźnicze.

W niektórych porządnych sklepach można nabyć wędlinę z rekordowym terminem przydatności do spożycia. W innych z fantastycznie wysoką zawartością wołowiny (83%), szkoda tylko że w polędwicy sopockiej. Znajdują się również (w mleku) śladowe ilości – UWAGA: produktów mlecznych. Ale na takie luksusy stać tylko najwspanialszych muzyków XXI wieku.

Każda masarnia potrafi wyczarować z 1 kilograma mięsa 2–3 kilo, a nawet więcej samej szynki.

Do wędlin mięsopodobnych należą przede wszystkim: szynka, baleron, polędwica, karkówka.

Wędlina może być także wegetariańska z uwagi na coraz częstszą zamianę prawdziwego mięsa w soję.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]

Przypisy

  1. Spotykane są przypadki zawartości wody w 99%


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.