Zupa błyskawiczna: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M Znacznik: edytor źródłowy |
M (→Rodzaje) Znacznik: edytor źródłowy |
||
Linia 12: | Linia 12: | ||
== Rodzaje == |
== Rodzaje == |
||
* '''Lucky''' – teraz rzadkość w Polsce, cechują się wieloma barwnikami typu E. |
* '''Lucky''' – teraz rzadkość w Polsce, cechują się wieloma barwnikami typu E. |
||
* '''Vifon''' – dobry smak, ale gwarantowane uczucie słabości. |
* '''[[Vifon]]''' – dobry smak, ale gwarantowane uczucie słabości. |
||
* '''Amino''' – [[Polska|Polski]] producent, zwana zupą [[Roman]]a. Jedz ją do woli. |
* '''Amino''' – [[Polska|Polski]] producent, zwana zupą [[Roman]]a. Jedz ją do woli. |
||
* '''Knorr''' – [[Niemcy|Niemiecki]] producent, dodawany kawałek z [[kura|kury]], specjalność - [[zupa serowa]]. |
* '''Knorr''' – [[Niemcy|Niemiecki]] producent, dodawany kawałek z [[kura|kury]], specjalność - [[zupa serowa]]. |
Wersja z 15:26, 4 kwi 2016
Zupa błyskawiczna (inaczej zupka chińska lub instant) – danie wynalezione przez Japończyka Momofuku Andō jako recepta na głód. Podstawowe pożywienie wszelkiej maści uczniów i studentów. Ostatecznie wylądowała na półkach supermarketów jako substytut jedzenia, suplement diety lub środek przeczyszczający. Z cech pozytywnych po przyrządzeniu wymienimy temperaturę i objętość.
Ciekawostki
- Zupki nie są robione z kota. Z tego futrzaka można uzyskać jedynie kisiel, kapelusze, ciastka i wino.
- W niektórych kręgach kulturowych popularny jest przesąd, że tylko spożywanie zupek chińskich może uchronić przed SARS i ptasią grypą.
- Zupki chińskie są przywożone z Berlina, robione w Radomiu.
- „Rosół z kury” produkowany jest w wyżej wymienionym mieście ze
świeżego szczuraświeżej kury. - Zupy błyskawiczne z reguły są niedrogie, często stanowią więc ważny element diety osób nie przywiązujących wagi do jedzenia (jak np. studenci albo kloszardzi) i ludzi leniwych. Nadają się również jako środek przeczyszczający.
- Jest najczęściej wymienianym produktem kulinarnym na bashu.
- Zupki instant są prawdziwie międzynarodowym daniem. Stworzone przez Japończyka, nazywane chińskim, jedna z najpopularniejszych firm je robiąca (Vifon) powstała w Wietnamie, a same zupki robi się w Radomiu. Smacznego!
Rodzaje
- Lucky – teraz rzadkość w Polsce, cechują się wieloma barwnikami typu E.
- Vifon – dobry smak, ale gwarantowane uczucie słabości.
- Amino – Polski producent, zwana zupą Romana. Jedz ją do woli.
- Knorr – Niemiecki producent, dodawany kawałek z kury, specjalność - zupa serowa.
- Culineo – zupka z biedronki.
- Lewiatan – zupka z Lewiatana.
- I wiele innych.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.