Piernik: Różnice pomiędzy wersjami
M Znacznik: edytor źródłowy |
(Allahu Thumburihhtu!) Znacznik: przez API |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Gingy Cookie.jpg|thumb |
[[Plik:Gingy Cookie.jpg|thumb|200px|O, jaki ładny pierniczek]] |
||
{{t}}rzecz twarda, ciemnobrązowa, warzona z [[piwo|piwem]]. Kolega wiatraka. Zależność między nimi jest taka: piernik jest z mąki, a mąka z wiatraka. |
{{t}}rzecz twarda, ciemnobrązowa, warzona z [[piwo|piwem]]. Kolega wiatraka. Zależność między nimi jest taka: piernik jest z mąki, a mąka z wiatraka. |
||
Wersja z 11:34, 29 sty 2017
Szablon:Trzecz twarda, ciemnobrązowa, warzona z piwem. Kolega wiatraka. Zależność między nimi jest taka: piernik jest z mąki, a mąka z wiatraka.
Pierniki występują zwykle w foremce większych i większych ciast, pokrywanych po wierzchu często solą, balami, a w środku przekładanych masą jabłkową. Są również produkowane większe ciasta piernikowe w blokach, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je na parę lat, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać nawet dekadę, natomiast ciasto na domowe pierniki wigilijne zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po wakacjach).
Stary piernik
To takie ciasteczko starsze wiekiem. Mówimy wtedy do niego ty stary pierniku!, ale tak naprawdę nie wiemy, czy usłyszy, bo ma słaby słuch i nie wiemy, czy zrozumie, bo ma problemy z koncentracją.
Zobacz też
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.