Pierogi: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (śmieszne)
Znacznik: edytor źródłowy
(-paskudna grafika)
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:Petarda.JPG|thumb|200px|Pierogi przed trafieniem na stoły przechodzą rygorystyczne testy wytrzymałościowe]]
[[Plik:Petarda.JPG|thumb|200px|Pierogi przed trafieniem na stoły przechodzą rygorystyczne testy wytrzymałościowe]]
[[Plik:Pierogi z grzybami.jpg|thumb|200px]]
{{cytat|Maryna, gotuj '''pierogi'''<br />O mój Wojtku drogi<br />Kiedy ni mam syra<br />A Wojtek do miasta po syrek do ciasta<br />Maryna, gotuj '''pierogi'''|Zespół Wańka Wstańka & The Ludojades w pieśńi o Marynie co '''pierogów''' gotować nie umiała przez co kijem po plecach postała}}
{{cytat|Maryna, gotuj '''pierogi'''<br />O mój Wojtku drogi<br />Kiedy ni mam syra<br />A Wojtek do miasta po syrek do ciasta<br />Maryna, gotuj '''pierogi'''|Zespół Wańka Wstańka & The Ludojades w pieśńi o Marynie co '''pierogów''' gotować nie umiała przez co kijem po plecach postała}}
{{cytat|Jaa Koochaam '''pierogi'''|Zespół Tył Ulica Chłopcy o '''pierogach'''}}
{{cytat|Jaa Koochaam '''pierogi'''|Zespół Tył Ulica Chłopcy o '''pierogach'''}}
Linia 10: Linia 9:
{{stub|kuch}}
{{stub|kuch}}
{{Jedzenie}}
{{Jedzenie}}

[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]

Wersja z 18:49, 17 wrz 2018

Pierogi przed trafieniem na stoły przechodzą rygorystyczne testy wytrzymałościowe

Maryna, gotuj pierogi
O mój Wojtku drogi
Kiedy ni mam syra
A Wojtek do miasta po syrek do ciasta
Maryna, gotuj pierogi

Zespół Wańka Wstańka & The Ludojades w pieśńi o Marynie co pierogów gotować nie umiała przez co kijem po plecach postała

Jaa Koochaam pierogi

Zespół Tył Ulica Chłopcy o pierogach

Ślimak wystaw rogi, dam ci sera na pierogi

Zespół Abrakadabra o pierogach i ślimaku

Pierogi – stara a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego Związku Radzieckiego, we Włoszech i w dalekiej Azji, gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.

Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią, obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, karpia po żydowsku, ryby po grecku i sznycla wiedeńskiego, trzon polskiej kuchni.


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.