Zupa błyskawiczna: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa 5.174.191.114; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Ostrzyciel.) Znacznik: rewert |
M (dodano link do artykułu Recepta) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Zupa błyskawiczna''' (inaczej ''zupka chińska'' lub ''instant'') – danie wynalezione przez Japończyka [[Momofuku Andō]] jako recepta na głód. Podstawowe pożywienie wszelkiej maści uczniów i [[student]]ów. Ostatecznie wylądowała na półkach supermarketów jako substytut jedzenia, [[suplement diety]] lub [[środek przeczyszczający]]. Z cech pozytywnych po przyrządzeniu wymienimy temperaturę i objętość. |
'''Zupa błyskawiczna''' (inaczej ''zupka chińska'' lub ''instant'') – danie wynalezione przez Japończyka [[Momofuku Andō]] jako [[recepta]] na głód. Podstawowe pożywienie wszelkiej maści uczniów i [[student]]ów. Ostatecznie wylądowała na półkach supermarketów jako substytut jedzenia, [[suplement diety]] lub [[środek przeczyszczający]]. Z cech pozytywnych po przyrządzeniu wymienimy temperaturę i objętość. |
||
== Ciekawostki == |
== Ciekawostki == |
Wersja z 18:56, 31 mar 2020
Zupa błyskawiczna (inaczej zupka chińska lub instant) – danie wynalezione przez Japończyka Momofuku Andō jako recepta na głód. Podstawowe pożywienie wszelkiej maści uczniów i studentów. Ostatecznie wylądowała na półkach supermarketów jako substytut jedzenia, suplement diety lub środek przeczyszczający. Z cech pozytywnych po przyrządzeniu wymienimy temperaturę i objętość.
Ciekawostki
- Zupki nie są robione z kota. Z tego futrzaka można uzyskać jedynie kisiel, kapelusze, ciastka i wino.
- W niektórych kręgach kulturowych popularny jest przesąd, że tylko spożywanie zupek chińskich może uchronić przed SARS i ptasią grypą.
- Zupki chińskie są przywożone z Berlina, robione w Radomiu.
- „Rosół z kury” produkowany jest w wyżej wymienionym mieście ze
świeżego szczuraświeżej kury. - Zupy błyskawiczne z reguły są niedrogie, często stanowią więc ważny element diety osób nie przywiązujących wagi do jedzenia (jak np. studenci albo kloszardzi) i ludzi leniwych. Nadają się również jako środek przeczyszczający.
- Jest najczęściej wymienianym produktem kulinarnym na bashu.
- Zupki instant są prawdziwie międzynarodowym daniem. Stworzone przez Japończyka, nazywane chińskim, jedna z najpopularniejszych firm je robiąca (Vifon) powstała w Wietnamie, a same zupki robi się w Radomiu. Smacznego!
Rodzaje
- Lucky – teraz rzadkość w Polsce, cechują się wieloma barwnikami typu E.
- Vifon – dobry smak, ale gwarantowane uczucie słabości.
- Amino – polski producent, zwana zupą Romana. Jedz ją do woli.
- Knorr – niemiecki producent, dodawany kawałek z kury, specjalność - zupa serowa.
- Culineo – zupka z biedronki.
- Lewiatan – zupka z Lewiatana.
- I wiele innych.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.