Sos czosnkowy: Różnice pomiędzy wersjami
(nowa strona) |
Ostrzyciel (dyskusja • edycje) M (dr. red.) |
||
(Nie pokazano 2 wersji utworzonych przez jednego użytkownika) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Aioli mit Oliven.jpg|thumb|200px|Ach, nic nie jest lepszego niż łycha sosu czosnkowego o poranku!]] |
[[Plik:Aioli mit Oliven.jpg|thumb|200px|Ach, nic nie jest lepszego niż łycha sosu czosnkowego o poranku!]] |
||
{{cytat|Zawsze biorę '''czostkowy''' i keczup, z szacunku dla barw, dla których ginęli nasi przodkowie.|[[Sebiks]] zapytany o dobór sosów do hot-doga}} |
|||
'''Sos czosnkowy''' |
'''Sos czosnkowy''' – mieszanina sporządzona z tytułowego [[Czosnek|czosnku]], oraz jakiejś dziwnej substancji, fachowo zwanej [[śmietana|śmietaną]]. Wieczny rezydent wszystkich tanich [[pizzeria|pizzerii]], uwielbienie wszystkich osób na świecie – poza [[wampir]]ami, oczywiście. |
||
== Geneza == |
== Geneza == |
||
Afrodyzjak ten |
Afrodyzjak ten powstał wśród grona [[Włosi|Włochów]], którym znudziło się ciągłe nakładanie sosu pomidorowego na swoją [[Pizza|pizzę]]. Postanowili więc wziąć jakiekolwiek warzywa, jakie mogli znaleźć i wymieszać to ze śmietaną, która z jakiegoś powodu wylewała się z kranu. Niestety, jedynym warzywem, który mogli znaleźć, był czosnek, więc jako że nic w przyrodzie nie może się marnować, postanowili zmielić jego ząbki i dodać to do śmietany, tworząc ten majestatyczny twór. Polacy, zauważając co włoskie umysły wyczarowały, postanowiły skopiować przepis, wraz ze śmietaną z kranu, i przenieść go na własny rynek, a reszta stała się już historią… |
||
== Zobacz też == |
== Zobacz też == |
||
* [[czosnek]] |
* [[czosnek]] |
||
* [[majonez]] |
|||
* [[ketchup]] |
|||
* [[musztarda]] |
|||
{{stub|kuch}} |
{{stub|kuch}} |
||
{{Jedzenie}} |
{{Jedzenie}} |
||
[[Kategoria:Zupy i sosy]] |
[[Kategoria:Zupy i sosy]] |
||
[[Kategoria:Przyprawy]] |
[[Kategoria:Przyprawy]] |
Aktualna wersja na dzień 17:28, 16 gru 2020
Zawsze biorę czostkowy i keczup, z szacunku dla barw, dla których ginęli nasi przodkowie.
- Sebiks zapytany o dobór sosów do hot-doga
Sos czosnkowy – mieszanina sporządzona z tytułowego czosnku, oraz jakiejś dziwnej substancji, fachowo zwanej śmietaną. Wieczny rezydent wszystkich tanich pizzerii, uwielbienie wszystkich osób na świecie – poza wampirami, oczywiście.
Geneza[edytuj • edytuj kod]
Afrodyzjak ten powstał wśród grona Włochów, którym znudziło się ciągłe nakładanie sosu pomidorowego na swoją pizzę. Postanowili więc wziąć jakiekolwiek warzywa, jakie mogli znaleźć i wymieszać to ze śmietaną, która z jakiegoś powodu wylewała się z kranu. Niestety, jedynym warzywem, który mogli znaleźć, był czosnek, więc jako że nic w przyrodzie nie może się marnować, postanowili zmielić jego ząbki i dodać to do śmietany, tworząc ten majestatyczny twór. Polacy, zauważając co włoskie umysły wyczarowały, postanowiły skopiować przepis, wraz ze śmietaną z kranu, i przenieść go na własny rynek, a reszta stała się już historią…
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.