Pierogi: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Znacznik: edytor wizualny |
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa 77.113.149.89; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Runab.) Znacznik: rewert |
||
Linia 3: | Linia 3: | ||
{{cytat|Jaa Koochaam '''pierogi'''|Zespół Tył Ulica Chłopcy o '''pierogach'''}} |
{{cytat|Jaa Koochaam '''pierogi'''|Zespół Tył Ulica Chłopcy o '''pierogach'''}} |
||
{{cytat|Ślimak wystaw rogi, dam ci sera na '''pierogi'''|Zespół Abrakadabra o '''pierogach''' i ślimaku}} |
{{cytat|Ślimak wystaw rogi, dam ci sera na '''pierogi'''|Zespół Abrakadabra o '''pierogach''' i ślimaku}} |
||
'''Pierogi''' |
'''Pierogi''' – stara a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego [[Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich|Związku Radzieckiego]], we Włoszech i w dalekiej [[Azja|Azji]], gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt. |
||
Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią, obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, karpia po żydowsku, ryby po grecku i sznycla wiedeńskiego, trzon [[kuchnia polska|polskiej kuchni]]. |
Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią, obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, karpia po żydowsku, ryby po grecku i sznycla wiedeńskiego, trzon [[kuchnia polska|polskiej kuchni]]. |
||
== Sposób przygotowania == |
== Sposób przygotowania == |
||
# Udaj się do [[Biedronka|Stonki]]. |
|||
# Zakup pierogi mrożone. |
|||
3. Nie, nie te z truskawkami. Muszą być [[Rosjanie|ruskie]], inaczej może nie zadziałać |
|||
# Kup pierogi [[Rosjanie|ruskie]], bo inaczej one kupią Ciebie. |
|||
# Wróć do domu. |
|||
# Przeczytaj na opakowaniu sekcję ''Sposób przygotowania''. |
|||
# Postępuj według zaleceń na opakowaniu. |
|||
# Przełóż pierogi, które się nie rozpadły na talerz. |
|||
# Przygotuj się do konsumpcji. |
|||
# Zacznij konsumpcję. |
|||
10. Zorientuj się, że farsz stanowi ok. 12,58% farszu, reszta to woda |
|||
# Miłego picia wody, która się z nich wylewa! |
|||
== Zobacz też == |
|||
{{nonnews|[[NonNews:Rosja: Policjant skazany za pierupcję|Rosja: Policjant skazany za pierupcję]]}} |
|||
* [[pieróg kornwalijski]] |
|||
{{stub|kuch}} |
{{stub|kuch}} |
||
{{Jedzenie}} |
{{Jedzenie}} |
||
[[Kategoria: |
[[Kategoria:Kuchnia polska]] |
Wersja z 22:10, 17 lip 2021
Maryna, gotuj pierogi
O mój Wojtku drogi
Kiedy ni mam syra
A Wojtek do miasta po syrek do ciasta
Maryna, gotuj pierogi
- Zespół Wańka Wstańka & The Ludojades w pieśńi o Marynie co pierogów gotować nie umiała przez co kijem po plecach postała
Jaa Koochaam pierogi
- Zespół Tył Ulica Chłopcy o pierogach
Ślimak wystaw rogi, dam ci sera na pierogi
- Zespół Abrakadabra o pierogach i ślimaku
Pierogi – stara a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego Związku Radzieckiego, we Włoszech i w dalekiej Azji, gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.
Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią, obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, karpia po żydowsku, ryby po grecku i sznycla wiedeńskiego, trzon polskiej kuchni.
Sposób przygotowania
- Udaj się do Stonki.
- Zakup pierogi mrożone.
- Kup pierogi ruskie, bo inaczej one kupią Ciebie.
- Wróć do domu.
- Przeczytaj na opakowaniu sekcję Sposób przygotowania.
- Postępuj według zaleceń na opakowaniu.
- Przełóż pierogi, które się nie rozpadły na talerz.
- Przygotuj się do konsumpcji.
- Zacznij konsumpcję.
- Miłego picia wody, która się z nich wylewa!
Zobacz też
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.