Lukier królewski: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(dawno stuba nie popełniłem)
Znacznik: edytor źródłowy
 
 
(Nie pokazano 4 wersji utworzonych przez 3 użytkowników)
Linia 2: Linia 2:
'''Lukier królewski''' – rodzaj papy przygotowanej z cukru pudru, białek jaj i [[kwas azotowy(V)|kwasu azotowego]] w stosunku objętościowym 1:1:3. Używany w okresie bożonarodzeniowym do roztwarzania szkliwa anglosaskich pacholąt, ewentualnie do zalewania [[trup|zwłok]], kiedy pod ręką nie mamy akurat wapna.
'''Lukier królewski''' – rodzaj papy przygotowanej z cukru pudru, białek jaj i [[kwas azotowy(V)|kwasu azotowego]] w stosunku objętościowym 1:1:3. Używany w okresie bożonarodzeniowym do roztwarzania szkliwa anglosaskich pacholąt, ewentualnie do zalewania [[trup|zwłok]], kiedy pod ręką nie mamy akurat wapna.


Zawsze należy się trzymać proporcji – się doda za dużo białka, to wychodzą syntetyczne płyny ustrojowe, a jak za mało, to można wylewkę w piwnicy robić, a nie dekoracje. Niektóre [[przepis]]y pozwalają zastąpić kwas sokiem z cytryny, jednak wówczas należy zredukować słodkość, dodając w miejsce cukru [[arszenik]].
Zawsze należy się trzymać proporcji – jak się doda za dużo białka, to wychodzą syntetyczne płyny ustrojowe, a jak za mało, to można wylewkę w piwnicy robić, a nie dekoracje. Niektóre [[przepis]]y pozwalają zastąpić kwas sokiem z cytryny, jednak wówczas należy zredukować słodkość, dodając w miejsce cukru [[arszenik]].


=== Zobacz też ===
== Zobacz też ==
* [[woda królewska]]
* [[woda królewska]]

{{stub|kuch}}

{{Jedzenie}}


[[Kategoria:Słodycze]]
[[Kategoria:Słodycze]]

Aktualna wersja na dzień 23:56, 28 sie 2021

Może jeszcze, Cenzura2.svg, wódka bez alkoholu?!

Lukier królewski – rodzaj papy przygotowanej z cukru pudru, białek jaj i kwasu azotowego w stosunku objętościowym 1:1:3. Używany w okresie bożonarodzeniowym do roztwarzania szkliwa anglosaskich pacholąt, ewentualnie do zalewania zwłok, kiedy pod ręką nie mamy akurat wapna.

Zawsze należy się trzymać proporcji – jak się doda za dużo białka, to wychodzą syntetyczne płyny ustrojowe, a jak za mało, to można wylewkę w piwnicy robić, a nie dekoracje. Niektóre przepisy pozwalają zastąpić kwas sokiem z cytryny, jednak wówczas należy zredukować słodkość, dodając w miejsce cukru arszenik.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.