Lukier królewski: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(dawno stuba nie popełniłem) Znacznik: edytor źródłowy |
|||
(Nie pokazano 4 wersji utworzonych przez 3 użytkowników) | |||
Linia 2: | Linia 2: | ||
'''Lukier królewski''' – rodzaj papy przygotowanej z cukru pudru, białek jaj i [[kwas azotowy(V)|kwasu azotowego]] w stosunku objętościowym 1:1:3. Używany w okresie bożonarodzeniowym do roztwarzania szkliwa anglosaskich pacholąt, ewentualnie do zalewania [[trup|zwłok]], kiedy pod ręką nie mamy akurat wapna. |
'''Lukier królewski''' – rodzaj papy przygotowanej z cukru pudru, białek jaj i [[kwas azotowy(V)|kwasu azotowego]] w stosunku objętościowym 1:1:3. Używany w okresie bożonarodzeniowym do roztwarzania szkliwa anglosaskich pacholąt, ewentualnie do zalewania [[trup|zwłok]], kiedy pod ręką nie mamy akurat wapna. |
||
Zawsze należy się trzymać proporcji – się doda za dużo białka, to wychodzą syntetyczne płyny ustrojowe, a jak za mało, to można wylewkę w piwnicy robić, a nie dekoracje. Niektóre [[przepis]]y pozwalają zastąpić kwas sokiem z cytryny, jednak wówczas należy zredukować słodkość, dodając w miejsce cukru [[arszenik]]. |
Zawsze należy się trzymać proporcji – jak się doda za dużo białka, to wychodzą syntetyczne płyny ustrojowe, a jak za mało, to można wylewkę w piwnicy robić, a nie dekoracje. Niektóre [[przepis]]y pozwalają zastąpić kwas sokiem z cytryny, jednak wówczas należy zredukować słodkość, dodając w miejsce cukru [[arszenik]]. |
||
== Zobacz też == |
|||
* [[woda królewska]] |
* [[woda królewska]] |
||
{{stub|kuch}} |
|||
{{Jedzenie}} |
|||
[[Kategoria:Słodycze]] |
[[Kategoria:Słodycze]] |
Aktualna wersja na dzień 23:56, 28 sie 2021
Lukier królewski – rodzaj papy przygotowanej z cukru pudru, białek jaj i kwasu azotowego w stosunku objętościowym 1:1:3. Używany w okresie bożonarodzeniowym do roztwarzania szkliwa anglosaskich pacholąt, ewentualnie do zalewania zwłok, kiedy pod ręką nie mamy akurat wapna.
Zawsze należy się trzymać proporcji – jak się doda za dużo białka, to wychodzą syntetyczne płyny ustrojowe, a jak za mało, to można wylewkę w piwnicy robić, a nie dekoracje. Niektóre przepisy pozwalają zastąpić kwas sokiem z cytryny, jednak wówczas należy zredukować słodkość, dodając w miejsce cukru arszenik.
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.