Zupa błyskawiczna: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono poprzednią wersję, jej autor to Saper Skrzypek. Autor wycofanej wersji to 31.175.32.203.) |
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa Mistrzunio124; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Ryk2.) Znacznik: rewert |
||
(Nie pokazano 37 wersji utworzonych przez 23 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Zupa błyskawiczna''' (inaczej ''zupka chińska'' lub ''instant'') – danie wynalezione przez Japończyka [[Momofuku Andō]] jako [[recepta]] na głód. Podstawowe pożywienie wszelkiej maści uczniów i [[student]]ów. Ostatecznie wylądowała na półkach supermarketów jako substytut jedzenia, [[suplement diety]] lub [[środek przeczyszczający]]. Z cech pozytywnych po przyrządzeniu wymienimy temperaturę i objętość. |
|||
==Ciekawostki== |
== Ciekawostki == |
||
* Zupki nie są robione z [[kot]]a. Z tego futrzaka można uzyskać jedynie kisiel, kapelusze i |
* Zupki nie są robione z [[kot]]a. Z tego futrzaka można uzyskać jedynie kisiel, kapelusze, ciastka i wino. |
||
* W niektórych kręgach kulturowych popularny jest przesąd, że tylko spożywanie zupek chińskich może uchronić przed [[SARS]] i [[ |
* W niektórych kręgach kulturowych popularny jest przesąd, że tylko spożywanie zupek chińskich może uchronić przed [[SARS]] i [[Ptasia grypa|ptasią grypą]]. |
||
* Zupki chińskie są przywożone z [[Berlin]]a, robione w [[Radom]]iu. |
* Zupki chińskie są przywożone z [[Berlin]]a, robione w [[Radom]]iu. |
||
* |
* „Rosół z kury” produkowany jest w wyżej wymienionym mieście ze <del>świeżego [[szczur]]a</del> świeżej [[Kura|kury]]. |
||
* Zupy błyskawiczne z reguły są niedrogie, często stanowią więc ważny element diety osób nie przywiązujących wagi do jedzenia (jak np. [[ |
* Zupy błyskawiczne z reguły są niedrogie, często stanowią więc ważny element diety osób nie przywiązujących wagi do jedzenia (jak np. [[Student|studenci]] albo [[Żul|kloszardzi]]) i ludzi leniwych. Nadają się również jako środek przeczyszczający. |
||
* Jest najczęściej wymienianym produktem kulinarnym na [[bash.org.pl| |
* Jest najczęściej wymienianym produktem kulinarnym na [[bash.org.pl|bashu]]. |
||
* Zupki instant są prawdziwie międzynarodowym daniem. Stworzone przez Japończyka, nazywane chińskim, jedna z najpopularniejszych firm je robiąca (Vifon) powstała w Wietnamie, a same zupki robi się w [[Radom]]iu. Smacznego! |
|||
Smacznego! |
|||
== Rodzaje == |
|||
* '''Lucky''' – teraz rzadkość w Polsce, cechują się wieloma barwnikami typu E. |
|||
* '''[[Vifon]]''' – dobry smak, ale gwarantowane uczucie słabości. |
|||
* '''Amino''' – [[Polska|polski]] producent, zwana zupą [[Roman]]a. Jedz ją do woli. |
|||
* '''Knorr''' – [[Niemcy|niemiecki]] producent, dodawany kawałek z [[kura|kury]], specjalność - [[zupa serowa]]. |
|||
* '''Culineo''' – zupka z [[Biedronka|biedronki]]. |
|||
* '''Lewiatan''' – zupka z [[Lewiatan (sieć handlowa)|Lewiatana]]. |
|||
* I wiele innych. |
|||
== Zobacz też == |
|||
* [[Momofuku Andō]] |
|||
* [[Nudle Knorr]] |
|||
* [[Trzech Żarłocznych Turków]] |
|||
* [[Vifon]] |
|||
{{stub|kuch}} |
{{stub|kuch}} |
||
{{ |
{{jedzenie}} |
||
[[Kategoria:Zupy i sosy]] |
[[Kategoria:Zupy i sosy]] |
||
[[en:Ramen]] |
|||
[[zh:拉面]] |
|||
[[es:Ramen]] |
|||
[[fr:Ramen]] |
|||
[[ja:ラーメン]] |
|||
[[ko:라면]] |
|||
[[pt:Miojo]] |
[[pt:Miojo]] |
||
[[th:บะหมี่กึ่งสำเร็จรูป]] |
[[th:บะหมี่กึ่งสำเร็จรูป]] |
Aktualna wersja na dzień 10:48, 13 maj 2022
Zupa błyskawiczna (inaczej zupka chińska lub instant) – danie wynalezione przez Japończyka Momofuku Andō jako recepta na głód. Podstawowe pożywienie wszelkiej maści uczniów i studentów. Ostatecznie wylądowała na półkach supermarketów jako substytut jedzenia, suplement diety lub środek przeczyszczający. Z cech pozytywnych po przyrządzeniu wymienimy temperaturę i objętość.
Ciekawostki[edytuj • edytuj kod]
- Zupki nie są robione z kota. Z tego futrzaka można uzyskać jedynie kisiel, kapelusze, ciastka i wino.
- W niektórych kręgach kulturowych popularny jest przesąd, że tylko spożywanie zupek chińskich może uchronić przed SARS i ptasią grypą.
- Zupki chińskie są przywożone z Berlina, robione w Radomiu.
- „Rosół z kury” produkowany jest w wyżej wymienionym mieście ze
świeżego szczuraświeżej kury. - Zupy błyskawiczne z reguły są niedrogie, często stanowią więc ważny element diety osób nie przywiązujących wagi do jedzenia (jak np. studenci albo kloszardzi) i ludzi leniwych. Nadają się również jako środek przeczyszczający.
- Jest najczęściej wymienianym produktem kulinarnym na bashu.
- Zupki instant są prawdziwie międzynarodowym daniem. Stworzone przez Japończyka, nazywane chińskim, jedna z najpopularniejszych firm je robiąca (Vifon) powstała w Wietnamie, a same zupki robi się w Radomiu. Smacznego!
Rodzaje[edytuj • edytuj kod]
- Lucky – teraz rzadkość w Polsce, cechują się wieloma barwnikami typu E.
- Vifon – dobry smak, ale gwarantowane uczucie słabości.
- Amino – polski producent, zwana zupą Romana. Jedz ją do woli.
- Knorr – niemiecki producent, dodawany kawałek z kury, specjalność - zupa serowa.
- Culineo – zupka z biedronki.
- Lewiatan – zupka z Lewiatana.
- I wiele innych.
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.