Nouvelle cuisine: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Znaczniki: mobilna mobilna www
(Anulowano wersję użytkownika 94.254.175.82)
Znacznik: anulowanie
 
(Nie pokazano 5 wersji utworzonych przez 5 użytkowników)
Linia 2: Linia 2:
{{cytat|A na resztę obiadu długo będę czekał?|Standardowy tekst po przyniesieniu przez kelnera potrawy w stylu '''nouvelle cuisine'''}}
{{cytat|A na resztę obiadu długo będę czekał?|Standardowy tekst po przyniesieniu przez kelnera potrawy w stylu '''nouvelle cuisine'''}}
[[Plik:Nouvelle cuisine.png|250px|thumb|Obiad w stylu Nouvelle cuisine]]
[[Plik:Nouvelle cuisine.png|250px|thumb|Obiad w stylu Nouvelle cuisine]]
'''Nouvelle couisine''' – sposób gotowania i podawania mikroskopijnej ilości niedogotowanych potraw na ogromnych talerzach, koniecznie wysmarowanych sosem, im mniej sensownie tym lepiej. Charakterystyczna dla Paryża i okolic, choć ta zaraza powoli rozpanoszyła się po całej [[Europa|Europie]]. Kuchnia ''nouvelle cuisine'' bazuje na składnikach naturalnych, stąd znalezienie np. połówki owada w potrawie nie jest niczym szczególnym, wręcz przeciwnie, to nurt ''very nouvelle cuisine'' i powinniśmy się czuć szczególnie zaszczyceni. [[Nosacz sundajski|Zwykłym ludziom]] służy ono do narzekania na wyżej postawionych od siebie (np. adminów [[nonsensopedia|tej strony internetowej]].
'''Nouvelle couisine''' – sposób gotowania i podawania mikroskopijnej ilości niedogotowanych potraw na ogromnych talerzach, koniecznie wysmarowanych sosem, im mniej sensownie tym lepiej. Charakterystyczna dla [[Paryż|Paryża]] i okolic, choć ta zaraza powoli rozpanoszyła się po całej [[Europa|Europie]]. Kuchnia ''nouvelle cuisine'' bazuje na składnikach naturalnych, stąd znalezienie np. połówki owada w potrawie nie jest niczym szczególnym, wręcz przeciwnie, to nurt ''very nouvelle cuisine'' i powinniśmy się czuć szczególnie zaszczyceni.


== Historia ==
== Historia ==
Początków kuchni typu ''nouvelle cousine'' należy szukać nie we [[Francja|Francji]], a w Oświęcimiu i innych [[obóz koncentracyjny|ośrodkach wypoczynkowych]], w których mikroskopijne porcje jedzenia wwalano bez ładu i składu więźniom do menażek, z tą tylko różnicą, że to kosztowało o wiele mniej. Pomysł podchwycili kucharze francuscy, zblazowani i znudzeni extra żarciem za ciężkie pieniądze i postanowili swe produkcje sprzedawać jeszcze drożej. Ich propozycja spotkała się z ogromnym entuzjazmem wszelkiej maści snobów i obecnie święci tryumfy na całym kontynencie europejskim.
Początków kuchni typu ''nouvelle cousine'' należy szukać nie we [[Francja|Francji]], a w [[Auschwitz|Oświęcimiu]] i innych [[obóz koncentracyjny|ośrodkach wypoczynkowych]], w których mikroskopijne porcje jedzenia wwalano bez ładu i składu więźniom do menażek, z tą tylko różnicą, że to kosztowało o wiele mniej. Pomysł podchwycili kucharze francuscy, zblazowani i znudzeni extra żarciem za ciężkie pieniądze i postanowili swe produkcje sprzedawać jeszcze drożej. Ich propozycja spotkała się z ogromnym entuzjazmem wszelkiej maści snobów i obecnie święci tryumfy na całym kontynencie europejskim.


== Zasady Nouvelle cuisine ==
== Zasady Nouvelle cuisine ==
* Im dziwniej na talerzu, tym lepiej. Potrawy tradycyjne są dla motłochu, który nie docenia uroku larw szerszenia czy niedogotowanej marchewki.
* Im dziwniej na talerzu, tym lepiej. Potrawy tradycyjne są dla motłochu, który nie docenia uroku larw szerszenia czy niedogotowanej [[Marchew|marchewki]].
* Najbardziej udane potrawy są te, których należy szukać lupą, a już mistrzowskie – te, które można znaleźć wyłącznie mikroskopem elektronowym
* Najbardziej udane potrawy są te, których należy szukać lupą, a już mistrzowskie – te, które można znaleźć wyłącznie mikroskopem elektronowym
* Dodając np. zielony groszek, nie należy przekraczać magicznej liczby pięciu ziarenek – przy większej ilości grozi śmierć z przejedzenia
* Dodając np. zielony groszek, nie należy przekraczać magicznej liczby pięciu ziarenek – przy większej ilości grozi śmierć z przejedzenia
* Największym dostawcą surowców do ''nouvelle cuisine'' są pola i lasy. Stamtąd pochodzą kłącza, kiełki, mniejsze owady i larwy
* Największym dostawcą surowców do ''nouvelle cuisine'' są pola i [[Las|lasy]]. Stamtąd pochodzą kłącza, kiełki, mniejsze owady i larwy
* Pietruszka musi koniecznie być z prywatnej plantacji z regionu Sur-le-Lit-dans-le-Bordel
* Pietruszka musi koniecznie być z prywatnej plantacji z regionu Sur-le-Lit-dans-le-Bordel
* Im mniej gotowania czy pieczenia tym lepiej: przecież gotowanie zabija witaminy i inne zwierzęta, które koniecznie nam chcą zrobić dobrze. Najlepsze są potrawy niedogotowane i półsurowe.
* Im mniej gotowania czy pieczenia tym lepiej: przecież gotowanie zabija witaminy i inne zwierzęta, które koniecznie nam chcą zrobić dobrze. Najlepsze są potrawy niedogotowane i półsurowe.
Linia 18: Linia 18:


== Zalety Nouvelle cuisine ==
== Zalety Nouvelle cuisine ==
* Dzięki cenom, jakie osiągają potrawy w tym stylu, nie będziemy wydawać pieniędzy na głupoty, takie jak np. książki czy gazety
* Dzięki cenom, jakie osiągają potrawy w tym stylu, nie będziemy wydawać pieniędzy na głupoty, takie jak np. [[Książka|książki]] czy [[Gazeta|gazety]]
* Będziemy wyraźnie się różnić od plebsu, który zapycha się [[bigos]]em, [[flaki|flakami]] i innymi potrawami dla niepełnosprytnych
* Będziemy wyraźnie się różnić od plebsu, który zapycha się [[bigos]]em, [[flaki|flakami]] i innymi potrawami dla niepełnosprytnych
* Oszczędzimy na myciu naczyń, zwłaszcza talerzy, które będą zabrudzone na niewielkiej części powierzchni.
* Oszczędzimy na myciu naczyń, zwłaszcza talerzy, które będą zabrudzone na niewielkiej części powierzchni.

== Zobacz też ==
* [[restauracja]]
* [[Wojciech Modest Amaro]]


{{Jedzenie}}
{{Jedzenie}}
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]
[[Kategoria:Kuchnia regionalna]]
[[Kategoria:Kuchnia regionalna]]
[[Kategoria:Kuchnia francuska]]

Aktualna wersja na dzień 12:37, 1 paź 2024

Panie, coś pan z byka spadł?

Konsument po przyniesieniu rachunku przez kelnera w restauracji nouvelle cuisine

A na resztę obiadu długo będę czekał?

Standardowy tekst po przyniesieniu przez kelnera potrawy w stylu nouvelle cuisine
Obiad w stylu Nouvelle cuisine

Nouvelle couisine – sposób gotowania i podawania mikroskopijnej ilości niedogotowanych potraw na ogromnych talerzach, koniecznie wysmarowanych sosem, im mniej sensownie tym lepiej. Charakterystyczna dla Paryża i okolic, choć ta zaraza powoli rozpanoszyła się po całej Europie. Kuchnia nouvelle cuisine bazuje na składnikach naturalnych, stąd znalezienie np. połówki owada w potrawie nie jest niczym szczególnym, wręcz przeciwnie, to nurt very nouvelle cuisine i powinniśmy się czuć szczególnie zaszczyceni.

Historia[edytuj • edytuj kod]

Początków kuchni typu nouvelle cousine należy szukać nie we Francji, a w Oświęcimiu i innych ośrodkach wypoczynkowych, w których mikroskopijne porcje jedzenia wwalano bez ładu i składu więźniom do menażek, z tą tylko różnicą, że to kosztowało o wiele mniej. Pomysł podchwycili kucharze francuscy, zblazowani i znudzeni extra żarciem za ciężkie pieniądze i postanowili swe produkcje sprzedawać jeszcze drożej. Ich propozycja spotkała się z ogromnym entuzjazmem wszelkiej maści snobów i obecnie święci tryumfy na całym kontynencie europejskim.

Zasady Nouvelle cuisine[edytuj • edytuj kod]

  • Im dziwniej na talerzu, tym lepiej. Potrawy tradycyjne są dla motłochu, który nie docenia uroku larw szerszenia czy niedogotowanej marchewki.
  • Najbardziej udane potrawy są te, których należy szukać lupą, a już mistrzowskie – te, które można znaleźć wyłącznie mikroskopem elektronowym
  • Dodając np. zielony groszek, nie należy przekraczać magicznej liczby pięciu ziarenek – przy większej ilości grozi śmierć z przejedzenia
  • Największym dostawcą surowców do nouvelle cuisine są pola i lasy. Stamtąd pochodzą kłącza, kiełki, mniejsze owady i larwy
  • Pietruszka musi koniecznie być z prywatnej plantacji z regionu Sur-le-Lit-dans-le-Bordel
  • Im mniej gotowania czy pieczenia tym lepiej: przecież gotowanie zabija witaminy i inne zwierzęta, które koniecznie nam chcą zrobić dobrze. Najlepsze są potrawy niedogotowane i półsurowe.
  • Cena posiłku w stylu nouvelle cuisine powinna być co najmniej równoważna 1/3 średniej pensji miesięcznej. W przeciwnym wypadku posiłek traci na wartości
  • Przygotowanie posiłku nouvelle cuisine metodą chałupniczą jest z góry skazane na niepowodzenie, należy je spożywać w restauracjach z co najmniej trzema gwiazdkami

Zalety Nouvelle cuisine[edytuj • edytuj kod]

  • Dzięki cenom, jakie osiągają potrawy w tym stylu, nie będziemy wydawać pieniędzy na głupoty, takie jak np. książki czy gazety
  • Będziemy wyraźnie się różnić od plebsu, który zapycha się bigosem, flakami i innymi potrawami dla niepełnosprytnych
  • Oszczędzimy na myciu naczyń, zwłaszcza talerzy, które będą zabrudzone na niewielkiej części powierzchni.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]