Galaretka: Różnice pomiędzy wersjami
(Nie pokazano 32 wersji utworzonych przez 23 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Day 18 - Still Eating The Green Jello (gifrancis).jpg|250px|thumb|Nie oblizywać się! To tylko skóra i kości]] |
|||
⚫ | |||
{{cytat|Gazowy, ciekły, '''galaretka'''!|Trzy stany skupienia}} |
|||
⚫ | |||
==Sposób przyrządzania== |
== Sposób przyrządzania == |
||
Serio? Ale wiesz że to jest napisane na opakowaniu, tak? No trudno, proszę: |
Serio? Ale wiesz, że to jest napisane na opakowaniu, tak? No trudno, proszę: |
||
Ugotuj 0 |
Ugotuj <del>0,5</del> 0,45 litra [[woda|wody]], lepszy będzie [[czajnik]]… Wsyp proszek z torebki do miski i zalej wodą. Tą ugotowaną. Nie, ona nie miała wystygnąć. Teraz to ładnie wymieszaj, na przykład [[łyżka|łyżką]] i wstaw na kilka godzin na parapet, a potem do [[lodówka|lodówki]]. Brawo, zrobiłeś galaretkę! No nie ciesz się już tak, tylko jedz. |
||
== |
== Zastosowania galaretki == |
||
Galaretka ma wiele zastosowań, więc poniżej wymienimy tylko kilka z nich: |
|||
* Budyń, czyli nasz ulubiony posiłek |
|||
* z galaretki można wykonać odlew jakiegoś przedmiotu, na przykład kubka albo klocka [[Lego]]; |
|||
* Kisiel |
|||
* można z niej wyciąć kolorowe sześciany i udekorować nimi [[deser]]; |
|||
* Kiwi |
|||
* a w ostateczności, powtarzam, tylko w ostateczności i na własną odpowiedzialność, można zjeść galaretkę (producent nie odpowiada za [[śmierć|skutki uboczne]]). |
|||
* Ananas |
|||
== |
== Zobacz też == |
||
* [[budyń]] |
|||
* [[dżem]] |
|||
{{stubkuch}} |
|||
* [[Fisiel]] |
|||
{{stubchem}} |
|||
* [[miód]] |
|||
{{stub|kuch}} |
|||
{{Jedzenie}} |
|||
[[Kategoria:Słodycze]] |
[[Kategoria:Słodycze]] |
Aktualna wersja na dzień 23:26, 28 sie 2021
Gazowy, ciekły, galaretka!
- Trzy stany skupienia
Galaretka – galaretowaty, jak nazwa wskazuje, twór na podstawie kilograma sztucznych owocowych smaczków i zwierzęcych kości. Jest bardzo strachliwa, cokolwiek jej zaproponujesz, od razu się trzęsie. Często mylona z kisielem.
Sposób przyrządzania[edytuj • edytuj kod]
Serio? Ale wiesz, że to jest napisane na opakowaniu, tak? No trudno, proszę:
Ugotuj 0,5 0,45 litra wody, lepszy będzie czajnik… Wsyp proszek z torebki do miski i zalej wodą. Tą ugotowaną. Nie, ona nie miała wystygnąć. Teraz to ładnie wymieszaj, na przykład łyżką i wstaw na kilka godzin na parapet, a potem do lodówki. Brawo, zrobiłeś galaretkę! No nie ciesz się już tak, tylko jedz.
Zastosowania galaretki[edytuj • edytuj kod]
Galaretka ma wiele zastosowań, więc poniżej wymienimy tylko kilka z nich:
- z galaretki można wykonać odlew jakiegoś przedmiotu, na przykład kubka albo klocka Lego;
- można z niej wyciąć kolorowe sześciany i udekorować nimi deser;
- a w ostateczności, powtarzam, tylko w ostateczności i na własną odpowiedzialność, można zjeść galaretkę (producent nie odpowiada za skutki uboczne).
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.