Placek: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Zupomaniak. Autor wycofanej wersji to 178.43.140.209.) |
|||
(Nie pokazano 24 wersji utworzonych przez 19 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Bramboracky.jpg|thumb|Placki. Są pyszne. Dłuższe wpatrywanie się może spowodować głód – gapisz się na własną odpowiedzialność.]] |
|||
{{cytat|Lubię '''placki'''!|[[Johnny Bravo]] o '''plackach'''}} |
{{cytat|Lubię '''placki'''!|[[Johnny Bravo]] o '''plackach'''}} |
||
{{cytat|W oleju moczony<br/>Twór nieskończony<br/>Pod osłoną ciemności<br/>Na patelni gorejący<br/>Demon piekielny<br/>Ognioziejny<br/>|Jednym słowem, po prostu '''placek'''}} |
{{cytat|W oleju moczony<br/>Twór nieskończony<br/>Pod osłoną ciemności<br/>Na patelni gorejący<br/>Demon piekielny<br/>Ognioziejny<br/>|Jednym słowem, po prostu '''placek'''}} |
||
⚫ | '''Placek''' – miękki, okrągły, superwytrzymały i chropowaty twór z [[Patelnia|patelni]]. Powstaje na skutek zderzenia się [[Jajka|jajek]], [[Śmietana|śmietany]], [[Mąka|mąki]] oraz tajnego składnika na gorącej patelni, która pełni funkcję katalizatora. Jak sama nazwa wskazuje, spokrewniony z [[naleśnik]]iem. |
||
⚫ | |||
Placki, o dziwo, są jadalne. Smakują różnie, w zależności od użytego tajnego składnika. Niektóre odmiany zwane są „racuchami”; nikt jednak nie wie, dlaczego. |
Placki, o dziwo, są jadalne. Smakują różnie, w zależności od użytego tajnego składnika. Niektóre odmiany zwane są „racuchami”; nikt jednak nie wie, dlaczego. |
||
== Rodzaje == |
== Rodzaje == |
||
* |
* '''Ziemniaczane''' – tutaj tajnym składnikiem są ziemniaki. Prawdopodobnie najbardziej popularne. Są ulubioną potrawą [[Donald Tusk|Donalda Tuska]]; |
||
* |
* '''Cukiniowe''' – jako tajnego składnika można użyć także [[Cukinia|cukinii]]. Mają ciekawy smak, ale wali od nich na kilometr; |
||
* |
* '''Rzepowe''' – fuj, [[ohyda]]. Smakują jak [[rzepa]], są niejadalne. Jak można w ogóle coś takiego usmażyć?; |
||
* |
* '''Jabłkowe''' – słodkie, smaczne, przecież każdy lubi [[Jabłko|jabłka]]; |
||
* |
* '''Bananowe''' – skoro są już [[Bułka z bananem|bułki z bananem]], to placki nie mogą być gorsze. Uwielbiane przez [[Małpa|małpy]] i [[troll]]e, często rozdawane przez [[Administrator (informatyka)|adminów]] jako specjalna odmiana [[banan]]ów; |
||
* '''Krowie''' – nie zawierają jajek, ''rakotwórczego'' glutenu ani mąki (idealne dla weganów); można w nie wdepnąć, spacerując po łące; |
|||
* '''Po węgiersku''' – tak naprawdę zwykły placek ziemniaczany, nazwę zawdzięczający gulaszowi, z którym się go podaje. Gulasz ów składa się wyłącznie z tajnych składników, wiadomo jednak, że nie zawiera ani kawałka [[Węgrzy|Węgra]]. |
|||
== Galeria == |
|||
<gallery> |
|||
Plik:Burned Pizza.jpg|Placek po [[Włochy|włosku]] (jedyna sytuacja, w której kobieta wie, kiedy spalony) |
|||
File:Adjaruli Khachapuri, Restaurant Aragvi.jpg|Placek po [[Azerbejdżan|azersku]] |
|||
Plik:Maca.jpg|Placek po [[Żydzi|żydowsku]] |
|||
File:CowPie-JeffVanuga.JPG|Placek [[wieś|wiejski]] |
|||
</gallery> |
|||
== Zobacz też == |
|||
* [[Kartacz]] |
|||
* [[Pyzy drożdżowe]] |
|||
* [[Ruchanki]] |
|||
{{stub|kuch}} |
{{stub|kuch}} |
Aktualna wersja na dzień 15:38, 21 wrz 2023
Lubię placki!
- Johnny Bravo o plackach
W oleju moczony
Twór nieskończony
Pod osłoną ciemności
Na patelni gorejący
Demon piekielny
Ognioziejny
- Jednym słowem, po prostu placek
Placek – miękki, okrągły, superwytrzymały i chropowaty twór z patelni. Powstaje na skutek zderzenia się jajek, śmietany, mąki oraz tajnego składnika na gorącej patelni, która pełni funkcję katalizatora. Jak sama nazwa wskazuje, spokrewniony z naleśnikiem.
Placki, o dziwo, są jadalne. Smakują różnie, w zależności od użytego tajnego składnika. Niektóre odmiany zwane są „racuchami”; nikt jednak nie wie, dlaczego.
Rodzaje[edytuj • edytuj kod]
- Ziemniaczane – tutaj tajnym składnikiem są ziemniaki. Prawdopodobnie najbardziej popularne. Są ulubioną potrawą Donalda Tuska;
- Cukiniowe – jako tajnego składnika można użyć także cukinii. Mają ciekawy smak, ale wali od nich na kilometr;
- Rzepowe – fuj, ohyda. Smakują jak rzepa, są niejadalne. Jak można w ogóle coś takiego usmażyć?;
- Jabłkowe – słodkie, smaczne, przecież każdy lubi jabłka;
- Bananowe – skoro są już bułki z bananem, to placki nie mogą być gorsze. Uwielbiane przez małpy i trolle, często rozdawane przez adminów jako specjalna odmiana bananów;
- Krowie – nie zawierają jajek, rakotwórczego glutenu ani mąki (idealne dla weganów); można w nie wdepnąć, spacerując po łące;
- Po węgiersku – tak naprawdę zwykły placek ziemniaczany, nazwę zawdzięczający gulaszowi, z którym się go podaje. Gulasz ów składa się wyłącznie z tajnych składników, wiadomo jednak, że nie zawiera ani kawałka Węgra.
Galeria[edytuj • edytuj kod]
Placek po włosku (jedyna sytuacja, w której kobieta wie, kiedy spalony)
Placek po azersku
Placek po żydowsku
Placek wiejski
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.