Barszcz: Różnice pomiędzy wersjami
Ostrzyciel (dyskusja • edycje) M (+grafika) |
|||
(Nie pokazano 2 wersji utworzonych przez 2 użytkowników) | |||
Linia 7: | Linia 7: | ||
== Zobacz też == |
== Zobacz też == |
||
* [[ |
* [[czernina]] |
||
* [[grochówka]] |
|||
* [[rosół]] |
|||
{{Jedzenie}} |
{{Jedzenie}} |
Aktualna wersja na dzień 22:15, 28 sie 2021
Barszcz – tania, kolorowa zupa, prawdopodobnie pochodzenia ukraińskiego, choć standardowe kolory barszczu, biały i czerwony, wskazują raczej na inny kraj powstania. Tak naprawdę nie wiadomo do końca, z czego się robi barszcz, bo biały i czerwony wytwarza się zupełnie z czego innego.
Historia[edytuj • edytuj kod]
W zamierzchłych czasach barszcz wytwarzano w rośliny o nazwie barszcz zwyczajny (jeśli chcesz poeksperymentować, nie pomyl jej z barszczem Sosnowskiego, zwłaszcza jeśli nie chcesz pozbyć się przełyku) – wtedy nazwa miała jakiś sens. Wkrótce okazało się jak konfliktogenna potrafi być ta zupa. Barszcz w tej formie znudził się naszym przodkom i zaczęli go wytwarzać z czego innego. Powstały dwie frakcje, które nijak nie mogły się dogadać. Jedni zaczęli gotować barszcz z buraków, inni z zakwasu pszennego i obie strony w żaden sposób nie mogły przekonać się nawzajem. Zrobiła się sytuacja niczym w polskiej polityce, jedni zaczęli pieprzyć, drudzy słodzić, stąd barszcz biały jest mocno pikantny, podczas gdy czerwony – słodki. Obie zwaśnione strony wkrótce znalazły swoich własnych wrogów – ci od barszczu białego zaczęli walczyć ze zwolennikiem żurku, którzy stwierdzili, że ci piersi zajli im pomysł, natomiast fanatycy barszczu czerwonego zadarli ze zwolennikami botwiny i chłodnika litewskiego, czyli barszczu na zimno.