Zupa błyskawiczna: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa Mistrzunio124; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Ryk2.)
Znacznik: rewert
 
(Nie pokazano 145 wersji utworzonych przez 99 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
'''Zupa błyskawiczna''' (inaczej ''zupka chińska'' lub ''instant'') – danie wynalezione przez Japończyka [[Momofuku Andō]] jako [[recepta]] na głód. Podstawowe pożywienie wszelkiej maści uczniów i [[student]]ów. Ostatecznie wylądowała na półkach supermarketów jako substytut jedzenia, [[suplement diety]] lub [[środek przeczyszczający]]. Z cech pozytywnych po przyrządzeniu wymienimy temperaturę i objętość.
'''Zupka chińska''' (alt. [[Vifon]], breja) – w temperaturze pokojowej ma postać oleistej [[cieczy]]. Osad przypominający makaron jest prawdopodobnie produktem dysocjacji kationowej. Wynaleziona przez chińskiego paleontologa i inżyniera budownictwa Yng Gong Xiana w latach 50. XX wieku.


== Ciekawostki ==
Pierwotnie stosowana w celach propagandowych (miała ukazywać światu potęgę chińskiego ymperjóm) oraz politycznych. Ostatecznie wylądowała na półkach [[supermarketów]] jako substytut jedzenia, suplement diety lub specyfik przeczyszczający (przy skrajnych zaparciach).
* Zupki nie są robione z [[kot]]a. Z tego futrzaka można uzyskać jedynie kisiel, kapelusze, ciastka i wino.
* W niektórych kręgach kulturowych popularny jest przesąd, że tylko spożywanie zupek chińskich może uchronić przed [[SARS]] i [[Ptasia grypa|ptasią grypą]].
* Zupki chińskie są przywożone z [[Berlin]]a, robione w [[Radom]]iu.
* „Rosół z kury” produkowany jest w wyżej wymienionym mieście ze <del>świeżego [[szczur]]a</del> świeżej [[Kura|kury]].
* Zupy błyskawiczne z reguły są niedrogie, często stanowią więc ważny element diety osób nie przywiązujących wagi do jedzenia (jak np. [[Student|studenci]] albo [[Żul|kloszardzi]]) i ludzi leniwych. Nadają się również jako środek przeczyszczający.
* Jest najczęściej wymienianym produktem kulinarnym na [[bash.org.pl|bashu]].
* Zupki instant są prawdziwie międzynarodowym daniem. Stworzone przez Japończyka, nazywane chińskim, jedna z najpopularniejszych firm je robiąca (Vifon) powstała w Wietnamie, a same zupki robi się w [[Radom]]iu. Smacznego!


== Rodzaje ==
W krajach Trzeciego Świata podawana jest osobom w stanie agonalnym w ramach eutanazji. Rosjanie w latach 70. stosowali ją jako [[katalizator]] w syntezie ciężkiej wody (D2O). W 1984 r. prezydent [[Stanów Zjednoczonych]] [[Ronald Reagan]] wprowadził embargo na zupki chińskie ze względu na zwiększoną liczbę zachorowań na [[[Rzeżączka|rzeżączkę]]. Do dziś nie jest znane rzeżączkogenne działanie zupek.
* '''Lucky''' – teraz rzadkość w Polsce, cechują się wieloma barwnikami typu E.
* '''[[Vifon]]''' – dobry smak, ale gwarantowane uczucie słabości.
* '''Amino''' – [[Polska|polski]] producent, zwana zupą [[Roman]]a. Jedz ją do woli.
* '''Knorr''' – [[Niemcy|niemiecki]] producent, dodawany kawałek z [[kura|kury]], specjalność - [[zupa serowa]].
* '''Culineo''' – zupka z [[Biedronka|biedronki]].
* '''Lewiatan''' – zupka z [[Lewiatan (sieć handlowa)|Lewiatana]].
* I wiele innych.


== Zobacz też ==
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]
* [[Momofuku Andō]]
* [[Nudle Knorr]]
* [[Trzech Żarłocznych Turków]]
* [[Vifon]]

{{stub|kuch}}
{{jedzenie}}

[[Kategoria:Zupy i sosy]]
[[pt:Miojo]]
[[th:บะหมี่กึ่งสำเร็จรูป]]

Aktualna wersja na dzień 10:48, 13 maj 2022

Zupa błyskawiczna (inaczej zupka chińska lub instant) – danie wynalezione przez Japończyka Momofuku Andō jako recepta na głód. Podstawowe pożywienie wszelkiej maści uczniów i studentów. Ostatecznie wylądowała na półkach supermarketów jako substytut jedzenia, suplement diety lub środek przeczyszczający. Z cech pozytywnych po przyrządzeniu wymienimy temperaturę i objętość.

Ciekawostki[edytuj • edytuj kod]

  • Zupki nie są robione z kota. Z tego futrzaka można uzyskać jedynie kisiel, kapelusze, ciastka i wino.
  • W niektórych kręgach kulturowych popularny jest przesąd, że tylko spożywanie zupek chińskich może uchronić przed SARS i ptasią grypą.
  • Zupki chińskie są przywożone z Berlina, robione w Radomiu.
  • „Rosół z kury” produkowany jest w wyżej wymienionym mieście ze świeżego szczura świeżej kury.
  • Zupy błyskawiczne z reguły są niedrogie, często stanowią więc ważny element diety osób nie przywiązujących wagi do jedzenia (jak np. studenci albo kloszardzi) i ludzi leniwych. Nadają się również jako środek przeczyszczający.
  • Jest najczęściej wymienianym produktem kulinarnym na bashu.
  • Zupki instant są prawdziwie międzynarodowym daniem. Stworzone przez Japończyka, nazywane chińskim, jedna z najpopularniejszych firm je robiąca (Vifon) powstała w Wietnamie, a same zupki robi się w Radomiu. Smacznego!

Rodzaje[edytuj • edytuj kod]

  • Lucky – teraz rzadkość w Polsce, cechują się wieloma barwnikami typu E.
  • Vifon – dobry smak, ale gwarantowane uczucie słabości.
  • Aminopolski producent, zwana zupą Romana. Jedz ją do woli.
  • Knorrniemiecki producent, dodawany kawałek z kury, specjalność - zupa serowa.
  • Culineo – zupka z biedronki.
  • Lewiatan – zupka z Lewiatana.
  • I wiele innych.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.