Piernik: Różnice pomiędzy wersjami
(a najważniejsze, że grafika się nie zgubi) |
|||
(Nie pokazano 32 wersji utworzonych przez 27 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{sur|słodyczy|[[toruńskie pierniki]]}} |
|||
[[ |
[[Plik:Gingy Cookie.jpg|thumb|200px|O, jaki ładny pierniczek]] |
||
'''Piernik''' ([[łacina|łac.]] ''pierdolnik'') – rzecz twarda, ciemnobrązowa, warzona z piwem. |
|||
[[Plik:Pierniki z Biedronki.jpg|thumb|200px|Pierniki z Biedronki sekundę po otworzeniu]] |
|||
'''Piernik''' – rzecz twarda, ciemnobrązowa, warzona z [[piwo|piwem]]. Kolega wiatraka. Zależność między nimi jest taka: piernik jest z mąki, a mąka z wiatraka. |
|||
Pierniki występują zwykle w foremce większych i większych [[ |
Pierniki występują zwykle w foremce większych i większych [[ciasto|ciast]], pokrywanych po wierzchu często [[Sól kuchenna|solą]], balami, a w środku przekładanych masą [[jabłko]]wą. Są również produkowane większe ciasta piernikowe w [[blok]]ach, zwykle przekładane warstwami [[marmolada|marmolad]]. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je na parę lat, aby [[fermentacja|sfermentowało]]. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać nawet dekadę, natomiast ciasto na domowe pierniki [[Wigilia Bożego Narodzenia|wigilijne]] zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po [[wakacje|wakacjach]]). |
||
== Stary piernik == |
|||
{{stubkuch}} |
|||
To takie ciasteczko starsze wiekiem. Mówimy wtedy do niego ''ty stary pierniku!'', ale tak naprawdę nie wiemy, czy usłyszy, bo ma słaby słuch i nie wiemy, czy zrozumie, bo ma problemy z koncentracją. |
|||
== Zobacz też == |
|||
⚫ | |||
* [[Co ma piernik do wiatraka]] |
|||
* [[Toruńskie pierniki]] |
|||
{{stub|kuch}} |
|||
{{Jedzenie}} |
|||
⚫ |
Aktualna wersja na dzień 20:58, 26 kwi 2019
Ten artykuł dotyczy słodyczy. Zobacz też toruńskie pierniki. |
Piernik – rzecz twarda, ciemnobrązowa, warzona z piwem. Kolega wiatraka. Zależność między nimi jest taka: piernik jest z mąki, a mąka z wiatraka.
Pierniki występują zwykle w foremce większych i większych ciast, pokrywanych po wierzchu często solą, balami, a w środku przekładanych masą jabłkową. Są również produkowane większe ciasta piernikowe w blokach, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je na parę lat, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać nawet dekadę, natomiast ciasto na domowe pierniki wigilijne zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po wakacjach).
Stary piernik[edytuj • edytuj kod]
To takie ciasteczko starsze wiekiem. Mówimy wtedy do niego ty stary pierniku!, ale tak naprawdę nie wiemy, czy usłyszy, bo ma słaby słuch i nie wiemy, czy zrozumie, bo ma problemy z koncentracją.
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.