Musztarda: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (sdu)
Znacznik: edytor wizualny
 
(Nie pokazano 27 wersji utworzonych przez 22 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:Musztarda Kamis.JPG|thumb|250px|Częściowo spożyty słoiczek musztardy. Ze względu na jej rodzaj są wątpliwości dotyczące autentyczności zdjęcia.]]
{{sdu}}
'''Musztarda ''' – potrawa popularna wraz z kiełbasą i parówkami. Wraz z [[ocet|octem]] popularny element [[Polska Rzeczpospolita Ludowa|PRLu]]. 5 listopada ma swoje [[Kalendarz świąt nietypowych|święto]]. Na grillu podstawowy konkurent [[keczup|ketchupu]].
'''Musztarda''' – [[plazma]] powstająca na bazie [[gorczyca|gorczycy]] i [[ocet|octu]], często z dodatkiem [[majonez]]u. Została wynaleziona kilka lat po Chrystusie, w starożytnym Rzymie. Najczęściej stosowana jest jako przyprawa o niepowtarzalnym smaku, którą, jak podają niektóre mitologiczne źródła, olimpijscy bogowie smarowali ambrozję. Stąd też wzięła się obiegowa opinia, że została podarowana ludzkości przez Prometeusza razem z ogniem.


== Rodzaje musztard ==
Znane są jej właściwości lecznicze – jest bakteriobójcza, łagodzi od wewnątrz bóle reumatyczne, przez co działa lepiej niż kremy, pobudza trawienie tłuszczu, obniża ciśnienie krwi, niszczy komórki rakowe, cofa efekty jaskry, przywraca czucie w kończynach, stymuluje tworzenie się połączeń nerwowych, zapobiega siwieniu włosów i nadmiernym gazom. Mówi to, że ludzie w cale się tak źle nie odżywiają, bo statystycznie musztardę kocha o 0,12 % więcej osób niż [[ketchup]].
* '''Chrzanowa''' – produkowane tylko w Kielcach, bardzo łagodna.
* '''Francuska''' – niejadalna dla dla przeciętnego [[Polak]]a, będąca przyprawą w przyprawie. Taki kawior dla ubogich.
* '''Musztarda o smaku piwa''' – produkowana przez Kamis, bardzo popularna w Polsce.
* '''<del>Saperska</del> sarepska''' – mega ostra. Dla tych, co lubią ryzyko. Z racji dosyć dwuznacznej nazwy popularna w [[wojsko|armii]].
* '''Rosyjska''' – dwa razy ostrzejsza od Sarepskiej, na tyle że większość ludzi nie zdoła jej spożyć bez szklanki mleka. Wieść gminna głosi że jest głównym składnikiem gazu Musztardowego.
* '''Grillowa''' – zwykła musztarda z czerwonym barwnikiem i pod zmienioną nazwą żeby się lepiej sprzedawała.
*'''Chili'''- taka zwykła musztarda, tylko z kawałkami papryki chili. W ostrości podobna do rosyjskiej.
*'''Oczyszczająca'''- jak sama nazwa brzmi, oczyszcza z [[Biegunka|wiadomym skutkiem]].


== Jak kupić musztardę? ==
Na potrzeby sprzedawania musztardy, za PRL-u zaprojektowano legendarne naczynia nazwane [[musztardówka]]mi, które było używane wtedy jako szklanki do picia polskiej gorzałki. Wykazano naukowo, że denko wypalało się dopiero po pięćdziesięciu ośmiu dniach od napełnienia. Musztardówki zaczęły być wtedy wykorzystywane do porównywania siły alkoholi. Gorzałkę pobił tylko [[denaturat]].
Nad tym pytaniem zastanawia się dużo [[Osoba|osób]]. Oto mały poradnik.

# Idź do sklepu, najlepiej [[Biedronka|Biedronki]] albo [[Lidl]]a.
# Chodź pomiędzy różnymi półkami w poszukiwaniu [[Musztarda|musztardy]].
# O, chyba znalazłeś… No co ty! To [[dżem]] gruszkowy! Nie widzisz napisu? Chyba dżemem nie posmarujesz [[Kiełbasa|kiełbasy]]!
# Nie! Nie bierz [[keczup]]u! Miałeś iść po musztardę!
[[Plik:Senftube-01.jpg|thumb|Musztarda z tubki… czego to ludzie nie wymyślą…]]
# Odłóż to powiedziałem!
# No dobra, jak chcesz tak bardzo to se weź.
# To jest miód! Ale weź, do [[Herbata|herbaty]].
# No brawo! Znalazłeś musztardę. Ale jaką weźmiesz? Może… tę chrzanową
# Kup teraz kiełbasę. Smaczna jest myśliwska, ale weź jaką chcesz.
# Idź teraz do kasy albo po [[chleb]] i [[smalec]].
# Dobra, wziąłeś już? To do kasy!
# O nie… Dziś obsługuje Bar(a)bara. Może… podejdź do innej kasy, co? Nie chcesz iść do Bar(a)bary.
# Wracamy do domu.
# Kurde! [[Autobus]] odjechał! Mówiłem, żebyś kupował szybciej, ale ty nie!
# Chodź może do monopolowego, do Mietka i kup przy okazji odpowiedni… [[Wódka|napój]].
# Mamy to! A więc do domu.
# Brawo! Po 9999999999999999999 tysiącach lat wreszcie dotarłeś! Myj [[Ręka|łapy]] i rozpakuj zakupy.
# Teraz pokrój chleb (chyba że masz krojony, wtedy przejdź do punktu 17) , [[Nóż|nożem]], ale nie za cienko!
# Pokroiłeś chleb, ale się skaleczyłeś. Pędź po plaster i bandażuj dłoń!
# Ale nie tak mocno! Za mocno ZABANDAŻOWAŁEŚ!
# Dobra, wyjmij smalec, kupiłeś chyba w kostce? Jeśli w pojemniku to nieważne.
# Rozpakuj smalec, weź odpowiedni nóż i nałóż na ostrze kawałek smalcu.
# Ale kawałek! Nie cały smalec!
# Smaruj, chyba już wiesz jak? To dobrze.
# Posmarowany smalcem chleb odłóż obok, może na talerz, i zacznij kroić kiełbasę w plastry.
# Nie wiem czy cienkie! Obojętnie.
# Mogą być. Teraz ułóż je na chlebie, ale blisko siebie<ref>Bez skojarzeń, plis.</ref>!
# Położone plastry posmaruj musztardą, nożem albo [[Łyżka|łyżką]].
# Delektuj się smakiem swojego dzieła!

== Ciekawostki ==
* Musztarda składa się głównie z gorczycy.
* Często jest ostra.
* Najbardziej pasuje do dań mięsnych.

{{Przypisy}}

== Zobacz też ==
{{Słownik|[[Słownik:Musztarda po obiedzie|Musztarda po obiedzie]]}}
* [[musztardówka]]
* [[keczup]]
* [[ocet]]

{{stub|kuch}}
{{Jedzenie}}


[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]
[[Kategoria:Przyprawy]]
[[Kategoria:Przyprawy]]
[[cs:Hořčice]]
[[de:Senf]]
[[en:Mustard]]
[[fi:Sinappi]]
[[simple:Mustard]]
[[sv:Senap]]

Aktualna wersja na dzień 16:55, 26 sie 2024

Częściowo spożyty słoiczek musztardy. Ze względu na jej rodzaj są wątpliwości dotyczące autentyczności zdjęcia.

Musztarda – potrawa popularna wraz z kiełbasą i parówkami. Wraz z octem popularny element PRLu. 5 listopada ma swoje święto. Na grillu podstawowy konkurent ketchupu.

Rodzaje musztard[edytuj • edytuj kod]

  • Chrzanowa – produkowane tylko w Kielcach, bardzo łagodna.
  • Francuska – niejadalna dla dla przeciętnego Polaka, będąca przyprawą w przyprawie. Taki kawior dla ubogich.
  • Musztarda o smaku piwa – produkowana przez Kamis, bardzo popularna w Polsce.
  • Saperska sarepska – mega ostra. Dla tych, co lubią ryzyko. Z racji dosyć dwuznacznej nazwy popularna w armii.
  • Rosyjska – dwa razy ostrzejsza od Sarepskiej, na tyle że większość ludzi nie zdoła jej spożyć bez szklanki mleka. Wieść gminna głosi że jest głównym składnikiem gazu Musztardowego.
  • Grillowa – zwykła musztarda z czerwonym barwnikiem i pod zmienioną nazwą żeby się lepiej sprzedawała.
  • Chili- taka zwykła musztarda, tylko z kawałkami papryki chili. W ostrości podobna do rosyjskiej.
  • Oczyszczająca- jak sama nazwa brzmi, oczyszcza z wiadomym skutkiem.

Jak kupić musztardę?[edytuj • edytuj kod]

Nad tym pytaniem zastanawia się dużo osób. Oto mały poradnik.

  1. Idź do sklepu, najlepiej Biedronki albo Lidla.
  2. Chodź pomiędzy różnymi półkami w poszukiwaniu musztardy.
  3. O, chyba znalazłeś… No co ty! To dżem gruszkowy! Nie widzisz napisu? Chyba dżemem nie posmarujesz kiełbasy!
  4. Nie! Nie bierz keczupu! Miałeś iść po musztardę!
Musztarda z tubki… czego to ludzie nie wymyślą…
  1. Odłóż to powiedziałem!
  2. No dobra, jak chcesz tak bardzo to se weź.
  3. To jest miód! Ale weź, do herbaty.
  4. No brawo! Znalazłeś musztardę. Ale jaką weźmiesz? Może… tę chrzanową
  5. Kup teraz kiełbasę. Smaczna jest myśliwska, ale weź jaką chcesz.
  6. Idź teraz do kasy albo po chleb i smalec.
  7. Dobra, wziąłeś już? To do kasy!
  8. O nie… Dziś obsługuje Bar(a)bara. Może… podejdź do innej kasy, co? Nie chcesz iść do Bar(a)bary.
  9. Wracamy do domu.
  10. Kurde! Autobus odjechał! Mówiłem, żebyś kupował szybciej, ale ty nie!
  11. Chodź może do monopolowego, do Mietka i kup przy okazji odpowiedni… napój.
  12. Mamy to! A więc do domu.
  13. Brawo! Po 9999999999999999999 tysiącach lat wreszcie dotarłeś! Myj łapy i rozpakuj zakupy.
  14. Teraz pokrój chleb (chyba że masz krojony, wtedy przejdź do punktu 17) , nożem, ale nie za cienko!
  15. Pokroiłeś chleb, ale się skaleczyłeś. Pędź po plaster i bandażuj dłoń!
  16. Ale nie tak mocno! Za mocno ZABANDAŻOWAŁEŚ!
  17. Dobra, wyjmij smalec, kupiłeś chyba w kostce? Jeśli w pojemniku to nieważne.
  18. Rozpakuj smalec, weź odpowiedni nóż i nałóż na ostrze kawałek smalcu.
  19. Ale kawałek! Nie cały smalec!
  20. Smaruj, chyba już wiesz jak? To dobrze.
  21. Posmarowany smalcem chleb odłóż obok, może na talerz, i zacznij kroić kiełbasę w plastry.
  22. Nie wiem czy cienkie! Obojętnie.
  23. Mogą być. Teraz ułóż je na chlebie, ale blisko siebie[1]!
  24. Położone plastry posmaruj musztardą, nożem albo łyżką.
  25. Delektuj się smakiem swojego dzieła!

Ciekawostki[edytuj • edytuj kod]

  • Musztarda składa się głównie z gorczycy.
  • Często jest ostra.
  • Najbardziej pasuje do dań mięsnych.

Przypisy

  1. Bez skojarzeń, plis.


Zobacz też[edytuj • edytuj kod]

Słownik
Zobacz w słowniku:
Musztarda po obiedzie


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.