Budyń: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(Nie pokazano 427 pośrednich wersji utworzonych przez 100 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{cytat|Słyszałeś, co powiedziała? '''Bu-dyń'''!|Wróżek chrzestny do Pana Prima Aprilisa o '''budyniu'''}} |
|||
CZY PAN JEZUS LUBIŁ BUDYŃ I WANDALIZACJE? |
|||
{{cytat|'''Budyń''' to świetny deser, ale nie sprawdza się jako sanki.|[[Google|Wujek Google]] o '''budyniu'''}} |
|||
{{cytat| |
{{cytat|Po '''budyniu''' i spać.|Polak w kawale o '''budyniu'''}} |
||
+ |
|||
CZY PAN JEZUS LUBIŁ BUDYŃ I WANDALIZACJE? |
|||
- |
|||
+ |
|||
== WANDALIZACJA PWNZ AGAIN == |
|||
'''Budyń''' – Najbardziej mityczne jedzenie na całym świecie. Ulubiona potrawa [[Nonsensopedysta|Nonsensopedysty]]. |
|||
'''Budyń''' – najbardziej mityczne jedzenie na całym świecie. Ulubiona potrawa [[Nonsensopedysta|Nonsensopedysty]]. Daleki kuzyn serka Danio po siostrze babci cioci wujka lub podobnie, ogólnie piąta woda po kisielu. |
|||
==Z czego to jest?== |
|||
Budyń składa się z: |
|||
* mleka |
|||
* skrobi |
|||
* żelatyny (niekoniecznie) |
|||
* króla żelatyny (jeszcze bardziej niekonieczne) |
|||
* Rudego 102 (to już w ogóle przesada!) |
|||
<br> |
|||
== |
== Cóż to takiego? == |
||
Nikt nie wie, czym naprawdę jest budyń. Jedni myślą, że to tylko budyń. Oni jednak są HERETYKAMI! Wszyscy normalni ludzie wiedzą, że jest to mieszanka ambrozji, nektaru i ultramegahiperduperortofosforanu megaoverpoweredfullgearedsupertróżelaza (E666). Jedzenie budyniu grozi klątwą, taką samą jak ta, która ciąży na tytule najstarszego człowieka świata – każdy, kto został tą klątwą przeklęty, kiedyś umiera. |
|||
Można zjeść sam, ale można użyć także paru artefaktów: |
|||
* grzyby |
|||
* warzywa |
|||
* złoto (no, bez przesady!) |
|||
<br> |
|||
== A więc z czego jest budyń? == |
|||
==Postacie budyniu== |
|||
[[Plik:Chocolate pudding in glasses.jpg|thumb|250px|Budyń czekoladowy]] |
|||
[[Plik:Yoda budyń.jpg|thumb|250px|''Kusząca jasna strona Budyniu jest…'']] |
|||
Budyń składa się z: |
|||
* w proszku |
|||
* [[mleko|mleka]]; |
|||
* skrobi; |
|||
* [[monotlenek diwodoru|monotlenku diwodoru]]; |
|||
* z mlekiem (niczym legendarne masło maślane) |
|||
* parahydroksybenzoesanu metylu; |
|||
* kofeiny (budyń w wersji Cofee); |
|||
* gumy do żucia (dla nastoletnich); |
|||
* po studencku (czyli instant) |
|||
* kwasu askorbinowego (ale rzadko); |
|||
* żelatyny (niekoniecznie); |
|||
* króla żelatyny (jeszcze bardziej niekonieczne); |
|||
* tradycyjny (robiony wyłącznie w skansenie) |
|||
* śladowych ilości [[Orzechy arachidowe|orzechów arachidowych]]; |
|||
* wielkiego pomidora wraz z jajkiem oraz (szczyptą) cynamonu; |
|||
* śladowych ilości kiełbasy; |
|||
* chiński (kolejny raz przesada!) |
|||
* opakowania (proszek musi gdzieś się podziać); |
|||
* budyniu w proszku; |
|||
* gumy arabskiej; |
|||
<br> |
|||
* emulgatora E432; |
|||
* [[czekolada|czekolady]]; |
|||
==Rola budyniu w świecie== |
|||
* [[kaszanka|kaszanki]]; |
|||
* konserwantów i barwników; |
|||
<br> |
|||
* octu. |
|||
Wbrew pozorom, jest to najbardziej strategiczny surowiec świata – tłukli się o niego wszyscy wielcy przywódcy – |
|||
jednakże nikt nie zdobył tego cennego surowca...<br><br> |
|||
==Konsumenci budyniu na świecie== |
|||
* Nonsensopedyści – 98% produkcji światowej |
|||
* UK – 1% |
|||
* USA - 0,2% |
|||
* Polska – 0,2% |
|||
* Rosja – 0,2% |
|||
== Ciekawostki == |
|||
* Gdy nie masz dość mleka, możesz ugotować budyń, mieszając resztkę mleka z wodą. Działanie potwierdzone; |
|||
* Aby uzyskać budyń czekoladowy, możesz dodać [[gówno|psiej czekolady]] do budyniu śmietankowego. Działanie również potwierdzone. |
|||
* Jeśli nie potrafisz lub nie możesz normalnie przyrządzić budyniu, zagotuj lody waniliowe. Działanie jak najbardziej potwierdzone. |
|||
== Zobacz też == |
|||
* Chiny – 0,1% |
|||
{{nonnews|[[NonNews:Kolejny członek Szajki Zakupowej za kratkami|Kolejny członek Szajki Zakupowej za kratkami]]}} |
|||
* [[dżem]] |
|||
* [[Fisiel]] |
|||
* [[galaretka]] |
|||
* [[miód]] |
|||
{{jedzenie}} |
|||
[[Kategoria:Słodycze]] |
|||
* Reszta świata – 0,3% |
|||
[[en:Pudding]] |
|||
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
Aktualna wersja na dzień 00:27, 29 sie 2021
Słyszałeś, co powiedziała? Bu-dyń!
- Wróżek chrzestny do Pana Prima Aprilisa o budyniu
Budyń to świetny deser, ale nie sprawdza się jako sanki.
- Wujek Google o budyniu
Po budyniu i spać.
- Polak w kawale o budyniu
Budyń – najbardziej mityczne jedzenie na całym świecie. Ulubiona potrawa Nonsensopedysty. Daleki kuzyn serka Danio po siostrze babci cioci wujka lub podobnie, ogólnie piąta woda po kisielu.
Cóż to takiego?[edytuj • edytuj kod]
Nikt nie wie, czym naprawdę jest budyń. Jedni myślą, że to tylko budyń. Oni jednak są HERETYKAMI! Wszyscy normalni ludzie wiedzą, że jest to mieszanka ambrozji, nektaru i ultramegahiperduperortofosforanu megaoverpoweredfullgearedsupertróżelaza (E666). Jedzenie budyniu grozi klątwą, taką samą jak ta, która ciąży na tytule najstarszego człowieka świata – każdy, kto został tą klątwą przeklęty, kiedyś umiera.
A więc z czego jest budyń?[edytuj • edytuj kod]
Budyń składa się z:
- mleka;
- skrobi;
- monotlenku diwodoru;
- parahydroksybenzoesanu metylu;
- kofeiny (budyń w wersji Cofee);
- gumy do żucia (dla nastoletnich);
- kwasu askorbinowego (ale rzadko);
- żelatyny (niekoniecznie);
- króla żelatyny (jeszcze bardziej niekonieczne);
- śladowych ilości orzechów arachidowych;
- wielkiego pomidora wraz z jajkiem oraz (szczyptą) cynamonu;
- śladowych ilości kiełbasy;
- opakowania (proszek musi gdzieś się podziać);
- budyniu w proszku;
- gumy arabskiej;
- emulgatora E432;
- czekolady;
- kaszanki;
- konserwantów i barwników;
- octu.
Ciekawostki[edytuj • edytuj kod]
- Gdy nie masz dość mleka, możesz ugotować budyń, mieszając resztkę mleka z wodą. Działanie potwierdzone;
- Aby uzyskać budyń czekoladowy, możesz dodać psiej czekolady do budyniu śmietankowego. Działanie również potwierdzone.
- Jeśli nie potrafisz lub nie możesz normalnie przyrządzić budyniu, zagotuj lody waniliowe. Działanie jak najbardziej potwierdzone.