Budyń: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
$$$$$$$$$$ (dyskusja • edycje) M (→Jak się to je?) |
Dronerczyk (dyskusja • edycje) M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa Pawak; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Runab Berkenetz.) Znacznik: rewert |
||
(Nie pokazano 257 pośrednich wersji utworzonych przez 100 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{cytat|Słyszałeś, co powiedziała? '''Bu-dyń'''!|Wróżek chrzestny do Pana Prima Aprilisa o '''budyniu'''}} |
|||
[[Plik:1001 przepisów na Budyń.PNG|thumb|right|200px|Książka pt. ''1001 przpsiuf na budyń'']] |
|||
{{cytat| |
{{cytat|'''Budyń''' to świetny deser, ale nie sprawdza się jako sanki.|[[Google|Wujek Google]] o '''budyniu'''}} |
||
{{cytat| |
{{cytat|Po '''budyniu''' i spać.|Polak w kawale o '''budyniu'''}} |
||
{{cytat|– Czym się różni sperma od budyniu?<br />– Spróbuj budyniu!|[[Porzekadło starosłowiańskie]] o '''budyniu'''}} |
|||
{{cytat|Po budyniu i spać|Polak w kawale o '''budyniu'''}} |
|||
'''Budyń''' – najbardziej mityczne jedzenie na całym świecie. Ulubiona potrawa [[Nonsensopedysta|Nonsensopedysty]]. Daleki |
'''Budyń''' – najbardziej mityczne jedzenie na całym świecie. Ulubiona potrawa [[Nonsensopedysta|Nonsensopedysty]]. Daleki kuzyn serka Danio po siostrze babci cioci wujka lub podobnie, ogólnie piąta woda po kisielu. |
||
== |
== Cóż to takiego? == |
||
Nikt nie wie, czym naprawdę jest budyń. Jedni myślą, że to tylko budyń. Oni jednak są HERETYKAMI! Wszyscy normalni ludzie wiedzą, że jest to mieszanka ambrozji, nektaru i ultramegahiperduperortofosforanu megaoverpoweredfullgearedsupertróżelaza (E666). Jedzenie budyniu grozi klątwą, taką samą jak ta, która ciąży na tytule najstarszego człowieka świata – każdy, kto został tą klątwą przeklęty, kiedyś umiera. |
|||
== A więc z czego jest budyń? == |
|||
[[Plik:Chocolate pudding in glasses.jpg|thumb|250px|Budyń czekoladowy]] |
|||
[[Plik:Yoda budyń.jpg|thumb|250px|''Kusząca jasna strona Budyniu jest…'']] |
|||
Budyń składa się z: |
Budyń składa się z: |
||
* [[mleko|mleka]]; |
* [[mleko|mleka]]; |
||
* skrobi; |
* skrobi; |
||
* [[monotlenek diwodoru|monotlenku diwodoru]]; |
|||
* parahydroksybenzoesanu metylu; |
* parahydroksybenzoesanu metylu; |
||
* kofeiny (budyń w wersji Cofee) |
* kofeiny (budyń w wersji Cofee); |
||
* gumy do żucia (dla nastoletnich); |
* gumy do żucia (dla nastoletnich); |
||
* kwasu askorbinowego (ale rzadko); |
* kwasu askorbinowego (ale rzadko); |
||
* żelatyny (niekoniecznie); |
* żelatyny (niekoniecznie); |
||
* króla żelatyny (jeszcze bardziej niekonieczne); |
* króla żelatyny (jeszcze bardziej niekonieczne); |
||
* |
* śladowych ilości [[Orzechy arachidowe|orzechów arachidowych]]; |
||
* Rudego 102; |
|||
* śladowych ilości orzechów arachidowych; |
|||
* wielkiego pomidora wraz z jajkiem oraz (szczyptą) cynamonu; |
* wielkiego pomidora wraz z jajkiem oraz (szczyptą) cynamonu; |
||
* |
* śladowych ilości kiełbasy; |
||
* opakowania (proszek musi gdzieś się podziać); |
* opakowania (proszek musi gdzieś się podziać); |
||
* budyniu w proszku; |
* budyniu w proszku; |
||
* gumy arabskiej; |
|||
* arszeniku. |
|||
* |
* emulgatora E432; |
||
* [[czekolada|czekolady]]; |
|||
* [[kaszanka|kaszanki]]; |
|||
== Z czym to się je? == |
|||
* konserwantów i barwników; |
|||
Można zjeść sam budyń, ale można użyć także paru artefaktów: |
|||
* |
* octu. |
||
* grzybów; |
|||
* warzyw; |
|||
* opon; |
|||
* Nestea; |
|||
* złota; |
|||
* płatki; |
|||
* z musli; |
|||
* z kolegą/koleżanką; |
|||
* inny budyń; |
|||
* alkoholu; |
|||
* dopalaczy; |
|||
* zamrożonych embrionów; |
|||
* rodzynek; |
|||
* musztardy; |
|||
* specjału szefa; |
|||
* yyy mleko; |
|||
* szafy; |
|||
* silnika od zastawy, |
|||
* esencji nicości. |
|||
== Jak się to je? == |
|||
Istnieje kilka prastarych sposobów: |
|||
* z miseczki (tradycyjnie); |
|||
* ze szklanki (na szybkiego); |
|||
* z piersiówki (na imprezie); |
|||
* z buta (w razie, gdy nie ma naczyń w domu albo matka wszystkie potłukła z nerwów lub koleżanka z roku)[przesada]; |
|||
* z opakowania (zalatuje papierem bądź innymi dodatkami); |
|||
* z muszli (zwykle po imprezie); |
|||
* z powietrza (wersja hardcore); |
|||
* prosto z gara; |
|||
* w ogóle się nie je (wersja na biedaka); |
|||
* wciągnąć (na [[Narkoman|grzejnika]]). |
|||
* wstrzyknąć dożylnie |
|||
== Postacie budyniu == |
|||
To zależy od nastroju masy, która jednak występuje głównie: |
|||
* w proszku; |
|||
* z mlekiem (niczym legendarne masło maślane); |
|||
* po studencku (czyli instant); |
|||
* tradycyjny (robiony wyłącznie w skansenie); |
|||
* chiński; |
|||
* turecki (w formie kebaba); |
|||
* w postaci [[Sanki|sanek]]; |
|||
* bryły (wersja z epoki kamienia tzw. budyń kamienny); |
|||
* budyniowy uśmiech (w znaczeniu dosłownym - uśmiech odciśnięty w budyniu lub też w przenośni - uśmiech przesłodzony, charakterystyczny dla tzw. lizusów, wazeliniarzy). |
|||
== Narzędzia do zjedzenia budyniu== |
|||
* szpadlem, ewentualnie łopatą; |
|||
* widelcem; |
|||
* palcami (w Chinach je się pałeczkami); |
|||
* szczotką. |
|||
== Rola budyniu w świecie == |
|||
Wbrew pozorom jest to najbardziej strategiczny surowiec świata – tłukli się o niego wszyscy wielcy przywódcy. |
|||
== Ciekawostki == |
|||
Niestety nikt nie zdobył tego cennego surowca, ''bo''/''dlatego że''/''ponieważ'' trzeba było pójść po niego aż do spożywczego. |
|||
* Gdy nie masz dość mleka, możesz ugotować budyń, mieszając resztkę mleka z wodą. Działanie potwierdzone; |
|||
* Aby uzyskać budyń czekoladowy, możesz dodać [[gówno|psiej czekolady]] do budyniu śmietankowego. Działanie również potwierdzone. |
|||
* Jeśli nie potrafisz lub nie możesz normalnie przyrządzić budyniu, zagotuj lody waniliowe. Działanie jak najbardziej potwierdzone. |
|||
== Zobacz też == |
|||
== Konsumenci budyniu na świecie == |
|||
{{nonnews|[[NonNews:Kolejny członek Szajki Zakupowej za kratkami|Kolejny członek Szajki Zakupowej za kratkami]]}} |
|||
* Nonsensopedyści – 239%; |
|||
* [[dżem]] |
|||
* UK – 1%; |
|||
* [[Fisiel]] |
|||
* Somalia – 0,7%; |
|||
* [[galaretka]] |
|||
* USA – 0,2%; |
|||
* [[miód]] |
|||
* Polska – 0,2%; |
|||
* Ja - 0,05%; |
|||
* Rosja – 0,2%; |
|||
* Chiny – 0,1%; |
|||
* Afganistan – 0,09%; |
|||
* Korea Północna – 0,02%; |
|||
* Kazachstan – 0,0001% (produkcja 10 saszetek); |
|||
* Wolne Miasto Kraków – 0,00002% (produkcja budyniu ''Lajkonik''); |
|||
* Reszta świata – 0,3%; |
|||
* pan Mietek - 0,00%; |
|||
* Opole – 67%; |
|||
* Opole na bis – 10%; |
|||
* Polscy studenci – 312% (błotny); |
|||
* Starsi ludzie – 101,5% (zmuszeni brakiem zębów). |
|||
* [[oni|onych]] - 0,(3)% |
|||
{{jedzenie}} |
|||
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
|||
[[Kategoria:Słodycze]] |
|||
[[en:Pudding]] |
Aktualna wersja na dzień 22:20, 2 lis 2024
Słyszałeś, co powiedziała? Bu-dyń!
- Wróżek chrzestny do Pana Prima Aprilisa o budyniu
Budyń to świetny deser, ale nie sprawdza się jako sanki.
- Wujek Google o budyniu
Po budyniu i spać.
- Polak w kawale o budyniu
Budyń – najbardziej mityczne jedzenie na całym świecie. Ulubiona potrawa Nonsensopedysty. Daleki kuzyn serka Danio po siostrze babci cioci wujka lub podobnie, ogólnie piąta woda po kisielu.
Cóż to takiego?[edytuj • edytuj kod]
Nikt nie wie, czym naprawdę jest budyń. Jedni myślą, że to tylko budyń. Oni jednak są HERETYKAMI! Wszyscy normalni ludzie wiedzą, że jest to mieszanka ambrozji, nektaru i ultramegahiperduperortofosforanu megaoverpoweredfullgearedsupertróżelaza (E666). Jedzenie budyniu grozi klątwą, taką samą jak ta, która ciąży na tytule najstarszego człowieka świata – każdy, kto został tą klątwą przeklęty, kiedyś umiera.
A więc z czego jest budyń?[edytuj • edytuj kod]
Budyń składa się z:
- mleka;
- skrobi;
- monotlenku diwodoru;
- parahydroksybenzoesanu metylu;
- kofeiny (budyń w wersji Cofee);
- gumy do żucia (dla nastoletnich);
- kwasu askorbinowego (ale rzadko);
- żelatyny (niekoniecznie);
- króla żelatyny (jeszcze bardziej niekonieczne);
- śladowych ilości orzechów arachidowych;
- wielkiego pomidora wraz z jajkiem oraz (szczyptą) cynamonu;
- śladowych ilości kiełbasy;
- opakowania (proszek musi gdzieś się podziać);
- budyniu w proszku;
- gumy arabskiej;
- emulgatora E432;
- czekolady;
- kaszanki;
- konserwantów i barwników;
- octu.
Ciekawostki[edytuj • edytuj kod]
- Gdy nie masz dość mleka, możesz ugotować budyń, mieszając resztkę mleka z wodą. Działanie potwierdzone;
- Aby uzyskać budyń czekoladowy, możesz dodać psiej czekolady do budyniu śmietankowego. Działanie również potwierdzone.
- Jeśli nie potrafisz lub nie możesz normalnie przyrządzić budyniu, zagotuj lody waniliowe. Działanie jak najbardziej potwierdzone.