Mortadela: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Linia 1: Linia 1:
{{cytat|Prosto w mortadelę!|[[Król Julian|Król Julian]] o mortadeli}}
{{cytat|Prosto w mortadelę!|[[Król Julian|Król Julian]] o mortadeli}}


{{t||[[język włoski|wł.]] ''Mortadella''}}rodzaj [[Włochy|włoskiej]] (ale też polskiej) [[kiełbasa|kiełbasy]] z [[Lombardia|Lombardii]], która przybyła tak jak [[Hymn Polski|Mazurek Dąbrowskiego]] do [[Polska|polskiej ziemi]], by podbić polskie stoły, a później jamy gębowe i żołądki, a potem wrócić na stoły w swojej pierwotnej postaci <ref>właściwość typowa dla polskiej mortadeli</ref>. Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego ''morte'', oznaczającego śmierć i francuskiego ''de la'' oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie ''z''). Jak widać ze śmiercią mortadeli do twarzy. Ciekawy jest skład. Konkurencyjna i niekompetentna [[Wikipedia|strona podaje]], że składa się z wieprzowiny, co jest ewidentnym kłamstwem. Otóż składnikami jest to co wpadnie do maszyny która mieli mięso, np. tynk z sufitu, resztki jedzenia psa właściciela firmy produkującej wędlinę, także inne dodatki, o których lepiej nie pisać.
{{t||[[język włoski|wł.]] ''Mortadella''}}rodzaj [[Włochy|włoskiej]] (ale też polskiej) [[kiełbasa|kiełbasy]] z [[Lombardia|Lombardii]], która przybyła tak jak [[Hymn Polski|Mazurek Dąbrowskiego]] do [[Polska|polskiej ziemi]], by podbić polskie stoły, a później jamy gębowe i żołądki, a potem wrócić na stoły w swojej pierwotnej postaci <ref>właściwość typowa dla polskiej mortadeli</ref>. Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego ''morte'', oznaczającego śmierć i francuskiego ''de la'' oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie ''z''). Jak widać ze śmiercią mortadeli do twarzy. Ciekawy jest skład. Konkurencyjna i niekompetentna [[Wikipedia|strona podaje]], że składa się z wieprzowiny, co jest ewidentnym kłamstwem. Otóż składnikami jest to co wpadnie do maszyny która mieli mięso, np. tynk z sufitu, resztki jedzenia psa właściciela firmy produkującej wędlinę, także inne dodatki, o których lepiej nie pisać.( Dla dzieci ja Król Julian pragnę dodać iż jest to niezapisana na dysku twardym odmiana [[Morta|Mort]].


{{przypisy}}
{{przypisy}}

Wersja z 16:40, 27 cze 2014

Prosto w mortadelę!

Król Julian o mortadeli

Szablon:Trodzaj włoskiej (ale też polskiej) kiełbasy z Lombardii, która przybyła tak jak Mazurek Dąbrowskiego do polskiej ziemi, by podbić polskie stoły, a później jamy gębowe i żołądki, a potem wrócić na stoły w swojej pierwotnej postaci [1]. Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego morte, oznaczającego śmierć i francuskiego de la oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie z). Jak widać ze śmiercią mortadeli do twarzy. Ciekawy jest skład. Konkurencyjna i niekompetentna strona podaje, że składa się z wieprzowiny, co jest ewidentnym kłamstwem. Otóż składnikami jest to co wpadnie do maszyny która mieli mięso, np. tynk z sufitu, resztki jedzenia psa właściciela firmy produkującej wędlinę, także inne dodatki, o których lepiej nie pisać.( Dla dzieci ja Król Julian pragnę dodać iż jest to niezapisana na dysku twardym odmiana Mort.

Przypisy

  1. właściwość typowa dla polskiej mortadeli


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.