Paprykarz szczeciński: Różnice pomiędzy wersjami
Znacznik: edytor źródłowy |
Znacznik: edytor źródłowy |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Paprykarz szczeciński.jpg|thumb|right|200px|Szczeciński wejherowski]] |
[[Plik:Paprykarz szczeciński.jpg|thumb|right|200px|Szczeciński wejherowski]] |
||
[[Plik:P.jpg|thumb|right|200px|Prawda Życiowa]] |
[[Plik:P.jpg|thumb|right|200px|Prawda Życiowa]] |
||
[[Plik:PaprykarzSzczeciński.jpg|thumb|right|200px|Paprykarz w promocji (taki jest ohydny)]] |
|||
'''Paprykarz szczeciński''' – mieszanka zmielonych [[ryba|ryb]] i niezmielonej [[kasza|kaszy]], a także [[ryż]]u, [[cebula|cebuli]], [[koncentrat pomidorowy|koncentratu pomidorowego]] oraz szczeciny [[świnia domowa|wieprzowej]], a wszystko to zapakowane w puszkę z samootwieraczem i czerwoną etykietą. |
'''Paprykarz szczeciński''' – mieszanka zmielonych [[ryba|ryb]] i niezmielonej [[kasza|kaszy]], a także [[ryż]]u, [[cebula|cebuli]], [[koncentrat pomidorowy|koncentratu pomidorowego]] oraz szczeciny [[świnia domowa|wieprzowej]], a wszystko to zapakowane w puszkę z samootwieraczem i czerwoną etykietą. |
||
Wersja z 00:57, 24 lis 2016
Paprykarz szczeciński – mieszanka zmielonych ryb i niezmielonej kaszy, a także ryżu, cebuli, koncentratu pomidorowego oraz szczeciny wieprzowej, a wszystko to zapakowane w puszkę z samootwieraczem i czerwoną etykietą.
Po otwarciu puszki wydobywa się potworny smród. Jest ulubionym prowiantem spożywanym w pociągu. Jego opary wypalają współpasażerom oczy i gardła.
Etymologia
Nazwa paprykarza jest podwójnym kłamstwem, gdyż czerwonego koloru nadaje mu koncentrat pomidorowy, a produkowany jest m.in. w Brzeźnicy w podkarpackim i w Wejherowie. Na swoją obronę ma on tylko to, że pewną jego część wyławia się w Zalewie Szczecińskim.
Historia
Pierwsze paprykarze w latach 70. złożone były z rybich łusek i kręgosłupów. Spożyciem zajmowali się głównie studenci, menele i reprezentanci sztuk, na które nikt nie łożył. Te grupy podwyższonego spożycia nie zmieniły się do czasów obecnych. Na początku XXI wieku do grona konsumentów paprykarza dołączyli tzw. „kredyciarze”, którym ta strawa zastępuje większość posiłków, w szczególności śniadania.