Musztarda: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M
Znacznik: edytor źródłowy
M (komuś się wkradł błąd)
Znacznik: edytor źródłowy
Linia 6: Linia 6:
*'''Chrzanowa''' – produkowane tylko w Kielcach.
*'''Chrzanowa''' – produkowane tylko w Kielcach.
*'''Francuska''' – niejadalna dla dla przeciętnego [[Polak]]a, będąca przyprawą w przyprawie. Taki kawior dla ubogich.
*'''Francuska''' – niejadalna dla dla przeciętnego [[Polak]]a, będąca przyprawą w przyprawie. Taki kawior dla ubogich.
*'''Musztarda o smaku piwa – produkowana przez Kamis, bardzo popularna w Polsce.
*'''Musztarda o smaku piwa''' – produkowana przez Kamis, bardzo popularna w Polsce.
*'''<del>Saperska</del> sarepska''' – mega ostra. Dla tych, co lubią ryzyko. Z racji dosyć dwuznacznej nazwy popularna w [[wojsko|armii]].
*'''<del>Saperska</del> sarepska''' – mega ostra. Dla tych, co lubią ryzyko. Z racji dosyć dwuznacznej nazwy popularna w [[wojsko|armii]].
*'''Rosyjska''' – dwa razy ostrzejsza od Sarepskiej, na tyle że większość ludzi nie zdoła jej spożyć bez szklanki mleka. Wieść gminna głosi że jest głównym składnikiem gazu Musztardowego.
*'''Rosyjska''' – dwa razy ostrzejsza od Sarepskiej, na tyle że większość ludzi nie zdoła jej spożyć bez szklanki mleka. Wieść gminna głosi że jest głównym składnikiem gazu Musztardowego.

Wersja z 21:44, 28 lip 2016

Częściowo spożyty słoiczek musztardy. Ze względu na jej rodzaj są wątpliwości dotyczące autentyczności zdjęcia.

Musztarda – potrawa popularna wraz z kiełbasą i parówkami. Wraz z octem popularny element PRLu. 5 listopada ma swoje święto. Na grillu podstawowy konkurent ketchupu.


Rodzaje musztard

  • Chrzanowa – produkowane tylko w Kielcach.
  • Francuska – niejadalna dla dla przeciętnego Polaka, będąca przyprawą w przyprawie. Taki kawior dla ubogich.
  • Musztarda o smaku piwa – produkowana przez Kamis, bardzo popularna w Polsce.
  • Saperska sarepska – mega ostra. Dla tych, co lubią ryzyko. Z racji dosyć dwuznacznej nazwy popularna w armii.
  • Rosyjska – dwa razy ostrzejsza od Sarepskiej, na tyle że większość ludzi nie zdoła jej spożyć bez szklanki mleka. Wieść gminna głosi że jest głównym składnikiem gazu Musztardowego.
  • Grillowa – zwykła musztarda z czerwonym barwnikiem i pod zmienioną nazwą żeby się lepiej sprzedawała.

Zobacz też

Słownik
Zobacz w słowniku:
Musztarda po obiedzie


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.