Musztarda: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Zen.Xen.ni (dyskusja • edycje) M Znacznik: edytor źródłowy |
Mr obornik (dyskusja • edycje) M (komuś się wkradł błąd) Znacznik: edytor źródłowy |
||
Linia 6: | Linia 6: | ||
*'''Chrzanowa''' – produkowane tylko w Kielcach. |
*'''Chrzanowa''' – produkowane tylko w Kielcach. |
||
*'''Francuska''' – niejadalna dla dla przeciętnego [[Polak]]a, będąca przyprawą w przyprawie. Taki kawior dla ubogich. |
*'''Francuska''' – niejadalna dla dla przeciętnego [[Polak]]a, będąca przyprawą w przyprawie. Taki kawior dla ubogich. |
||
*'''Musztarda o smaku piwa – produkowana przez Kamis, bardzo popularna w Polsce. |
*'''Musztarda o smaku piwa''' – produkowana przez Kamis, bardzo popularna w Polsce. |
||
*'''<del>Saperska</del> sarepska''' – mega ostra. Dla tych, co lubią ryzyko. Z racji dosyć dwuznacznej nazwy popularna w [[wojsko|armii]]. |
*'''<del>Saperska</del> sarepska''' – mega ostra. Dla tych, co lubią ryzyko. Z racji dosyć dwuznacznej nazwy popularna w [[wojsko|armii]]. |
||
*'''Rosyjska''' – dwa razy ostrzejsza od Sarepskiej, na tyle że większość ludzi nie zdoła jej spożyć bez szklanki mleka. Wieść gminna głosi że jest głównym składnikiem gazu Musztardowego. |
*'''Rosyjska''' – dwa razy ostrzejsza od Sarepskiej, na tyle że większość ludzi nie zdoła jej spożyć bez szklanki mleka. Wieść gminna głosi że jest głównym składnikiem gazu Musztardowego. |
Wersja z 21:44, 28 lip 2016
Musztarda – potrawa popularna wraz z kiełbasą i parówkami. Wraz z octem popularny element PRLu. 5 listopada ma swoje święto. Na grillu podstawowy konkurent ketchupu.
Rodzaje musztard
- Chrzanowa – produkowane tylko w Kielcach.
- Francuska – niejadalna dla dla przeciętnego Polaka, będąca przyprawą w przyprawie. Taki kawior dla ubogich.
- Musztarda o smaku piwa – produkowana przez Kamis, bardzo popularna w Polsce.
Saperskasarepska – mega ostra. Dla tych, co lubią ryzyko. Z racji dosyć dwuznacznej nazwy popularna w armii.- Rosyjska – dwa razy ostrzejsza od Sarepskiej, na tyle że większość ludzi nie zdoła jej spożyć bez szklanki mleka. Wieść gminna głosi że jest głównym składnikiem gazu Musztardowego.
- Grillowa – zwykła musztarda z czerwonym barwnikiem i pod zmienioną nazwą żeby się lepiej sprzedawała.
Zobacz też
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.