Musztarda: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Mr obornik (dyskusja • edycje) M (komuś się wkradł błąd) Znacznik: edytor źródłowy |
M (Poprawki same się robią…) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[ |
[[Plik:Musztarda Kamis.JPG|thumb|250px|Częściowo spożyty słoiczek musztardy. Ze względu na jej rodzaj są wątpliwości dotyczące autentyczności zdjęcia.]] |
||
'''Musztarda ''' – potrawa popularna wraz z kiełbasą i parówkami. Wraz z [[ocet|octem]] popularny element [[Polska Rzeczpospolita Ludowa|PRLu]]. 5 listopada ma swoje [[Kalendarz świąt nietypowych|święto]]. Na grillu podstawowy konkurent [[keczup|ketchupu]]. |
'''Musztarda ''' – potrawa popularna wraz z kiełbasą i parówkami. Wraz z [[ocet|octem]] popularny element [[Polska Rzeczpospolita Ludowa|PRLu]]. 5 listopada ma swoje [[Kalendarz świąt nietypowych|święto]]. Na grillu podstawowy konkurent [[keczup|ketchupu]]. |
||
== Rodzaje musztard == |
|||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
== |
== Zobacz też == |
||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
==Zobacz też== |
|||
{{Słownik|[[Słownik:Musztarda po obiedzie|Musztarda po obiedzie]]}} |
{{Słownik|[[Słownik:Musztarda po obiedzie|Musztarda po obiedzie]]}} |
||
* [[Musztardówka]] |
* [[Musztardówka]] |
Wersja z 19:35, 28 lip 2020
Musztarda – potrawa popularna wraz z kiełbasą i parówkami. Wraz z octem popularny element PRLu. 5 listopada ma swoje święto. Na grillu podstawowy konkurent ketchupu.
Rodzaje musztard
- Chrzanowa – produkowane tylko w Kielcach.
- Francuska – niejadalna dla dla przeciętnego Polaka, będąca przyprawą w przyprawie. Taki kawior dla ubogich.
- Musztarda o smaku piwa – produkowana przez Kamis, bardzo popularna w Polsce.
Saperskasarepska – mega ostra. Dla tych, co lubią ryzyko. Z racji dosyć dwuznacznej nazwy popularna w armii.- Rosyjska – dwa razy ostrzejsza od Sarepskiej, na tyle że większość ludzi nie zdoła jej spożyć bez szklanki mleka. Wieść gminna głosi że jest głównym składnikiem gazu Musztardowego.
- Grillowa – zwykła musztarda z czerwonym barwnikiem i pod zmienioną nazwą żeby się lepiej sprzedawała.
Zobacz też
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.