Knysza: Różnice pomiędzy wersjami
M (wikizacja) |
Grzeeesiek (dyskusja • edycje) M |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Wrocek}} |
|||
[[Plik:Knysza_2017.jpg|250px|right|thumb|Obiekt westchnień wrocławskich [[student]]ów i [[Miłośnik kolei|mikoli]]]] |
[[Plik:Knysza_2017.jpg|250px|right|thumb|Obiekt westchnień wrocławskich [[student]]ów i [[Miłośnik kolei|mikoli]]]] |
||
Wersja z 15:01, 28 sty 2020
Wykolejone tramwaje i przewalanie kasy na głupoty będą Ci dane, gdy powiesz do monitora „dziękuję pan kot Wrocek”.
Knysza – potrawa z rodzaju fast food (czyli buła z czymś), kiedyś występująca głównie na stacji Wrocław Główny i w jej okolicy, dzisiaj coraz częściej spotykana w innych regionach Polski. Dokładny skład jest bliżej nieustalony; zasadniczo knysza jest potrawą wegetariańską, pod warunkiem, że używane do jej produkcji warzywa nie zawierają dodatkowego wsadu białkowego z przeróżnej maści wegańskich robaczków. Jest potrawą wybitnie inwazyjną: jest niemożliwe zjedzenie knyszy bez pokrycia co najmniej 1 m² podłoża poszatkowanymi warzywami i bez pochlapania sosem najlepszej kurtki.
Historia
Knysza powstała prawdopodobnie w Puszczy Knyszyńskiej, skąd następnie została przeniesiona do Wrocławia. Według innych źródeł pierwsza knysza powstała poprzez wyrzucenie z jej środka niedosmażonego hamburgera. Przy produkcji następnych knysz zapomniano o wkładce mięsnej, robiąc w ten sposób dobrze różnej maści hipsterom i lewakom. Niektóre lokale powróciły jednak do haniebnej tradycji umieszczania w knyszy martwych zwierząt, czyniąc przyjezdnym mętlik w głowie, czy między knyszą a kebabem są jakieś różnice.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.