Ryba po żydowsku: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (ort.) |
(tak lepiej będzie brzmiało) Znacznik: zrewertowane |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Gefilte Fish.jpg|250px|thumb|Shalom!]] |
[[Plik:Gefilte Fish.jpg|250px|thumb|Shalom!]] |
||
{{cytat|Odcinamy rybie łeb, wyłupiamy oczy i skrobiemy ości kozikiem. Ważne, by zrobić to w takiej kolejności, ponieważ inaczej ryba może stracić swój niepowtarzalny aromat.|[[Robert Makłowicz]] podczas przygotowywania posiłku}} |
{{cytat|Odcinamy rybie łeb, wyłupiamy oczy i skrobiemy ości kozikiem. Ważne, by zrobić to w takiej kolejności, ponieważ inaczej ryba może stracić swój niepowtarzalny aromat.|[[Robert Makłowicz]] podczas przygotowywania posiłku}} |
||
'''Ryba po żydowsku''' – jeden z najważniejszych elementów |
'''Ryba po żydowsku''' – jeden z najważniejszych elementów koszernej niczym [[Gazeta Wyborcza|pewna gazeta]] kuchni. Przepis został odnaleziony przez słynnego i utalentowanego kucharza, [[Robert Makłowicz|Roberta Makłowicza]], w tajnych archiwach niemieckich, podczas jednej z jego licznych podróży. |
||
== Przygotowanie == |
== Przygotowanie == |
Wersja z 13:41, 12 cze 2022
Odcinamy rybie łeb, wyłupiamy oczy i skrobiemy ości kozikiem. Ważne, by zrobić to w takiej kolejności, ponieważ inaczej ryba może stracić swój niepowtarzalny aromat.
- Robert Makłowicz podczas przygotowywania posiłku
Ryba po żydowsku – jeden z najważniejszych elementów koszernej niczym pewna gazeta kuchni. Przepis został odnaleziony przez słynnego i utalentowanego kucharza, Roberta Makłowicza, w tajnych archiwach niemieckich, podczas jednej z jego licznych podróży.
Przygotowanie
- Kupić rybę drugiej świeżości od żydowskiego handlarza;
- Wziąć z piwnicy 1,5 kg ziemniaków i wysmażyć, aż się patelnia zarumieni;
- Rybę udusić gazem (koniecznie!);
- Łeb rybie odciąć, oczy wyłupić, ości wyskrobać kordzikiem z Hitlerjugend;
- Podgrzać rybę na oleju wymieszanym ze zmielonym pieprzem i solą
- Płukanie żołądka (opcjonalne).