Wodzionka: Różnice pomiędzy wersjami
Polskacafe (dyskusja • edycje) M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa Swistak; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Ostrzyciel nożyczek.) Znacznik: rewert |
Ostrzyciel (dyskusja • edycje) M (+kat) |
||
Linia 10: | Linia 10: | ||
[[Kategoria:Zupy i sosy]] |
[[Kategoria:Zupy i sosy]] |
||
[[Kategoria:Śląsk]] |
[[Kategoria:Śląsk]] |
||
[[Kategoria:Kuchnia regionalna]] |
Wersja z 11:33, 13 kwi 2019
To najlepsza z wszystkich ślunskich zup!
- Mądrość ludowa
Wodzionka – zupa, której składnikami są czerstwy chleb, najlepiej podpieczony (grzanki), ząbek czosnku, łyżka smalcu ze skwarkami i wrzątek. Koniecznie maggi i pieprz do smaku. Potrawa ta jest specyficzna dla regionu śląskiego; u naszych południowych sąsiadów nazwana czosnkowa podawana w chlebie z surowym jajkiem.
Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki. Jest to spowodowane faktem, iż woda przenika przez praślunski wungiel, co zapewnia zupce unikatowy smak i kolor. Do dziś idealna potrawa na zimowe dni. Gorole jej nie znają, ale aby nie być gorszymi zajadają się zalewajką. Śląskie potrawy to także żur i sztandarowa rolada z kluskami i modra (niebieska) kapusta.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.