Kiełbasa

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Kiełbasa w młodości
Plik:Dsc06737.jpg
Kiełbasa w tym sklepie ma atest Szatana
New-Bouncywikilogo.gif Dla tych bez poczucia humoru, eksperci z Wikipedii posiadają nudniejszy powiązany artykuł.
Zobacz: Kiełbasa

Kielbasa sausage!

Tenacious D o popularnej wędlinie

Kiełbasa – coś, co rodzice każą ci jeść (dobrowolnie lub nie) na ognisku lub innych imprezach. Także to, co musisz jeść, kiedy samodzielnie organizujesz ognisko, i wspominasz dzień, kiedy obok kiełbasy wmuszano w ciebie też inne smakołyki. Można podawać ją gotowaną, smażoną, pieczoną i jeszcze uciekającą.

Szczególnym szacunkiem darzy ją Mały Głód, gdyż w okresie dorastania przyczyniła się do niemal całkowitego wymarcia serków Danio.

Kiełbasa właściwa

Kiełbasa to kawałek mięcha z jakiegoś niewinnego zwierzęcia, najczęściej skunksa, lub czegoś równie śmierdzącego, zmielony wraz z wypełniaczami (racicami, sierścią, borsuczym łajnem, trocinami, starymi szmatami, makulaturą, łętowinami ziemniaczanymi itp.), ukształtowany w formę wałka i wtłoczony w osłonkę. Ta ostatnia – w zależności od klasy kiełbasy – może być plastikowa, fenolowo-papierowa, szklano-epoksydowa (wtedy można ją wygodnie ciąć nożycami do blachy) lub też – w najszlachetniejszych odmianach kiełbas – wykonana z jelit zwierzęcych, najlepiej nieczyszczonych.

Niemiecki Bratwurst. Wzór dla kiełbas!
Nie ma lepszej kiełbasy na świecie od tej z jeleniego konia!

Przechowywanie i tricki

Niektóre kiełbasy przed przekazaniem do dystrybucji miesiącami gniją i pleśnieją w zagrzybionych, pełnych szczurów magazynach. Im bardziej obelżywe miejsce przechowywania i im dłużej kiełbasa się w nim psuje, za tym bardziej szlachetną jest uważana. Tańsze i mniej szlachetne gatunki gniją dopiero na sklepowych półkach, w którym to procesie niemałą rolę odgrywa personel sklepu: do jego powinności należy regularne zbieranie z powierzchni kiełbasy grzyba i podmalowywanie jej specjalnymi bejcami, poprawiającymi kolor, likwidującymi nieszlachetny zapach oraz będącymi pożywką dla kolejnych pokoleń bakterii gnilnych - w tym pałeczek salmonelli i jadu kiełbasianego.

Najbardziej przegniłe kiełbasy zawierają szczególnie dużo jadu kiełbasianego, skądinąd znanego pod nazwą botuliny lub też botoksu. Ich konsumpcja z powodzeniem zastępuje drogie i mało skuteczne kuracje przeciwzmarszczkowe.

Zastosowanie

Kiełbasy mają wiele różnych zastosowań, ale naukowcy badający je od stuleci wciąż nie mogą odkryć jakich. Dawno temu jeden z naukowców, który stwierdził, że kiełbasy być może nadają się do jedzenia, został obłożony ekskomuniką i spalony na stosie w Watykanie, a imię jego brzmiało Luter. W trakcie badań naukowych jest zastosowanie kiełbasy jako narzędzia tnącego, piłującego, krojącego, wbijającego gwoździe, miażdżącego i mielącego mięso, ale badania te pochłania dużo ofiar, w związku z czym czas ich ukończenia jest zależny od ilości dostarczanych subiektów. Drugim badanym możliwym zastosowaniem kiełbasy jest wykorzystanie jej jako samozaspokajacz dla kobiet, ponieważ kiełbasa swoim kształtem i konsystencją idealnie nadaje się do tego celu.

Naukowcy są też blisko ukończenia prac nad kiełbasą jako narzędziem tortur. Szczegóły ściśle tajne.

Zobacz też

Słownik
Zobacz w słowniku:
Kiełbasa
Poradniki
Zobacz poradnik: