Szneka z glancem

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 21:08, 16 kwi 2019 autorstwa Runab (dyskusja • edycje) (+)
(różn.) ← przejdź do poprzedniej wersji • przejdź do aktualnej wersji (różn.) • przejdź do następnej wersji → (różn.)
Szneka z glancem, czyli drugie śniadanie dla poznaniaka i deser dla Kujawianina

Szneka z glancemdrożdżówka z Kujaw i Wielkopolski. Wokół szneka z glancem wyrósł spór pomiędzy trzema miastami, które uważają szneka za swoją potrawę regionalną: Poznań, Bydgoszcz, Toruń. W oczach przeciętnego Polaka jest to zwykła drożdżówka, którą w Wielkopolsce sprzedają za podwójną cenę.

Jak odróżnić sznekę od zwykłej drożdzówki?

  • Szneka jest zwijana w formie ślimaczej muszli, zaś drożdżówka to byle jak upieczone ciasto.
  • Na szneku musi być glanc, czyli lukier. W drożdżówce to co najwyżej można znaleźć glazurę w proszku.
  • Na szneku jest kruszanka, zaś w drożdżowce są okruszki (nazywane przez barbarzyńców kruszynkami) będące resztkami zakalców z piekarni.

Argumenty uczestników sporu

  • Poznań: szneka jest nasza. Pierniki znad Wisły ukradły nam szneka, bo chcą uchodzić za polską stolicę słodyczy. Nie wiemy tylko dlaczego Bydgoszcz zamiast nas poprzeć chce przywłaszczyć sobie drożdżówki.
  • Toruń: Jaka szneka?! Sznek! sznek jest nasz! Nasampierw piekliśmy go od XVII wieku w postaci nijakiego ciasta, które rzucaliśmy Szwedom mówiąc im, że to pierniki! Po rozbiorach Tyfusy znad Brdy ukradli nam i zaczęli żreć je, aż im bebzuny wyrosły, dychrając okruchami w stronę Fordonu. Nie rozumiemy tylko, co pyrom strzeliło do głowy z tym sznekiem. Mają swoje kartofle i pałki, mało im...
  • Bydgoszcz: no co, musimy coś mieć. Kruszwica ma olej, Włocławek ketchup, krzyżaki pierniki, a poznaniaki pyry i inne. Widzimy, że Poznań i Toruń kłócą się, dlatego włączyliśmy się do konfliktu w myśl zasady: „gdzie dwóch się bije tam Bydgoszcz korzysta”.


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.