Zupa błyskawiczna

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 20:51, 12 maj 2022 autorstwa Ryk2 (dyskusja • edycje) (Wycofano ostatnie edycje użytkownika 37.7.223.230, powód: nic niewnosząca edycja)

Zupa błyskawiczna (inaczej zupka chińska lub instant) – danie wynalezione przez Japończyka Momofuku Andō jako recepta na głód. Podstawowe pożywienie wszelkiej maści uczniów i studentów. Ostatecznie wylądowała na półkach supermarketów jako substytut jedzenia, suplement diety lub środek przeczyszczający. Z cech pozytywnych po przyrządzeniu wymienimy temperaturę i objętość.

Ciekawostki

  • Zupki nie są robione z kota. Z tego futrzaka można uzyskać jedynie kisiel, kapelusze, ciastka i wino.
  • W niektórych kręgach kulturowych popularny jest przesąd, że tylko spożywanie zupek chińskich może uchronić przed SARS i ptasią grypą.
  • Zupki chińskie są przywożone z Berlina, robione w Radomiu.
  • „Rosół z kury” produkowany jest w wyżej wymienionym mieście ze świeżego szczura świeżej kury.
  • Zupy błyskawiczne z reguły są niedrogie, często stanowią więc ważny element diety osób nie przywiązujących wagi do jedzenia (jak np. studenci albo kloszardzi) i ludzi leniwych. Nadają się również jako środek przeczyszczający.
  • Jest najczęściej wymienianym produktem kulinarnym na bashu.
  • Zupki instant są prawdziwie międzynarodowym daniem. Stworzone przez Japończyka, nazywane chińskim, jedna z najpopularniejszych firm je robiąca (Vifon) powstała w Wietnamie, a same zupki robi się w Radomiu. Smacznego!

Rodzaje

  • Lucky – teraz rzadkość w Polsce, cechują się wieloma barwnikami typu E.
  • Vifon – dobry smak, ale gwarantowane uczucie słabości.
  • Aminopolski producent, zwana zupą Romana. Jedz ją do woli.
  • Knorrniemiecki producent, dodawany kawałek z kury, specjalność - zupa serowa.
  • Culineo – zupka z biedronki.
  • Lewiatan – zupka z Lewiatana.
  • I wiele innych.

Zobacz też


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.