Baton
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
To jest najnowsza wersja artykułu edytowana „07:44, 28 mar 2024” przez „109.95.116.152 (dyskusja)”.
Baton – połączenie masy czekoladowej, cukru, karmelu, środków wywołujących próchnicę oraz dodatków smakowych. Kształtem oraz smakiem konsystencją przypomina cegłę, a twardością już nie.
Znane batony[edytuj • edytuj kod]
- Kit Kat – podróba polskiego WW;
- Lion – mieszanina karmelu i kamyczków. Drący się w reklamie gość jedzący ten baton ryczy tylko w wyniku bólu zębów, które wywołują Liony;
- Mars – smak przypomina to samo co sugeruje nazwa pisana wspak;
- Milky Way – wbrew pozorom nie jest tak duża jak Droga Mleczna. W smaku przypomina stare mleko z czekoladą;
- Snickers – ulubiony baton podrób Elizabeth Taylor, Jasia Fasoli i innych gwiazd. Co roku producenci tego batona udowadniają, że można utrzymywać tą samą cenę Snickera – wystarczy co roku pakować lżejsze o 5 gramów batoniki;
- Twix – karmel otoczony nadzieniem karmelowym. Według reklam marka Twix powstała w XIX wieku. Pod względem jakości towaru można odnieść wrażenie, że sprzedają właśnie XIX-wieczne jedzenie;
- WW – podróba antypolskich Kit Katów.
- Grześki - niby polskie, niby nie. Są to zazwyczaj dwa kruche wafelki posmarowane czekoladą od środka.
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.