Ruchanki
Ruchanki – rodzaj zwierząt z rodziny plackowatych, składających się ze skóry i zbitych w masę wnętrzności. Ruchanki zapieją 15 km/h, przez co nie są chętnie hodowane przez pomorskich rolników.
Zagadką, której nawet naukowcy z Hameryki nie potrafią wyjaśnić, jest ich występowanie, ponieważ ruchanki występują tylko na Pomorzu (co jest nie wyjaśnione do dzisiaj). A najwięcej ruchanek zamieszkuje Półwysep Helski z powodu znikomej ilości ludzi poza sezonem. Według listy produktów tradycyjnych województwa pomorskiego ruchanki mają średnicę od 5 do 7 cm oraz wysokość 50 mm. Najstarsze osobniki porastają wyglądające jak pleśń zielone włosy. Wtedy nie należy ich zjadać ze smakiem (no chyba, że chcesz popełnić samobójstwo, lub ewentualnie nie pójść do szkoły). Pewni naukowcy na Jarmarku Wdzydzkim postanowili sztucznie stworzyć ruchankę i sprzedawać je głodnym ludziom, niestety sztuczne ruchanki były bardzo kaloryczne z powodu użycia frytownicy jako inkubatora, przez co ludzie z jarmarku wrócili z bebechami w kształcie kuli do kręgli.