Galaretka: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Szaszlyk. Ofiarą rewertu jest Ja To Ja.)
 
(Nie pokazano 26 wersji utworzonych przez 21 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:Day 18 - Still Eating The Green Jello (gifrancis).jpg|250px|thumb|Nie oblizywać się! To tylko skóra i kości]]
{{t}}galaretowaty, jak nazwa wskazuje, twór na podstawie kilograma sztucznych owocowych smaczków i zwierzęcego tłuszczu. Często mylona z kisielem.
{{cytat|Gazowy, ciekły, '''galaretka'''!|Trzy stany skupienia}}
'''Galaretka''' – galaretowaty, jak nazwa wskazuje, twór na podstawie kilograma sztucznych owocowych [[konserwanty|smaczków]] i zwierzęcych [[kość|kości]]. Jest bardzo strachliwa, cokolwiek jej zaproponujesz, od razu się trzęsie. Często mylona z [[kisiel]]em.


== Sposób przyrządzania ==
== Sposób przyrządzania ==
Serio? Ale wiesz że to jest napisane na opakowaniu, tak? No trudno, proszę:
Serio? Ale wiesz, że to jest napisane na opakowaniu, tak? No trudno, proszę:
Ugotuj 0.5 litra wody, lepszy będzie [[czajnik]]... Wsyp proszek z torebki do garnka i zalej wodą. Tą ugotowaną. Nie, ona nie miała wystygnąć. Teraz to ładnie wymieszaj np. łyżką i wstaw na około 4 godziny do lodówki. Brawo, zrobiłeś galaretkę! No nie ciesz się już tak, tylko jedz.
Ugotuj <del>0,5</del> 0,45 litra [[woda|wody]], lepszy będzie [[czajnik]] Wsyp proszek z torebki do miski i zalej wodą. Tą ugotowaną. Nie, ona nie miała wystygnąć. Teraz to ładnie wymieszaj, na przykład [[łyżka|łyżką]] i wstaw na kilka godzin na parapet, a potem do [[lodówka|lodówki]]. Brawo, zrobiłeś galaretkę! No nie ciesz się już tak, tylko jedz.


==Naturalni wrogowie galaretki==
== Zastosowania galaretki ==
Galaretka ma wiele zastosowań, więc poniżej wymienimy tylko kilka z nich:
* Budyń;
* z galaretki można wykonać odlew jakiegoś przedmiotu, na przykład kubka albo klocka [[Lego]];
* Kisiel;
* można z niej wyciąć kolorowe sześciany i udekorować nimi [[deser]];
* Kiwi;
* a w ostateczności, powtarzam, tylko w ostateczności i na własną odpowiedzialność, można zjeść galaretkę (producent nie odpowiada za [[śmierć|skutki uboczne]]).
* Ananas.

{{stubkuch}}


== Zobacz też ==
* [[budyń]]
* [[dżem]]
* [[Fisiel]]
* [[miód]]


{{stub|kuch}}
{{Jedzenie}}
[[Kategoria:Słodycze]]
[[Kategoria:Słodycze]]

Aktualna wersja na dzień 00:26, 29 sie 2021

Nie oblizywać się! To tylko skóra i kości

Gazowy, ciekły, galaretka!

Trzy stany skupienia

Galaretka – galaretowaty, jak nazwa wskazuje, twór na podstawie kilograma sztucznych owocowych smaczków i zwierzęcych kości. Jest bardzo strachliwa, cokolwiek jej zaproponujesz, od razu się trzęsie. Często mylona z kisielem.

Sposób przyrządzania[edytuj • edytuj kod]

Serio? Ale wiesz, że to jest napisane na opakowaniu, tak? No trudno, proszę: Ugotuj 0,5 0,45 litra wody, lepszy będzie czajnik… Wsyp proszek z torebki do miski i zalej wodą. Tą ugotowaną. Nie, ona nie miała wystygnąć. Teraz to ładnie wymieszaj, na przykład łyżką i wstaw na kilka godzin na parapet, a potem do lodówki. Brawo, zrobiłeś galaretkę! No nie ciesz się już tak, tylko jedz.

Zastosowania galaretki[edytuj • edytuj kod]

Galaretka ma wiele zastosowań, więc poniżej wymienimy tylko kilka z nich:

  • z galaretki można wykonać odlew jakiegoś przedmiotu, na przykład kubka albo klocka Lego;
  • można z niej wyciąć kolorowe sześciany i udekorować nimi deser;
  • a w ostateczności, powtarzam, tylko w ostateczności i na własną odpowiedzialność, można zjeść galaretkę (producent nie odpowiada za skutki uboczne).

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.