Lukier królewski: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M Znacznik: edytor źródłowy |
M Znacznik: edytor źródłowy |
||
Linia 6: | Linia 6: | ||
=== Zobacz też === |
=== Zobacz też === |
||
* [[woda królewska]] |
* [[woda królewska]] |
||
{{stub|kuch}} |
|||
{{Jedzenie}} |
|||
[[Kategoria:Słodycze]] |
[[Kategoria:Słodycze]] |
Wersja z 21:30, 25 wrz 2016
Lukier królewski – rodzaj papy przygotowanej z cukru pudru, białek jaj i kwasu azotowego w stosunku objętościowym 1:1:3. Używany w okresie bożonarodzeniowym do roztwarzania szkliwa anglosaskich pacholąt, ewentualnie do zalewania zwłok, kiedy pod ręką nie mamy akurat wapna.
Zawsze należy się trzymać proporcji – jak się doda za dużo białka, to wychodzą syntetyczne płyny ustrojowe, a jak za mało, to można wylewkę w piwnicy robić, a nie dekoracje. Niektóre przepisy pozwalają zastąpić kwas sokiem z cytryny, jednak wówczas należy zredukować słodkość, dodając w miejsce cukru arszenik.
Zobacz też
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.