Lukier królewski: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M
Znacznik: edytor źródłowy
 
Linia 4: Linia 4:
Zawsze należy się trzymać proporcji – jak się doda za dużo białka, to wychodzą syntetyczne płyny ustrojowe, a jak za mało, to można wylewkę w piwnicy robić, a nie dekoracje. Niektóre [[przepis]]y pozwalają zastąpić kwas sokiem z cytryny, jednak wówczas należy zredukować słodkość, dodając w miejsce cukru [[arszenik]].
Zawsze należy się trzymać proporcji – jak się doda za dużo białka, to wychodzą syntetyczne płyny ustrojowe, a jak za mało, to można wylewkę w piwnicy robić, a nie dekoracje. Niektóre [[przepis]]y pozwalają zastąpić kwas sokiem z cytryny, jednak wówczas należy zredukować słodkość, dodając w miejsce cukru [[arszenik]].


=== Zobacz też ===
== Zobacz też ==
* [[woda królewska]]
* [[woda królewska]]



Aktualna wersja na dzień 00:56, 29 sie 2021

Może jeszcze, Cenzura2.svg, wódka bez alkoholu?!

Lukier królewski – rodzaj papy przygotowanej z cukru pudru, białek jaj i kwasu azotowego w stosunku objętościowym 1:1:3. Używany w okresie bożonarodzeniowym do roztwarzania szkliwa anglosaskich pacholąt, ewentualnie do zalewania zwłok, kiedy pod ręką nie mamy akurat wapna.

Zawsze należy się trzymać proporcji – jak się doda za dużo białka, to wychodzą syntetyczne płyny ustrojowe, a jak za mało, to można wylewkę w piwnicy robić, a nie dekoracje. Niektóre przepisy pozwalają zastąpić kwas sokiem z cytryny, jednak wówczas należy zredukować słodkość, dodając w miejsce cukru arszenik.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.