Grill: Różnice pomiędzy wersjami
M Znacznik: edytor źródłowy |
|||
Linia 2: | Linia 2: | ||
''Czego symbolem jest tzw. grillowanie, to znaczy jedzenie czegoś gorszego niż w domu, wziętego z krematorium.'' '' A ja lubię pieczyste ociekające sosem i smakami, a nie wysuszone a na jakimś ruszcie jak moi przodkowie w Treblince.|[[Jerzy Urban]] o '''grillu'''}} |
''Czego symbolem jest tzw. grillowanie, to znaczy jedzenie czegoś gorszego niż w domu, wziętego z krematorium.'' '' A ja lubię pieczyste ociekające sosem i smakami, a nie wysuszone a na jakimś ruszcie jak moi przodkowie w Treblince.|[[Jerzy Urban]] o '''grillu'''}} |
||
'''Grill''' – urządzenie wymyślone do uprawiania coraz bardziej popularnego [[sport]]u ekstremalnego – [[grillowanie|grillowania]]. Najczęściej wykonany z rdzewiejącej blachy nierdzewnej, złomu lub bębna od pralki. Górną część stanowi kratka kanalizacyjna lub półka z lodówki. Grill może być opalany [[Węgiel|węglem]], miałem, koksem, [[Benzyna|benzyną]] 98 lub sianem. |
|||
Jako urządzenie wysokotemperaturowe zapewnia względnie wysoką temperaturę otoczenia i teoretycznie zdatne do spożycia trunki. |
Jako urządzenie wysokotemperaturowe zapewnia względnie wysoką temperaturę otoczenia i teoretycznie zdatne do spożycia trunki. |
||
* W przypadku niekorzystnych warunków atmosferycznych służy do ogrzania odmrożonych kończyn. |
* W przypadku niekorzystnych warunków atmosferycznych służy do ogrzania odmrożonych kończyn. |
||
* Służy także do zniwelowania wszelkich śladów działalności imprezowej np.: paczek po fajkach, opakowań po wszelkiego rodzaju pokarmach, jak również innych odpadków. |
* Służy także do zniwelowania wszelkich śladów działalności imprezowej np.: paczek po fajkach, opakowań po wszelkiego rodzaju pokarmach, jak również innych odpadków. |
||
* Niestety nie pozwala na przetopienie szkła i aluminium ze względu na zbyt niską temperaturę pracy. |
* Niestety nie pozwala na przetopienie szkła i aluminium ze względu na zbyt niską temperaturę pracy. |
||
{{poradnik|[[Poradnik:Jak upiec kiełbaski na grillu|Jak upiec kiełbaski na grillu]]}} |
{{poradnik|[[Poradnik:Jak upiec kiełbaski na grillu|Jak upiec kiełbaski na grillu]]}} |
||
==Obsługa grilla== |
== Obsługa grilla == |
||
Obsługę grilla stanowić może zespół w liczbie od 1 do 34 osobników na metr kwadratowy powierzchni grillującej. Osobnik taki powinien być wyposażony w strój niepalny, aparat świeżego powietrza, sprej na komary, szlifierkę oscylacyjną, kij na wałęsające się psy oraz butelkę wódki. Ewentualnie może posiadać także węgiel, zapałki oraz sztućce do grilla i koniecznie benzynę. |
Obsługę grilla stanowić może zespół w liczbie od 1 do 34 osobników na metr kwadratowy powierzchni grillującej. Osobnik taki powinien być wyposażony w strój niepalny, aparat świeżego powietrza, sprej na komary, szlifierkę oscylacyjną, kij na wałęsające się psy oraz butelkę wódki. Ewentualnie może posiadać także węgiel, zapałki oraz sztućce do grilla i koniecznie benzynę. |
||
Wersja z 16:16, 30 maj 2015
Pozorem zajęcia w sezonie jest wyjeżdżanie za miasto, gdzie też nie ma co robić. Czego symbolem jest tzw. grillowanie, to znaczy jedzenie czegoś gorszego niż w domu, wziętego z krematorium. A ja lubię pieczyste ociekające sosem i smakami, a nie wysuszone a na jakimś ruszcie jak moi przodkowie w Treblince.
- Jerzy Urban o grillu
Grill – urządzenie wymyślone do uprawiania coraz bardziej popularnego sportu ekstremalnego – grillowania. Najczęściej wykonany z rdzewiejącej blachy nierdzewnej, złomu lub bębna od pralki. Górną część stanowi kratka kanalizacyjna lub półka z lodówki. Grill może być opalany węglem, miałem, koksem, benzyną 98 lub sianem.
Jako urządzenie wysokotemperaturowe zapewnia względnie wysoką temperaturę otoczenia i teoretycznie zdatne do spożycia trunki.
- W przypadku niekorzystnych warunków atmosferycznych służy do ogrzania odmrożonych kończyn.
- Służy także do zniwelowania wszelkich śladów działalności imprezowej np.: paczek po fajkach, opakowań po wszelkiego rodzaju pokarmach, jak również innych odpadków.
- Niestety nie pozwala na przetopienie szkła i aluminium ze względu na zbyt niską temperaturę pracy.
Obsługa grilla
Obsługę grilla stanowić może zespół w liczbie od 1 do 34 osobników na metr kwadratowy powierzchni grillującej. Osobnik taki powinien być wyposażony w strój niepalny, aparat świeżego powietrza, sprej na komary, szlifierkę oscylacyjną, kij na wałęsające się psy oraz butelkę wódki. Ewentualnie może posiadać także węgiel, zapałki oraz sztućce do grilla i koniecznie benzynę.