Keczup: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (→Rodzaje keczupu: dr.) Znacznik: edytor źródłowy |
M Znacznik: edytor źródłowy |
||
Linia 10: | Linia 10: | ||
== Jak powstaje? == |
== Jak powstaje? == |
||
* '''Keczup [[pomidor]]owy''' – Przede wszystkim trzeba mieć dobre. Dobry keczup ze złych pomidorów jest do dupy. Tak samo jak zły z dobrych. Potem [[Cukier| |
* '''Keczup [[pomidor]]owy''' – Przede wszystkim trzeba mieć dobre pomidory. Dobry keczup ze złych pomidorów jest do dupy. Tak samo jak zły z dobrych. Potem [[Cukier|słodzimy sobie sosik]] by móc mu [[Sól|dosolić]] i [[Ocet|marynować go w occie]]. Po czym zagęszczamy, [[Ziele angielskie|„angielszczymy”]], [[Cebula|zmuszamy do płaczu]] i przyprawiamy. Na koniec pasteryzujemy i keczup Pudliszki jest gotowy do dodania do frytek. |
||
* '''Keczup [[Ryba|rybny]]''' – Przede wszystkim pamiętaj o Świętej Zasadzie Sosu – „jeśli składniki są chujowe, to i sos jest chujowy”. Teraz dajemy [[Ryba|Sardynki]], cebulę, [[Fasola|Dofasolimy]] i gotowe. [[Aaaaa]], i nie zapomnij o [[Marihuana|ziółku]]! |
* '''Keczup [[Ryba|rybny]]''' – Przede wszystkim pamiętaj o Świętej Zasadzie Sosu – „jeśli składniki są chujowe, to i sos jest chujowy”. Teraz dajemy [[Ryba|Sardynki]], cebulę, [[Fasola|Dofasolimy]] i gotowe. [[Aaaaa]], i nie zapomnij o [[Marihuana|ziółku]]! |
Wersja z 18:08, 19 lip 2015
Szablon:T jeden ze znanych sosów, odwieczny rywal musztardy, błędnie uznawany za warzywo.
Rodzaje keczupu
- Szablon:T najczęstszy rodzaj keczupu w PRL-u.
- Szablon:T sama nazwa wskazuje. A każda taniocha, w smaku jest równa gównu.
- Szablon:T pierwszy rodzaj keczupu. Made in China.
- Szablon:T wbrew panującej opinii nie jest to typowy tani ketchup, lecz rodzaj niespotykany w swoim gatunku. Może nawet zawierać śladowe ilości pomidorów!
Jak powstaje?
- Keczup pomidorowy – Przede wszystkim trzeba mieć dobre pomidory. Dobry keczup ze złych pomidorów jest do dupy. Tak samo jak zły z dobrych. Potem słodzimy sobie sosik by móc mu dosolić i marynować go w occie. Po czym zagęszczamy, „angielszczymy”, zmuszamy do płaczu i przyprawiamy. Na koniec pasteryzujemy i keczup Pudliszki jest gotowy do dodania do frytek.
- Keczup rybny – Przede wszystkim pamiętaj o Świętej Zasadzie Sosu – „jeśli składniki są chujowe, to i sos jest chujowy”. Teraz dajemy Sardynki, cebulę, Dofasolimy i gotowe. Aaaaa, i nie zapomnij o ziółku!
- Tani keczup – To jest bananalnie proste, jak bułka z czekoladą i bitą śmietaną. Wystarczy pokolorować wodę na czerwono i dolać ją do mąki ziemniaczanej.
Miksy
- Szablon:T połączenie keczupu i musztardy. Idealny na grilla.
- Szablon:T mieszanka keczupu pikantnego i tabasco. Stworzony dla Pro Extreme.
- Szablon:T stworzony z keczupu łagodnego i majonezu. Dodawany do jajek
- Szablon:T to samo, co wyżej, tyle że zamiast majonezu używa się jego kieleckiej odmiany.
- Szablon:T po prostu łagodny keczup, musztarda, ostry sos, sok z awokado i cynamon. Przyrządzony przez anonimowego geniusza kulinarnego.