Kebab: Różnice pomiędzy wersjami
(→Właściwości tego przysmaku: ciach) |
(→Właściwości tego przysmaku: ciach) |
||
Linia 23: | Linia 23: | ||
* Kebab jest jedyną ekologiczną potrawą, ponieważ wszystko co w nim jest pochodzi z [[recykling]]u. |
* Kebab jest jedyną ekologiczną potrawą, ponieważ wszystko co w nim jest pochodzi z [[recykling]]u. |
||
* Kebab jest daniem naukowym tzn. został wymyślony po to by sprawdzić czy sierść, racice, kości, bebechy i ich zawartość są zdatne do spożycia przez człowieka. Jest to wkład [[Amerykańscy naukowcy|amerykańskich naukowców]] w walkę z głodem. |
* Kebab jest daniem naukowym tzn. został wymyślony po to by sprawdzić czy sierść, racice, kości, bebechy i ich zawartość są zdatne do spożycia przez człowieka. Jest to wkład [[Amerykańscy naukowcy|amerykańskich naukowców]] w walkę z głodem. |
||
* Kebab może zawierać śladowe ilości „[[majonez]]u” gościa z budki, co może wywołać [[wymioty]] i bóle brzucha po zorientowaniu się co to dokładnie jest. |
|||
* Kebab jest zdrowym pożywieniem – w myśl zasady „co cię nie zabije, to cię wzmocni”. |
* Kebab jest zdrowym pożywieniem – w myśl zasady „co cię nie zabije, to cię wzmocni”. |
||
* Kebab piecze dwa razy (tj. na wlocie i wylocie), a "dobry" kebab ponoć trzy (tj. na wlocie i dwóch wylotach). |
* Kebab piecze dwa razy (tj. na wlocie i wylocie), a "dobry" kebab ponoć trzy (tj. na wlocie i dwóch wylotach). |
Wersja z 13:14, 13 mar 2019
Kupując kebaba osiedlasz Araba!
- Stara prawda o tej potrawie.
Kebab (kebap, kabab, kabob, kybyb, kiebab, kebs) – potrawa z Bliskiego Wschodu i Południowej Afryki składająca się z chleba, śladowej ilości mięsa[1], zwiędłej sałaty i sosu.
Historia kebaba
Twórcą potrawy był Vlad III Palownik (czyli Dracula), który lubił nadziewać przeciwników na pale i tak przypiekać ich na wolnym ogniu. Kunsztu tego nauczyli się od niego Turcy, którzy rozpropagowali potrawę na całą Europę. Z uwagi na postępujący brak jeńców na kebaby, zastąpiono ich drobiem i baraniną.
Obecnie każdy Arab musi odprowadzić 28% zysków ze swojej budki z kebabami na dżihad.
Kebab w Polsce
W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce jako tradycyjnej potrawy narodowej pojawiają się jego coraz bardziej swojskie warianty tej potrawy, np. w Działdowie stwierdzono obecność kebaba z musztardą, w Dąbrowie Górniczej podawany jest w formie kilkumetrowego sznurka mięsa polanego majonezem, z kolei na dworcu Wrocław Główny jest on sprzedawany pod nazwą knysza. W Pile, niedaleko Lidla znaleziono Kebab Jarski i Fisch Kebeb[2], zaś bar „Babcia” w Kudowie-Zdroju sprzedaje kebaby z parówkami i hamburgerami bez hamburgerów. W Szczecinie popularne są kebaby w bułce z frytkami zamiast warzyw. Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i napojem lub z biletem komunikacji miejskiej), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerzu/tacce.
Zagłębiem kebaba w Polsce jest Skwierzyna, na jeden bar z kebabami przypada 900 mieszkańców. W dużych miastach takich jak Kielce, nie trzeba długo szukać budki z kebabem.
Walka z kebabem
Przeciwnicy kebaba oferują od jakiegoś czasu konkurencyjną potrawę o nazwie szałarma, do kebaba bliźniaczo podobną, choć niewątpliwą jej zaletą jest to, że po zjedzeniu człowiek mniej wymiotuje.
Właściwości tego przysmaku
- Jest doskonałym źródłem bakterii, wirusów i grzybów.
- Zapewnia świeży oddech przez minimum 24 godziny.
- Jest jednym z mięsnych dań (obok parówek), które nie zawiera mięsa.
- Kupując porcję kebabu twój organizm otrzymuje 0,01% dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze, czyli tyle co jeden papieros.
- Kebab jest jedyną ekologiczną potrawą, ponieważ wszystko co w nim jest pochodzi z recyklingu.
- Kebab jest daniem naukowym tzn. został wymyślony po to by sprawdzić czy sierść, racice, kości, bebechy i ich zawartość są zdatne do spożycia przez człowieka. Jest to wkład amerykańskich naukowców w walkę z głodem.
- Kebab jest zdrowym pożywieniem – w myśl zasady „co cię nie zabije, to cię wzmocni”.
- Kebab piecze dwa razy (tj. na wlocie i wylocie), a "dobry" kebab ponoć trzy (tj. na wlocie i dwóch wylotach).