Rejbak: Różnice pomiędzy wersjami
(+) |
M (removed Category:Sztuka kulinarna; added Category:Kuchnia regionalna using HotCat) |
||
Linia 12: | Linia 12: | ||
{{Jedzenie}} |
{{Jedzenie}} |
||
[[Kategoria: |
[[Kategoria:Kuchnia regionalna]] |
Wersja z 18:44, 26 kwi 2019
Aj waj! Nie żaden rejbak, a kugel!
- Żydzi o tym artykule
Rejbak (babka ziemniaczana, kartoflak) – babka babka z utartych surowych ziemniaków występująca od Izraela, po Kurpie, do Suwalszczyzny. Każdy region uważa, że jest ich i robią ją tak samo.[1]. Największe ambicje ma miasto Supraśl, gdyż postanowiło się dowartościować stworzeniem Mistrzostw Świata w Pieczeniu Babki Ziemniaczanej. Prawidłowo upieczony rejbak ma kremową konsystencję w środku i złocisto-brązową chrupiącą skórkę. W przeciwnym wypadku może skończyć się to zatwardzeniem.
Historia
Początki tej potrawy są niejasne. Jedna z teorii głosi, że wymyślili ją Żydzi, by mieć co jeść w czasie postu. Druga teoria głosi, że powstał w krainie powszechnego dobrobytu. Stworzyli go rolnicy pracujący w kołchozach, by nie zagłodzić się na śmierć. A, że ziemniaków w polach było pod dostatkiem to mogli „pożyczyć” sobie parę od wujka Józka.
Przypisy
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.