Rejbak: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(+)
 
Linia 12: Linia 12:


{{Jedzenie}}
{{Jedzenie}}
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]
[[Kategoria:Kuchnia regionalna]]

Wersja z 18:44, 26 kwi 2019

Koszerne.jpg
Rejbak w pełnej okazałości

Aj waj! Nie żaden rejbak, a kugel!

Żydzi o tym artykule

Rejbak (babka ziemniaczana, kartoflak) – babka babka z utartych surowych ziemniaków występująca od Izraela, po Kurpie, do Suwalszczyzny. Każdy region uważa, że jest ich i robią ją tak samo.[1]. Największe ambicje ma miasto Supraśl, gdyż postanowiło się dowartościować stworzeniem Mistrzostw Świata w Pieczeniu Babki Ziemniaczanej. Prawidłowo upieczony rejbak ma kremową konsystencję w środku i złocisto-brązową chrupiącą skórkę. W przeciwnym wypadku może skończyć się to zatwardzeniem.

Historia

Początki tej potrawy są niejasne. Jedna z teorii głosi, że wymyślili ją Żydzi, by mieć co jeść w czasie postu. Druga teoria głosi, że powstał w krainie powszechnego dobrobytu. Stworzyli go rolnicy pracujący w kołchozach, by nie zagłodzić się na śmierć. A, że ziemniaków w polach było pod dostatkiem to mogli „pożyczyć” sobie parę od wujka Józka.  

Przypisy

  1. Tylko każde zadupie wymyśla sobie inną nazwę


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.