Marchew: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Znaczniki: mobilna mobilna www
M (bez przesady, poza tym "perfuma"?)
Linia 9: Linia 9:
== Zastosowanie marchwi ==
== Zastosowanie marchwi ==
{{NonNews|[[NonNews:Marchew z drzewa, wołowina z plastiku|Marchew z drzewa, wołowina z plastiku]]}}
{{NonNews|[[NonNews:Marchew z drzewa, wołowina z plastiku|Marchew z drzewa, wołowina z plastiku]]}}
* marchew z [[groszek|groszkiem]];
* marchew z groszkiem;
* portugalskie [[dżem]]y;
* portugalskie [[dżem]]y;
* [[nos]] dla [[bałwan]]a;
* nos dla [[bałwan]]a;
* [[paliwo]] napędowe [[królik]]ów;
* paliwo napędowe [[królik]]ów;
* piosenka „Marchewkowe pole” [[Lady Pank]];
* piosenka „Marchewkowe pole” [[Lady Pank]];
* przezwisko dla [[rudy|rudzielców]];
* przezwisko dla [[rudy|rudzielców]];
* [[perfuma|perfumy]] dla [[moherowe berety|moherowych beretów]];
* perfumy dla [[moherowe berety|moherowych beretów]];
* środek na [[potencja|potencję]] (zastępczy).
* środek na [[potencja|potencję]] (zastępczy).



Wersja z 17:41, 18 maj 2020

Marchew służyć może także jako narząd powonienia

Sięgaj gdzie wzrok nie sięga!

Adam Mickiewicz o zbiorze marchwi

Marchew(ka) – pomarańczowy jadalny korzeń zielonej niejadalnej naci, wystającej nad ziemię. Marchew zaliczana jest do warzyw owoców, ponieważ jednym z narodowych produktów kulinarnych Portugalii jest dżem marchewkowy i w ramach ratowania portugalskiej gospodarki przed kryzysem Unia Europejska dla obejścia swoich durnowatych przepisów dotyczących oznaczeń na etykietkach zakwalifikowała marchewkę jako owoc tak, aby Portugalczycy mogli sprzedawać dżem marchewkowy w całej Unii. Składa się z miąższu i karotenu, który jest (ponoć) bardzo zdrowy i przyspiesza opalanie, przez co opalający się na karotenie, robią się pomarańczowi. Innych zdrowych składników nie stwierdzono.

Za duet filmowy z Królikiem Bugsem marchew otrzymała w 1940 roku nominację do Oscara.

Zastosowanie marchwi

NonNews
Zobacz w NonNews temat:


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.