Grill: Różnice pomiędzy wersjami
(Nie pokazano 33 wersji utworzonych przez 23 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Hot dog sadie.jpg|200px|thumb|Jeszcze tylko [[Piwo|piwko]] i będzie impreza!]] |
|||
⚫ | '''Grill''' – urządzenie |
||
{{cytat|Pozorem zajęcia w sezonie jest wyjeżdżanie za miasto, gdzie też nie ma co robić. |
|||
''Czego symbolem jest tzw. grillowanie, to znaczy jedzenie czegoś gorszego niż w domu, wziętego z krematorium.'' '' A ja lubię pieczyste ociekające sosem i smakami, a nie wysuszone a na jakimś ruszcie jak moi przodkowie w Treblince.|[[Jerzy Urban]] o '''grillu'''}} |
|||
⚫ | '''Grill''' – urządzenie wymyślone do uprawiania coraz bardziej popularnego [[sport]]u ekstremalnego – [[grillowanie|grillowania]]. Najczęściej wykonany z rdzewiejącej blachy nierdzewnej, złomu lub bębna od pralki. Górną część stanowi kratka kanalizacyjna lub półka z lodówki. Grill może być opalany [[Węgiel|węglem]], miałem, koksem, [[Benzyna|benzyną]] 98 lub sianem. |
||
Jako urządzenie wysokotemperaturowe zapewnia względnie wysoką temperaturę otoczenia i teoretycznie zdatne do spożycia trunki. |
Jako urządzenie wysokotemperaturowe zapewnia względnie wysoką temperaturę otoczenia i teoretycznie zdatne do spożycia trunki. |
||
* W przypadku niekorzystnych warunków atmosferycznych służy do ogrzania odmrożonych kończyn. |
* W przypadku niekorzystnych warunków atmosferycznych służy do ogrzania odmrożonych kończyn. |
||
* Służy także do zniwelowania wszelkich śladów działalności imprezowej np.: paczek po fajkach, opakowań po wszelkiego rodzaju pokarmach, jak również innych odpadków. |
* Służy także do zniwelowania wszelkich śladów działalności imprezowej np.: paczek po fajkach, opakowań po wszelkiego rodzaju pokarmach, jak również innych odpadków. |
||
* Niestety nie pozwala na przetopienie szkła i aluminium ze względu na zbyt niską temperaturę pracy. |
* Niestety nie pozwala na przetopienie szkła i aluminium ze względu na zbyt niską temperaturę pracy. |
||
==Obsługa grilla== |
== Obsługa grilla == |
||
{{poradnik|[[Poradnik:Jak upiec kiełbaski na grillu|Jak upiec kiełbaski na grillu]]}} |
|||
Obsługę grilla stanowić może zespół w liczbie od 1 do 34 |
Obsługę grilla stanowić może zespół w liczbie od 1 do 34 osobników na metr kwadratowy powierzchni grillującej. Osobnik taki powinien być wyposażony w strój niepalny, aparat świeżego powietrza, sprej na komary, szlifierkę oscylacyjną, kij na wałęsające się psy oraz butelkę wódki. Ewentualnie może posiadać także węgiel, zapałki oraz sztućce do grilla i koniecznie benzynę. |
||
Gaszenie grilla to zadanie raczej dla mężczyzn, ewentualnie odważnych kobiet. Przebiega w następujący sposób: żar należy wysypać na ziemię a następnie obficie polewać moczem, którego po spożywaniu piwa podczas grillowania jest zawsze pod dostatkiem. |
|||
== Zobacz też == |
|||
* [[kiełbasa]] |
|||
* [[szaszłyk]] |
|||
{{Jedzenie}} |
|||
[[Kategoria:Przedmioty codziennego użytku]] |
[[Kategoria:Przedmioty codziennego użytku]] |
||
[[Kategoria: |
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]] |
Aktualna wersja na dzień 23:01, 28 sie 2021
Pozorem zajęcia w sezonie jest wyjeżdżanie za miasto, gdzie też nie ma co robić. Czego symbolem jest tzw. grillowanie, to znaczy jedzenie czegoś gorszego niż w domu, wziętego z krematorium. A ja lubię pieczyste ociekające sosem i smakami, a nie wysuszone a na jakimś ruszcie jak moi przodkowie w Treblince.
- Jerzy Urban o grillu
Grill – urządzenie wymyślone do uprawiania coraz bardziej popularnego sportu ekstremalnego – grillowania. Najczęściej wykonany z rdzewiejącej blachy nierdzewnej, złomu lub bębna od pralki. Górną część stanowi kratka kanalizacyjna lub półka z lodówki. Grill może być opalany węglem, miałem, koksem, benzyną 98 lub sianem.
Jako urządzenie wysokotemperaturowe zapewnia względnie wysoką temperaturę otoczenia i teoretycznie zdatne do spożycia trunki.
- W przypadku niekorzystnych warunków atmosferycznych służy do ogrzania odmrożonych kończyn.
- Służy także do zniwelowania wszelkich śladów działalności imprezowej np.: paczek po fajkach, opakowań po wszelkiego rodzaju pokarmach, jak również innych odpadków.
- Niestety nie pozwala na przetopienie szkła i aluminium ze względu na zbyt niską temperaturę pracy.
Obsługa grilla[edytuj • edytuj kod]
Obsługę grilla stanowić może zespół w liczbie od 1 do 34 osobników na metr kwadratowy powierzchni grillującej. Osobnik taki powinien być wyposażony w strój niepalny, aparat świeżego powietrza, sprej na komary, szlifierkę oscylacyjną, kij na wałęsające się psy oraz butelkę wódki. Ewentualnie może posiadać także węgiel, zapałki oraz sztućce do grilla i koniecznie benzynę.