Majonez: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (+zobaczteż)
M (Wycofano ostatnie edycje użytkownika Lel, powód: kradziona grafika)
Znacznik: rewert
 
(Nie pokazano 3 wersji utworzonych przez 3 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
[[File:Fresh mayonnaise.jpg|250px|thumb|Zjadłbyś dwie łyżki oleju? Nie? A dwie łyżki majonezu możesz? Przecież to prawie to samo]]
[[Plik:Fresh mayonnaise.jpg|250px|thumb|Zjadłbyś dwie łyżki oleju? Nie? A dwie łyżki majonezu możesz? Przecież to prawie to samo]]
'''Majonez''' – sos z [[jajko|jajka]], oleju (99%), soli, [[pieprz]]u i nieustalonych do końca innych dodatków. Zasadniczą cechą majonezu jest jego wysoka kaloryczność i kompletny brak jakichkolwiek wartości odżywczych, bo kto widział witaminy w oleju? Z tego powodu jest ulubiony przez zwykłych zjadaczy <del>chleba</del> [[kebab]]ów, [[zapiekanka|zapiekanek]] i innych potraw, których za żadne skarby nie powinniśmy ruszać. Majonez można zrobić samemu, tyle że jest to pracochłonne i niewdzięczne, bo może nie wyjść. Zresztą jaki jest sens godzinnego ślęczenia nad czymś, co można kupić za dwa złote?
{{NonNews|
* [[NonNews:Czy Kongres uzna majonez za instrument?|Czy Kongres uzna majonez za instrument?]]
* [[NonNews:Wydobyto kota ze słoika po majonezie|Wydobyto kota ze słoika po majonezie]]|y}}
'''Majonez''' – sos z [[jajko|jajka]], oleju (99%), soli, [[pieprz]]u i nieustalonych do końca innych dodatków. Zasadniczą cechą majonezu jest jego wysoka kaloryczność i kompletny brak jakichkolwiek wartości odżywczych, bo kto widział witaminy w oleju? Z tego powodu jest ulubiony przez zwykłych zjadaczy <del>chleba</del> [[kebab]]ów, [[zapiekanka|zapiekanek]] i innych potraw, których za żadne skarby nie powinniśmy ruszać. Majonez można zrobić samemu, tyle że jest to pracochłonne i niewdzięczne, bo może nie wyjść. Zresztą jaki jest sens godzinnego ślęczenia nad czymś, co można kupić za dwa złote?


== Zadziwiające własności majonezu ==
== Zadziwiające własności majonezu ==
Majonez to dziwny sos. Pasuje do większości potraw, od chleba zaczynając (chleb z majonezem to jedna ze standardowych potraw [[student]]a na dwa dni przed stypendium), a na skomplikowanych sałatkach kończąc. O ile da się zjeść go z chlebem, to z drożdżówką lub innym ciastem niekoniecznie. W niektórych krajach, np. [[Belgia|Belgii]] podaje się [[frytki]] z majonezem, zupełnie nie martwiąc się cholesterolem, bo niby z jakiej racji? A spróbujcie zjeść majonez z ziemniakami i nie mieć odruchów wymiotnych. Z niewiadomych przyczyn majonez pasuje do jajek na twardo, ale na miękko już nie. Nikt normalny nie będzie jadł [[jajecznica|jajecznicy]] z majonezem. Tak samo nikt o zdrowych zmysłach nie ruszy majonezu z kapustą, ale sałatkę ''coleslaw'', która dodatkowo zawiera tartą marchewkę, wcinają prawie wszyscy.
Majonez to dziwny sos. Pasuje do większości potraw, od chleba zaczynając (chleb z majonezem to jedna ze standardowych potraw [[student]]a na dwa dni przed stypendium), a na skomplikowanych sałatkach kończąc. O ile da się zjeść go z chlebem, to z drożdżówką lub innym ciastem niekoniecznie. W niektórych krajach, np. [[Belgia|Belgii]] podaje się [[frytki]] z majonezem, zupełnie nie martwiąc się cholesterolem, bo niby z jakiej racji? A spróbujcie zjeść majonez z ziemniakami i nie mieć odruchów wymiotnych. Z niewiadomych przyczyn majonez pasuje do jajek na twardo, ale na miękko już nie. Nikt normalny nie będzie jadł [[jajecznica|jajecznicy]] z majonezem. Tak samo nikt o zdrowych zmysłach nie ruszy majonezu z kapustą, ale surówkę, która dodatkowo zawiera tartą marchewkę, wcinają prawie wszyscy.


== Zobacz też ==
== Zobacz też ==
{{NonNews|
* [[NonNews:Czy Kongres uzna majonez za instrument?|Czy Kongres uzna majonez za instrument?]]
* [[NonNews:Wydobyto kota ze słoika po majonezie|Wydobyto kota ze słoika po majonezie]]|y}}
* [[ketchup]]
* [[ketchup]]
* [[musztarda]]
* [[musztarda]]

Aktualna wersja na dzień 16:19, 5 sty 2022

Zjadłbyś dwie łyżki oleju? Nie? A dwie łyżki majonezu możesz? Przecież to prawie to samo

Majonez – sos z jajka, oleju (99%), soli, pieprzu i nieustalonych do końca innych dodatków. Zasadniczą cechą majonezu jest jego wysoka kaloryczność i kompletny brak jakichkolwiek wartości odżywczych, bo kto widział witaminy w oleju? Z tego powodu jest ulubiony przez zwykłych zjadaczy chleba kebabów, zapiekanek i innych potraw, których za żadne skarby nie powinniśmy ruszać. Majonez można zrobić samemu, tyle że jest to pracochłonne i niewdzięczne, bo może nie wyjść. Zresztą jaki jest sens godzinnego ślęczenia nad czymś, co można kupić za dwa złote?

Zadziwiające własności majonezu[edytuj • edytuj kod]

Majonez to dziwny sos. Pasuje do większości potraw, od chleba zaczynając (chleb z majonezem to jedna ze standardowych potraw studenta na dwa dni przed stypendium), a na skomplikowanych sałatkach kończąc. O ile da się zjeść go z chlebem, to z drożdżówką lub innym ciastem niekoniecznie. W niektórych krajach, np. Belgii podaje się frytki z majonezem, zupełnie nie martwiąc się cholesterolem, bo niby z jakiej racji? A spróbujcie zjeść majonez z ziemniakami i nie mieć odruchów wymiotnych. Z niewiadomych przyczyn majonez pasuje do jajek na twardo, ale na miękko już nie. Nikt normalny nie będzie jadł jajecznicy z majonezem. Tak samo nikt o zdrowych zmysłach nie ruszy majonezu z kapustą, ale surówkę, która dodatkowo zawiera tartą marchewkę, wcinają prawie wszyscy.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]

NonNews
Zobacz w NonNews tematy: